FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe" davası

FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe" davası

Darbenin İstanbul ayağını planladığı iddia edilen eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurumsal Dönüşüm Şube Müdürü Kurmay Albay Muzaffer Düzenli, WhatsApp grubundaki mesajları kendisinin yazmadığını öne sürdü - Tutuklu sanık eski kurmay albay Düzenli:- "Y

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe soruşturması" kapsamında aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general ve 17 subayın bulunduğu, 9'u firari 15'i tutuklu 24 sanığın yargılandığı davada tutuklu yargılanan Muzaffer Düzenli, "Yurtta Sulh Biziz" adlı WhatsApp grubundaki mesajları kendisinin yazmadığını iddia etti.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında inşa edilen binadaki büyük salonda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan duruşmaya, darbenin İstanbul ayağını planladığı iddia edilen eski eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurumsal Dönüşüm Şube Müdürü Kurmay Albay Muzaffer Düzenli, savunma yapıyor.

"Genelkurmay çatı davası" ile "Akıncı Hava Üssü"ndeki davalardan da tutuklu yargılandığını belirten Düzenli, yargılandığı davaların birleştirilmesini talep etti.

Düzenli, gözaltı sürecinde kötü muameleye maruz kaldığını iddia ederek, yasa dışı bir işin içinde olmadığından dolayı buna ilişkin anlatacak bir şeyinin de olmadığını savundu.

- "İş yemeği için Akıncılar'a gittim"

Darbe girişiminden birkaç gün iş yemeği için Akıncılar Hava Üssü’ne davet edildiğini söyleyen Düzenli, 15 Temmuz günü mesai bitiminin ardından birinci sicil amirine de haber vererek, sivil kıyafetlerini giyip Akıncılar Hava Üssü’ne gittiğini anlattı.

Düzenli, üsse vardığında nereye gideceğini bilmediği için nizamiyeden bir eskort eşliğinde üs içindeki bir binaya vardığını, bu binanın da iddianameden filo binası olduğunu öğrendiğini öne sürerek, şu iddialarda bulundu:

"Bina girişinde tam teçhizatlı personellerin beklediğini gördüm. Beni karşılayan bu kişiler, binadaki küçük bir odaya aldı. Binada benimle konuşan kişi, 'TSK’nın emir komuta bütünlüğü içinde yönetime el koyacağını, senin de buna katılmanı, bilgi ve tecrübenden istifade etmek istediklerini, teklifi kabul etmesi halinde karşılığını alacağını' söyledi. Ben de bunun üzerine çekincelerimi ifade ederek, böylesine önemli bir konuya kısa sürede yanıt veremeyeceğimi, bir iki gün düşünme zamanı istedim."

- "16 Temmuz sabahına kadar enterne edildim"

Düzenli, bu kişinin beklentilerini karşılamadığından dolayı sert bir tutumla karşı karşıya kaldığını savunarak, "Masamın üzerine koyduğum cep telefonumu alıp bileklerime plastik kelepçe takarak, beni odada bıraktılar. 16 Temmuz sabahına kadar odada tek başına enterne edildim." dedi.

Sanık Muzaffer Düzenli, 16 Temmuz sabahı saat 09.30 civarında odanın kapısına vurması üzerine sesi duyan birilerinin odanın kapısını açtığını öne sürerek, oradan çıktıktan sonra özel aracına ulaşarak nizamiyeye doğru gidip buradaki polis ekiplerine durumu izah etmeye çalıştığını iddia etti.

Burada gözaltına alındığını aktaran Düzenli, darbe teşebbüsü kapsamında kimseye emir ve talimat vermediğini ve suç teşkil eden herhangi bir eyleme iştirak etmediğini ileri sürdü.

- "Karanlık kişiler, yazmış olabilir"

Düzenli, darbe girişimi gecesi İstanbul’da "Yurtta Sulh Biziz" adıyla oluşturulan WhatsApp grubunda yazılan mesajların kendisine ait olmadığını iddia ederek, savunmasına şöyle devam etti:

"Bizzat yazdığım bir yazışmam yoktur, bu ithamları kabul etmiyorum. Yazışmaların benim kullandığım hat ve telefon üzerinden yapıldığına dair teknik bilirkişi raporu talep ediyorum. Mahkemenin WhatsApp şirketinden yazışmaların bana ait olduğuna dair rapor talep etmesini istiyorum. Bu yazışmalar gerçekse Akıncılar'da telefonuma el koyanlar tarafından yazılmış ve tanınırlığım da istismar edilerek bazı kişiler yönlendirilmiş olabilir veya bilgi sistemleri ve teknolojilerin teknik olanaklarını kullanan karanlık kişiler, bu yazışmaları bana ait hatla kendi sistemleri üzerinden gerçekleştirmiş olabilir."

FETÖ üyesi olmadığını savunan Düzenli, örgüt üyesi olması halinde FETÖ'nün kullandığı kriptolu haberleşme programını kullanacağını öne sürdü.

- "Darbe toplantıları değil, görüş alışverişiydi"

Düzenli, kendilerine kumpas kurulduğunu iddia ederek, WhatsApp yazışmalarıyla birçok askerin ismi ve mesajların açık açık yazılarak bu kumpasın içine çekileceğini savundu.

15 Temmuz öncesinde İstanbul’da yapıldığı belirtilen darbe toplantılarının görüş alışverişi ve kurumsal farkındalık amacıyla yapıldığı iddiasında bulunan Düzenli, bu toplantılarda darbe teşebbüsüne ilişkin bir planlama yapılmadığını iddia etti.

Mahkeme heyeti, sanık Muzaffer Düzenli’nin savunmasına devam edilmek üzere duruşmaya öğle arası verdi.

- "Düzenli’nin 'ben atmadım' dediği mesajlar"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, darbenin İstanbul ayağını planladığı iddia edilen eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurumsal Dönüşüm Şube Müdürü Kurmay Albay Muzaffer Düzenli’nin yazdığını kabul etmediği "Yurtta Sulh Biziz" adlı WpatsApp grubundaki bazı mesajları şöyle:

"22.43: Köprüler açılsın. Polisler geçmesin.

22:44: 1 ordu k.nı alın.

22:46: Atatürk havaalanında zırhlı araç var mı, yoksa ivedi gönderelim.

22:59: AKP Teşkilatlarını durdurun ne gerekiyorsa.

23:01: Tüm zırhlı unsurlar sahaya insin.

23:44: İstanbul moda deniz kulübüne müdahale lazım. Generaller var. Derdest edilecek.

23:48: Arkadaşlar Moda deniz kulübünde Hava kuvvet k. Abidin Ünal var. Buraya müdahale lazım.

00:11: Askeri Kuvvetlere karşı sivil kalkışmalara sert şekilde müdahale edilecek.

00:12: Müzahir yayın organları susturulacak.

00:20: Toplanan kitlelere ve askeri kuvvetlere karşı duran polislere silahla tanklarla sert şekilde müdahale edilecek.

00:23: Kuvvetleri etkin kullanalım. Takviye bekleyen noktaları takviye etmek lazım.

00:40: Arkadaşlar çok şükür Ankara ve İstanbul’da birçok hedef ele geçirildi. TRT’de bildiri okundu. Aynen devam, Harekatımıza karşı duranlara karşı sert karşılık verilecek. Emir budur.

00:41: Abiler, bulunduğu noktalarda durması ihtiyaç olmayan birlikler diğer noktalara kaydırılmalı.

00:46: Birlikler havaalanları ve meydanları iyi tutmalı.Kesinlikle buralar tutulmalı. Birlikler geri çekilmeyecek.

01:15: Havaalanından dönüş olmamalı.

01:39: Emri iletiyorum: Ateşle toplananlara karşılık verilecek. Ateş açılan topluluklar dağıtılıyor.

01:41: Birlikler aynı şekilde en sert şekilde müdahale edilecek.

02:04: Arkadaşlar tereddüt edilmeden müdahale edilecek.

02:40: Tekrar ediyorum, toplanan kalabalıklar ateşle dağıtılacak.

02:52: Ateşle karşılık verilen kalabalıklar dağıtılıyor Allah yardımcınız olsun."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :