FETÖ'nün İKÇÜ'deki yapılanması davasında 3 tahliye

FETÖ'nün İKÇÜ'deki yapılanması davasında 3 tahliye

İKÇÜ'de çalışırken meslekten ihraç edilen, aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.Mahkeme, 3 sanığın tahliyesine karar verdi

 İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde (İKÇÜ) çalışırken meslekten ihraç edilen, öğretim üyelerinin de aralarında yer aldığı 19'u tutuklu 28 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar, tutuksuz yargılananlardan 7'si ile avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmanın öğleden önceki oturumunda duruşma savcısı, tutuksuz yargılanan Mustafa Çavuş ile Mahmut Arabul hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılması ve tutuklu sanıkların mevcut halinin devamı yönünde mütalaa verdi. Daha sonra sanıklar söz alarak taleplerini iletti.

Tutuklu sanıklar, 17 aydır cezaevinde bulunduklarını, aileleri ve kendilerinin mağdur olduğunu belirterek, tahliyelerini istedi.

Savcının mütalaasına katılmadıklarını belirten tutuklu sanık avukatları ise sabit ikametgahları bulunması nedeniyle kaçma ihtimallerinin olmadığını ve delillerin büyük çoğunluğunun toplanması nedeniyle müvekkillerinin tutuksuz yargılanmalarını istedi.

Mahkeme heyeti, Çavuş ve Arabul hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmasına, tutuklu sanıklardan Ozan Hoşken, Salih Yılmaz ve Mustafa Durmaz'ın tahliyesine karar verdi.

Diğer tutuklu sanıkların tahliye talebini reddeden heyet, duruşmayı mayıs ayına erteledi.

- İddianame

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında İKÇÜ'de görevli akademisyen ve çalışanlara yönelik 12 Ağustos'ta düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı çıkarılan 44 zanlıdan 40'ı yakalanmış, 29 zanlı tutuklanmıştı.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından hazırlanan, 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 139 sayfalık iddianamede, aralarında örgütün sözde "İKÇÜ imamı" olduğu öne sürülen Adem Fidan, meslekten ihraç edilen Diş Hekimliği Fakültesinin kurucu Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, eski Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, eski Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çete, eski Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Sütçü, eski Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Salih Yılmaz'ın da bulunduğu 29 tutuklu sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla dava açmıştı.

Mahkeme heyeti, daha önce 9 kişi hakkında tahliye kararı vermiş, tutuklu sanık Serkan Çoştur'un dosyasının ise Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasıyla birleştiğini belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :