FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Kütahya ve Bilecik'te vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepkiler sürüyor

BURSA (AA) - Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Kütahya ve Bilecik'te vatandaşların, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepkileri devam ediyor.

Milli İrade Meydanı'nda toplanan binlerce kişi öncelikle Balıkesir Büyükşehir Belediyesince meydana kurulan dev ekrandan gündemi takip etti.

Ellerinde Türk bayraklarıyla meydana gelen vatandaşlara, sivil toplum kuruluşları tarafından çeşitli ikramlar yapıldı.

Demokrasi nöbetine katılan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan "Meydanları boşaltın" çağrısı gelmeden nöbet yerlerini bırakmayacaklarını belirtti.

Meydanda halkın bir bütün halinde olduğunu ifade eden Yılmaz, "Sivil toplum kuruluşlarımızda buradaki halkın aç, susuz kalmaması için hergün ikramlarda bulunuyor. Meydanlarda tam bir kenetlenme havası var. Ayrıca yapılan darbe girişimi FETÖ'nün tamamen temizlenmesine vesile oldu." diye konuştu.

Türk Anneler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zekiye Seferbey de "Ne mutlu ki böyle evlatlara sahibiz. 15 Temmuz itibariyle tüm halk meydanlarda. Dünya bir kez daha gördü, Türk milleti bir arada. 80 milyon Türk evladı tek kalp atışıyla bir kez daha tarih yazmıştır." dedi.

- Çanakkale

Çanakkale İskele Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla darbe girişimini protesto ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek sloganları attı.

Alana gelen vatandaşlar, Çanakkale 1915 Ruhu Gençlik Derneği üyelerinin, darbe girişimine karşı güvenlik güçlerinin yanında olduklarını göstermek amacıyla yaptıkları tank maketiyle hatıra fotoğraftı çektirdi.

Etkinliğe katılan Cesur Tokgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbe girişiminin yapıldığı ilk geceden beri meydanlarda olduğunu söyledi.

Darbelerin ülkeleri en az 40 yıl 50 yıl geri götürdüğünü ifade eden Tokgöz, "İnşallah bu güzel ülkemiz bu tür girişimlerle karşı karşıya kalmaz. Ben 80 darbesinde küçüktüm. Tam net hatırlamıyorum ama ekmek yoktu, su yoktu. Vatandaş çok perişanlıklar gördü. O darbe hafızalardayken böyle bir girişim akıllara sığmayacak bir iştir. Hepsi bunun cezasını en ağır şekilde çekecektir." ifadelerini kullandı.

Darbe girişimini televizyonlardan canlı izleyip alanlara koştuklarını anlatan Cahide Topsoy ise her gün her saat hayatını kaybedenler için dua ettiklerini belirtti.

Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "Demokrasi ve Milli Birlik Mitingi" gerçekleştirildi.

Mitinge, Çanakkale Valisi Hamza Erkal ile AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ ile siyasi partilerin üyeleri, belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

MHP Çanakkale İl Başkanı Hakan Pınar, burada yaptığı konuşmada, paralel devlet anlayışı ile yıllardır devletin en kritik ve stratejik noktalarına yuvalanan Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ülke gündemini allak bullak ettiğini söyledi.

Girişimin bir anda tartışmaların seyir ve ağırlık merkezini değiştirdiğini ifade eden Pınar, "Elbette 15 Temmuz Türkiye için bir dönüm noktasıdır. Yıllarca TSK'ya ahlak ve yasa dışı yollarla sızan ve sirayet eden bu alçaklar en sonunda hiçbir insani vasfa sığmayacak cani bir ruh haliyle Türk milletine silah doğrultmuş mermi ve bomba yağdırmaktan çekinmemişlerdir." diye konuştu.

AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ da darbe girişimi sonucunda çok sayıda masum insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

14 gün önce FETÖ terör örgütünün, TSK'nın içine girmiş kanlı mensupları tarafından gerçekleştirilmeye çalışan bir darbe girişiminin yaşandığını anlatan Karadağ, "Bu darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Neden? Çünkü, bu girişimi yaparken Türk Milletinin, vatanı, milleti ve bayrağı söz konusu olduğunda tek ses ve tek yürek olacağını hesap etmediler. 101 yıl önce kahramanlık destanı yazan binlerce şehidimizin 101 yıl sonrada onların torunlarının dimdik ayakta olduklarını hesap etmediler." diye konuştu.

Çanakkale Valisi Hamza Erkal ise alanda her siyasi görüşten ve her etnik kökenden yüzlerce insan olduğuna dikkati çekti.

Mitinge katılanlara teşekkür eden Erkal, şöyle konuştu:

"Biz ilk günden bu yana meydanlardayız. Çünkü bizim kalbimiz vatan sevgisiyle atıyor. Biz bunu tankların önüne serilerek gösterdik. Biz bunu uçaklardan dahi çekinmeden onların kurşunlarının önünde dimdik durarak gösterdik. Biz bunu helikopterlerin açtığı acı ateşler karşısında durarak gösterdik. Bu dünya tarihinde hiç görülmemiş bir imtihandır. Şimdi böyle bir saldırıdan sonra bizim aramızda ayrımız gayrımız kalır mı? Mesele vatan meselesi, bizim aramızdaki siyasi farklılık, aramızdaki ırki ve memleket farkı kalır mı acaba? Bu memleket bizim, bu vatan bizim. Söz konusu vatan olursa bütün ayrımları gayrımları biz bir tarafa bırakıp, bir oluruz, dik oluruz, gür oluruz."

- Yalova

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine "demokrasi nöbeti" tutmak için akşam saatlerinden itibaren Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, bugün de nöbetlerine devam etti.

Darbe girişimin olduğu 15 Temmuz'dan bu yana meydanı boş bırakmayan vatandaşlar darbe girişimine yine tepki gösterdi. Ellerindeki Türk bayraklarıyla slogan atan vatandaşlar darbe girişiminde bulunanlar aleyhinde sloganlar attı.

Alanda kurulan dev ekranda, televizyon kanallarından gündemi takip eden vatandaşlar haber bültenlerini izledi, söylenen marşlara eşlik etti.

Ayrıca hayatını kaybeden şehitler için de Kur'an-ı Kerim okutularak dua edildi.

Öte yandan, sivil toplum kuruluşları ve hayırsever esnaflarca meydanda kurulan stantlardan demokrasi nöbetinde olan vatandaşlara çay, su ve yiyecek ikram ediliyor.

İlk kez demokrasi nöbetine katıldığını dile getiren Keriman Bahçıvancı, darbe girişimiyle çok kötü şeyler yaşandığını söyledi.

Her zaman, her dakika ölenler için gözyaşı döktüğünü anlatan Bahçıvancı, "Allah inşallah onları en güzel yerde değerlendirsin. Çünkü gerçekten göğüslerini siper ettiler. Biz bu halkın ve devletin sayesinde ayaktayız. Arada yan görüşlü insanlar çıkabilir ama devletin de milletin de doğru yolda olduğunun farkındayım, bilincindeyim. İnşallah da böyle gider. Zaten bu devlet bu millet varken Türkiye'ye bir şey olmaz" ifadesini kullandı.

Demokrasi nöbetine katılan 80 yaşındaki Yaşar Soytürk de darbe girişimini duyduğu an yaşadığı korkuya değinerek, "Korku yaşadık. İyi olmasını isterdik. Böyle bir şeyler olmasını istemezdim ben." dedi.

65 yaşındaki engelli Abdulkerim Çiçek ise demokrasiye destek olmak için meydanda olduklarını belirterek, "Bu yolda devam ediyoruz. Devam etmeye de niyetimiz var. Allah böyle acıyı bir daha göstermesin ama biz her zaman varız. Sakat, engelli olsam da yine gelirim." diye konuştu.

- Kütahya

Kütahya'da merkez ve ilçelerde "demokrasi nöbeti" tutmak için kentin çeşitli noktalarından araçlarla ve yaya olarak binlerce vatandaş, ellerinde Türk bayraklarıyla meydanlara yine akın etti.

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Zafer Meydanı'nda yaptığı konuşmada, Kütahya halkının aralıksız "demokrasi nöbeti" tutmaya devam ettiğini vurgulayarak, "Kütahya halkı geçmişte olduğu gibi bugün de demokrasiye sahip çıkmış bir şehir. Demokrasiye sahip çıkmak ve darbeye karşı çıkmak için her akşam binlerce vatandaşımız meydanlara akın etmeye devam ediyor. Bizler bir ve beraber olduğumuz sürece kimse bizi bölemez, parçalayamaz. Meydanlarda buluşmaya devam ederek dünyaya mesaj vereceğiz." dedi.

Kentteki protesto gösterisi, Kütahya Evliya Çelebi Mehter Takımı'nın konseriyle devam ediyor.

- Bilecik

Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine slogan attı.

Bilecik Erzurumlular Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği üyeleri de Cumhuriyet Meydanına gelerek ''Demokrasi nöbetine'' destek verdi.

Dernek Başkanı Lütfi Akyüz burada yaptığı konuşmada, ölümü içinde öldüren, vatanına sahip çıkan yiğitlere selam göndererek, ''Hainlerin bu vatanda yeri yok. Onların yeri Pensilvanya. Orada gebecekler. Vatan hainlerinin yeri yok.'' ifadelerini kullandı.

İl Müftüsü Necati Akkuş tarafından yapılan duanın ardından meydandaki vatandaşlar nöbete devam etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :