FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

Bakan Zeybekci:"(Ekonomide) Bunlarla ilgili herhangi bir zararın kalıcı olacağını zannetmiyorum. Dönem sonuna baktığımızda bu zararı hissetmeyeceğiz"- "Türk halkı, iki hafta içinde 11 milyar doların üzerinde dövizini, dolarını bozdurarak Türk Lirasına dön

DENİZLİ (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili ekonomide herhangi bir zararın uzun boyutlu ve kalıcı bir şekilde olacağını zannetmediğini, bu düzeltmenin kendi içinde yapılacağını, dönem sonunda bu zararın hissedilmeyeceğini söyledi.

Zeybekci, AK Parti Denizli Gençlik Kolları Başkanı Melih Serim ile Tuğba Ertekin'in düğününe katıldı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın kıydığı nikahın şahitliğini yapan Zeybekci, "Bu milletin destan yazdığı günlerden geçiyoruz. Bu günlerde anladık ki bu milletin evlatlarının çokluğu güzel oluyor." dedi. Zeybekci, genç çifti akşam demokrasi nöbetine davet etti.

Evlilik cüzdanını geline veren Zeybekci, damat Melih Serim'e altın taktı. Bakan Zeybekci ve eşi Ayşen Zeybekci çifte mutluluklar diledi.

Zeybekci, AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Melih Ecertaş ile eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun da katıldığı nikahın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

15 Temmuz darbe girişiminin milletin muhteşem sivil demokrasi devrimi ile püskürtüldüğünü belirten Zeybekci, gereken cevabın Türk milletine yakışan şekilde bir destan yazılarak dünya demokrasi tarihine altın harflerle geçecek şekilde verildiğini ifade etti.

Aynı şekilde Türk ekonomisinin de bu ihanet girişimine en güçlü şekilde cevap verdiğini vurgulayan Zeybekci, şöyle konuştu:

"18 Temmuz Pazartesi günü sabah 08.30'da Türk ekonomisi her şeyiyle ayaktaydı, bankacılık sistemimiz, borsamız ayaktaydı. Tüm sistemde bütün işlemler yapılabilir haldeydi. Beklediğimizden bence çok daha az bir dalgalanma ile ekonomimiz gerek o hafta gerekse geçtiğimiz hafta yerine oturdu."

Zeybekci, "Şunu artık söyleyemeyiz, ekonomide 15 Temmuz darbe girişiminin etkileri rakam olarak ne olacak, ne kadar zarar verdi ekonomimize dediğimiz zaman, kendi içinde tedavisini, kendi içinde bir düzeltmeyi yaptığı için şu an itibarıyla minimum seviyede olacak." dedi.

O dönemde yani 1 haftalık dönemde faizlerde yarım puanın altında bir artış olduğunu dikkati çeken Zeybekci şöyle devam etti:

"Borsanın kendi içinde vermiş olduğu bir tepki, kurlardaki Türk Lirasının dolar karşısında değer kaybıyla ilgili, bunun fiyatlara, maliyetlere etkisi gibi bazı şeyler olabilir. Bunlarla ilgili herhangi bir zararın uzun boyutlu ve kalıcı bir şekilde olacağını zannetmiyorum. Bu düzeltme kendi içinde yapılacak ve dönem sonuna baktığımız zaman da bu zararı hissetmeyeceğiz."

Yapılan haksızlık ve sürülen lekenin turizme etkilerini önemli bulduğunu belirten Zeybekci, "İnşallah şu anda zaten onunla ilgili hükümetimiz bütün alanlarda bu etkiyi azaltmak için çaba gösteriyor. Geçtiğimiz hafta Rusya'daydık. En kısa sürede Rusya'dan charter seferlerinin başlaması ile içeride alacağımız bazı önlemlerle turizmin üzerindeki etkileri azaltmaya çalışıyoruz. Vereceğimiz desteklerle de bunu göreceksiniz." diye konuştu.

Türkiye'de tam böyle her şeyin iyi olduğu, toparlanacağı dediğimiz bir dönemde bu kalkışmadan turizm sektörünün en önemli etkilenecek alan gibi göründüğünü hatırlatan Zeybekci, "Bunu da en minimum seviyede, sıfıra yakın bir seviyede telafi edeceğiz. Rusya'dan turistleri de yoğun bir şekilde gelmeye başladığını göreceğiz. Sanırım son çeyrekte turizm de istediğimiz noktaya doğru gelmiş olacak inşallah." ifadelerini kullandı.

- Türk halkı ekonomiye güveniyor"

Zeybekci, darbe girişiminin ABD'de, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Japonya ya da Avustralya'da olması halinde, yani Türkiye'nin eş değeri G20 üyesi ekonomilerde olması halinde yerle yeksan olacaklarını savundu.

Bu ülkelerin borsalarının bile belki aylarca açılamacağını belirten Zeybekci şunları söyledi:

"Bankacılık sistemi belki haftalarca, aylarca toparlayamazdı ve normal işlemlerine dönemezdi. Ancak bu millet muhteşem bir millet. Bakın şu iki hafta içinde 11 milyar doların üzerinde Türk halkı döviz tevdiat hesaplarındaki, kendi elindeki stokundan bahsetmiyorum, resmi kayıtlardaki dövizlerini, dolarını bozdurarak Türk Lirası'na döndü. Türk halkı yaşanan dalgalanmanın gerekçesi olmadığını çok iyi biliyor. Diyor ki 3'ün üzerindeki bir dolar kesinlikle normal değildir, anormaldir. 'Ben burada hemen dolarımı satayım, Türk Lirası'na döneyim' diyor. Türk Lirası hızlı bir şekilde toparlanarak istenen, beklenen noktalara gidecektir. Onun için ben bir zarar görmüyorum."

Artık dünya demokrasi tarihinde bir Türk destanının, bir Türk devriminin olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Altın harflerle yazılan bu destan orada kaldığı sürece hiç kimse Türkiye'ye asker kıyafeti giymiş terör örgütleri tarafından gerekse ekonomik anlamda spekülasyonlarla kalkışmalara girişemeyecektir. Bundan sonra direkt önümüze bakacağız, 2023 hedeflerimize bakacağız. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi, Avrupa'nın ilk üç büyük ekonomisinden biri olma yönünde Türkiyemizi inşallah hep beraber alıp oraya taşıyacağız." diye konuştu.

Siyasette uzlaşma kültürüyle ilgili çok büyük kazanımlar elde edildiğine işaret eden Zeybekci, "Bütün bunların demokrasimizin yanında ekonomimize de çok büyük bir kaldıraç etkisi olacaktır. Hedeflerine doğru hızla kararlı bir şekilde ilerleyen bir Türkiye ve Türk ekonomisi göreceğiz." değerlendirmesi yaptı.

- "Milletin imkanlarının sömürüsünü engellediğimizde bilinen kişilerin tehditleri oldu"

Zeybekci, kapatılan TUSKON tarafından tehdit edilmesiyle ilgili ise şöyle konuştu:

"Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK), Ekonomi Bakanlığı gibi kurumlar vasıtasıyla yurt dışında yapılan tüm tanıtımları Ekonomi Bakanlığı olarak destekliyoruz. Maalesef gördük ki bu tanıtımları, bu fuarları tek bir örgüt üzerinden yapmak gibi bir alışkanlık oluşmuş ve orada büyük bir nema oluşmuş. O günden bugüne bunlar incelendi, gereği yapıldı ve kesildi. Biz bunu engelledik, göreve gelir gelmez yaptık bunu."

26 Aralık 2013'te göreve geldiklerinde ilk dikkatilerini çeken alanın burası olduğunu vurgulayan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Vermiş olduğumuz destekler de yaklaşık 250 milyon dolara yakın bir destekti, fuar desteği ile ilgili. Şimdi çok daha etkin bir şekilde kullanılabilir hale geldi. Biz bu kararı aldığımız anda, biz bunun gereğini yaptığımız anda, biz bunların maalesef bu milletin imkanlarını, kaynaklarını ahlaksızca sömürmelerini engellediğimizde bilinen kişiler TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye çok büyük bir aymazlıkla ve çok büyük bir gözü dönmüşlükle (Nihat Zeybekci'den bunun hesabını soracağız) şeklinde bir tehditleri olmuştur. Tabii biz sırtında küfe taşıyan, sorumluluk sahibi insanlarız. Bunlarla ilgili gereğini yapıyoruz."

Sosyal medyada kendisi ile ilgili yazılanlarla ilgili de konuşan Zeybekci, "Bunu her daim yaşıyoruz. Bize saldırmaları normaldir. Bize mütemadiyen saldırırlar, tehdit ederler, şantaj yaparlar, karalarlar, iftira atarlar, istedikleri tek bir şey vardır; bizim onlara cevap vermemiz. Biz bize yakışan şekliyle hukuk çerçevesi içerisinde gerekeni yaptık, onlar müstehak olduklarını buldular ve bulmaya devam edecekler." dedi.

Zeybekci sözlerini şöyle tamamladı:

"Arkalarında bu meczupları kullananları da biliyoruz. Maalesef bu dönemde bu FETÖ'nün önemli bölümlerinde de kendini gizlemek isteyenler en çok saldırarak, en çok masum insanları karalayarak, bu milletin evlatlarına zarar vererek intikam almak isteyenler de var. Onları da biliyoruz. Bu tarz bazı eylemlerinin de bu kapsamda olduğunu biliyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :