FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

Hatay Valisi Topaca: "Bu kalkışmaya, bu yasa dışı darbe teşebbüsüne karışan toplam bin 20 kişi hakkında değişik işlemler yapıldı. Bu işle bağlantılı olduğunu düşündüğümüz 894 kişi görevden uzaklaştırıldı"

HATAY (AA) - Hatay Valisi Ercan Topaca, darbe teşebbüsüne karışan bin 20 kişi hakkında değişik işlemler yapıldığını ve bu işle bağlantılı olduğu düşünülen 894 kişinin görevden uzaklaştırıldığını belirtti.

Topaca, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile katıldığı bir televizyon programında, büyük bir badire atlatıldığını, ülkemize, milletimize, devletimize ve demokrasimize bir saldırı, bir kalkışma yaşandığını hatırlattı.

Yasa dışı hareketi yapanlarla ilgili ilk gözaltıların ve işlemlerin de aynı gün başladığını vurgulayan Topaca, şöyle devam etti:

"Bu kalkışmaya, bu yasa dışı darbe teşebbüsüne karışan toplam bin 20 kişi hakkında değişik işlemler yapıldı. Bu işle bağlantılı olduğunu düşündüğümüz 894 kişi görevden uzaklaştırıldı. Bunun içerisinde askeri personel, polis, milli eğitim personeli, hakim ve savcılar, üniversitelerden, vergi dairesinden kişiler var. Şu an itibariyle de 21 kişi gözaltında. Bunların sorgusu emniyette devam etmekte. Ayrıca bu kapsamda 89 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu. Bu bin 20 kişiden 27 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tabii tablo bununla sınırlı değil. Öyle tahmin ediyorum ki ilerleyen günlerde ifadeler alındıkça farklı kişilere de ulaşılacaktır.

Yine bugün itibariyle elimizdeki bu yasa dışı terör örgütünün kontrolünde bulunan 20’nin üzerinde okul, vakıf ve etüt merkezinin hepsine el konuldu. Bunlar kamu mülkiyetine geçecektir. Bu kurumlar, binalar yine milletin parasıyla yapılmıştı. Biz millete ait olanı yine millete iade etmiş oluyoruz. Zannedilmesin ki bu kişiler o okulları, o binaları kendi ceplerindeki parayla yaptılar. Her biri bizim milletimizin, hayırseverlerin yaptığı bağışlarla ortaya çıkmıştır. Bu yüzden bu kurumların kamu mülkiyetine geçirilmesinde de bir sakınca görmüyorum."

- OHAL

Olağanüstü Hal ile ilgili de bilgi veren Topaca, tüm tedbirlerin vatandaşların hayatının etkilenmemesi için olacağını kaydetti.

İçerisinde bulunduğumuz puslu ve sisli ortamdan yararlanmaya çalışacak art niyetli kişi, grup veya uluslararası oluşumlara karşı da uyarıda bulunan Topaca, şunları belirtti:

"Bu tür girişimleri de önlemek maksadıyla kentimizin değişik yerlerinde daha önceden almış olduğumuz arama ve yol kontrolleri gibi bazı tedbirleri daha da etkin hale getirebiliriz. Bu zaten Hataylı hemşehrilerimizin çok yabancı olduğu bir konu değil. Sınır ili olmamızdan dolayı Suriye’de yaşanan iç karışıklık nedeniyle ilimizde zaten bir hareketlilik mevcut. Biz sadece daha önce aldığımız tedbirleri biraz daha genişletebiliriz. Bu asla normal hayatını yaşayan, ticaret yapan vatandaşlarımızın hayatını etkilemeyecektir. Vatandaşlarımızın hayatında bu anlamda değişen hiçbir şey olmayacaktır. Sadece biz daha fazla çalışacağız. Polisimiz, askerimiz daha fazla görülecek, vatandaşımıza güven verecek. Bunun da amacının vatandaşımızı korumak olduğunu ifade etmek istiyorum."

Topaca, insanların binlerce yıldır oluşturduğu bu hoşgörü ortamının ortadan kaldırılmasını telkin edecek bazı provokatif girişimlerin de hemen kendilerine haber verilmesini istedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise halkın, 15 Temmuz sürecinden itibaren hiçbir siyasi görüş ayrımı fark etmeksizin hem cumhuriyetine hem de demokratik parlamenter sistemine sıkı sıkıya bağlandığını ve bu olayı lanetlediğini belirtti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :