FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

Samsun Valisi Şahin, Bakanlar Mevlüt Çavuşoğlu ve Akif Çağatay Kılıç ile birlikte iken FETÖ'nün darbe girişiminde yaşadıklarını anlattı- Şahin: - "Jandarma Komutanı geldi fakat Konağın arka tarafından gelmişti. Askerler Konağı bastı endişesiyle polis arka

SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun Valisi İbrahim Şahin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Böyle kahramanlar oldukça bu millete zeval gelmez. Bu ahmaklar bunu fark edemediler. Bu milleti niye dikkate almadıklarını şu anda kara kara düşünüyorlardır" dedi.

Vali Şahin, AA muhabirine, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Jandarma Komutanı Vekili Jandarma Albay Vural Yıldırım ile diğer protokol üyeleriyle yaşadıklarını anlattı.

Türk tarihinde bu tarz ve büyüklükte ilk ile son kez bir darbe girişimi yaşadıklarını, bu durum karşısında sarsıldıklarını ifade eden Şahin, "Gün ağardığında medyanın verdiği resimleri görünce hafızalarımız almadı. Şok yaşıyoruz. Milletimize Allah bir daha böyle bir belayı göstermesin. Paralel Devlet Yapılanması'yla ilgili bu çalışma başta Cumhurbaşkanımıza yönelik bir darbe girişimiydi." diye konuştu.

- Vali Konağında polis ve asker karşı karşıya geldi

Şahin, o gece kente golf sahasının açılışı için gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'la birlikte olduklarını ifade ederek, şunları belirtti:

"Golf sahasının açılışını yaptık. Misafirlerimizi yemeğe aldığımızda yemeğin sonuna doğru bakanlarımızın telefonlarına bir hareketlilik olduğu bilgisi geldi. Ben hemen bu konuyu Emniyet Müdürümüzden incelemesini istedim. Bir taraftan da MİT Bölge Başkanımızı aradım. Diğer taraftan Jandarmayı arama talimatı verdim. Fatih Çekirge yanımızdaydı bir taraftan o telefonla istihbarat şefliğine ulaşmaya çalıştı. Ben bir taraftan telefon zincirini oluştururken diğer taraftan da bakanlarımızı güvenli bir yere almamız gerektiğini düşünüyordum. Her iki bakanımızla Konağa geçtik. Bir taraftan da Konağın güvenliğini arttırdık. Sayısal olarak bir kaç güvenlik personelini konuşlandırdık. Biz Konağa girer girmez Emniyet Müdürümüzü ve Jandarma Komutanımızı konağa davet ettim. Bir şey olursa en azından yanımızda olsunlar askeri kanattan herhangi bir sıkıntı yaşamayalım diye. Emniyet Müdürümüz koşturdu geldi. Bizim Jandarma Komutanımız şu anda Giresun Bölge Komutanlığına vekalet ediyor. Yerine Jandarma Komutan Yardımcımız vekalet ediyordu. Vural Albay'ı çağırdım. Jandarma Komutanı geldi fakat Konağın arka tarafından gelmişti. Askerler Konağı bastı endişesiyle polis arkadaşlar hemen mermileri silahların ağzına verdiler. Tabi benim davet ettiğimi arkadaşlara iletince içeri aldılar. Bu arada Garnizon Komutanını aradım. Paşa 7-8 defa aramamıza rağmen telefonumuza cevap vermedi. Ben çok sert bir mesajla 'Niye telefonumuza cevap vermiyorsun?' diye mesaj yazdım. Mesaja da cevap vermedi."

- Askeri birliklerin önü iş makineleriyle kapatıldı

Garnizon Komutanının darbe girişiminin içinde olduğunu düşünerek askeri birliklerin önlerinde çeşitli önlemler aldırdığını dile getiren Şahin, Garnizon Komutanlığı ve Jandarma Komutanlığı önüne iş makineleri yığdırarak polis ekiplerinin önlemler aldığını söyledi.

Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefondan yaptığı bağlantıyla halkı havaalanlarına ve meydanlara davet etmesi üzerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'ın desteğiyle hızlı bir şekilde organizasyon yaparak halkın sokakları doldurması için çalışma yaptıklarını vurguladı.

Şahin, "Burası Milli mücadele şehri, ilk adım şehri, halkımız bu konuda son derece duyarlı. Biz bir taraftan bu işleri organize ederken meydandaki ses düzeyi, oradaki kalabalığın oluşması ve halkın ihtiyaçlarının giderilmesi içinde bir çalışma yaptık. Biz de meydana çıktık. Meydanda sayın bakanlarımız, milletvekillerimizle beraber vatandaşla birlikte olduk. Bir taraftan televizyonları izleyip ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Diğer taraftan da halka aslında Samsun'da olaya vaziyet ettiğimizi, her şeyin kontrol altında olduğunu özellikle askeri erkanın bizimle birlikte olduğunu vurgulamaya çalıştık." diye konuştu.

- Garnizon Komutanı tutuklandı

Garnizon Komutanlığından cevap alınamamasının kendilerini gerdiğini, bunu nedenle önlemlerin arttırıldığını anlatan Şahin, "Sabah olduğunda Garnizon Komutanının aslında albayların 'Vali Beyi aramanız gerekiyor' demelerine rağmen sessiz kalması bizi şoke etti, bir taraftan da üzüldük. Anladık ki daha önce bu konularla ilgili bilgisi varmış. Telefon almayabilir diye biraz şüphemiz varken kendisinin uyarılmış olmasına rağmen aramaması, aslında konuyla ilgili bilgi sahibi olduğu konusu netlik kazandı. Ertesi gün hemen olaya vaziyet edildi. Gözaltına alındı sorgusunun ardından da tutuklandı." sözlerine yer verdi.

- "Bakanların güvenliği için endişe ettim"

Şahin, her iki bakanın güvenliği konusunda endişe ettiğini, bu nedenle ek tedbirler aldırdığını da dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

" Benim en büyük endişem iki bakanımızın misafir olarak şehrimizde olmasıydı. Bunun getireceği bir güvenlik riski oluşuyordu. 'Acaba bakanlarımızın Ankara'ya gitmesi mi daha doğru olur, Burada mı kalmaları doğru olur? Yolda başlarına bir şey gelirse konvoy oluşturalım, önden gönderelim' diye de düşündük. Sonrasında Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımıza ulaştılar ve Samsun'da kalmaları talimatını aldılar. Bir taraftan onların burada olması güvenlikle ilgili daha tedbirli olmamızı gerektiriyorken bir taraftan biz güven duyduk çünkü iki bakanımız misafirimizdi. Allah'a şükür kazasız belasız atlattık. Ama meydanlara özellikle halkın sahip çıkması bizi adeta gururlandırdı. İlk günden itibaren bu bölücü örgüte bu Paralel Devlet Yapılanması içerisine sızmış eşkıya gurubuna karşı vatandaşımız son derece duyarlı. Özellikle askerlerimizle beraber hareket ediyor olması biri dışında önemli. Duruma çok hızlı müdahale ettik. Bilgimiz dışında kuş uçurtulmadı."

Kentte Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik çalışmaların da sürdüğünü söyleyen Vali Şahin, Başbakan Binali Yıldırım'ın Meclis çıkışında 'tankın değil halkın kazandığına' ilişkin açıklamalarını anımsatarak, şöyle dedi:

"Cumhurbaşkanımız başından bu yana söylüyor, 'Milletin önüne hiçbir güç geçemez' diye. Onun için bu bir demokrasi mücadelesiydi. Gerçekten ibretlik bir konuydu. Bir şahıs çıkıyor tankın önüne yatıyor, üzerinden tank geçiyor, ikinci tankın altına kendisini atıyor. Aslında tankın altına atmıyor kendisini, önüne duruyor ama tank durmadığı için altına atıyor. Maalesef konu biraz hasar görüyor. Böyle kahramanlar oldukça bu millete zeval gelmez. Bu ahmaklar bunu fark edemediler. Bu milleti niye dikkate almadıklarını şu anda kara kara düşünüyorlardır. Bu ülkede özellikle demokrasinin tadına varmış cumhuriyetin, bağımsızlığın, özgürlüğün ve hürriyetin tadına varmış bu millet bir zilletin içerisine girmezdi. En güzel cevabı aslında 15 Temmuz akşamı verdi."

Yaşanan süreç sonrası bilinçli olarak sosyal medyada asılsız bilgiler paylaşıldığına dikkati çeken Şahin, resmi makamlardan gelmeyen bilgilere vatandaşların itibar etmemesi gerektiğini vurguladı.

OHAL ilan edilmesinin ardından Samsun'da OHAL Bürosunun kurulduğunu ifade eden Şahin, bir vali yardımcısının yönettiği büroda tüm belge ve bilgilerin değerlendirildiğini, tüm çalışmaların hızlı bir şekilde yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :