FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu:- "15 Temmuz'dan sonra milletimiz ve demokrasimiz çok daha güçlü, ülkemiz çok daha itibarlıdır. Yaşananlar darbeyi engellediği gibi bundan sonra böyle haince eylemlere girişme gafleti gösterebileceklere de büyük bir ders olm

ANKARA (AA) - AK Parti Merkez Yürütme Kurulunca (MYK) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yapılan değerlendirmede, "15 Temmuz'dan sonra milletimiz ve demokrasimiz çok daha güçlü, ülkemiz çok daha itibarlıdır. Yaşananlar darbeyi engellediği gibi bundan sonra böyle haince eylemlere girişme gafleti gösterebileceklere de büyük bir ders olmuştur." denildi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında 21 Temmuz Perşembe günü parti genel merkezinde gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulunda (MYK), darbe girişimine ilişkin değerlendirmeler yapıldı. MYK'da yapılan değerlendirmelere ilişkin yazılı açıklamada, ülkenin, o gece tarihin en vahim hadiselerinden birini yaşadığı, kanlı ve başarısız bir darbe girişimine tanıklık ettiği belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki Fetullahçı Terör Örgütü'ne bağlı bir cunta ve etkileri altına aldıkları unsurların başlattığı kalkışma ile hain yapının, Türk milletine, milli iradeye, başkomutan, seçilmiş Cumhurbaşakanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türkiye Cumhuriyeti'nin meşru hükümetine ve vatansever güvenlik güçlerine karşı bir darbe girişiminde bulunduğunun vurgulandığı açıklamada, "Tarihimizde yaşanan darbeler hepimizin malumudur ve istisnasız hepsi ülkemize büyük zarar vermiştir ancak 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişimi, önceki darbelerden ve darbe girişimlerinden çok ötede bir farklılık göstermiştir. Milli bütçeden maaş alan, silah ve teçhizat tedarik eden bir grup üniformalı terörist, düşmanca bir tavırla silahlarını milletimize doğrultmuştur." ifadesine yer verildi.

Yaşanan hadisenin hukuki ifadesinin "vatana ve millete ihanet" olduğunun kaydedildiği açıklamada, insan havsalasının alamayacağı ölçüde vahşet içeren ihanetin, tüm boyutları ile gereği yapılmak üzere soruşturulduğu kaydedildi.

Hunhar darbe teşebbüsü ile ihanetçi şebekenin, ülkenin tüm kurumlarını, kazanımlarını ve değerlerini hedef aldığının vurgulandığı açıklamada, "Millete duydukları düşmanca hislerin açık bir göstergesi olarak, milli iradenin sembolleri olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi hedef alınmış ve Gazi Meclisimiz tarihinde ilk defa bu alçak çete tarafından savaş uçakları ile bombalanmıştır. Savaşta düşman ordularının dahi yapmadığı saldırıları, silahlı kuvvetlerimiz içinde yuvalanmış bir ihanet şebekesi yapabilmiştir. Aziz milletimiz varlığına, istiklaline ve istikbaline kasteden bu darbe girişimine karşı ilk andan itibaren kendisine yakışan tavrı ortaya koymuştur." denildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın çağrılarına uyan halkın sokaklara çıkarak egemenlik hakkına sahip çıktığı, tanklara, savaş uçaklarına, helikopterlere göğsünü siper ettiği ve vahim teşebbüsü püskürttüğü kaydedildi.

- "Darbeci çete hiç beklemediği milli tavır karşısında ezilmiştir"

Halkın iradesinin tankların gücünü yendiği ifade edilen açıklamada, medyanın da bu süreçte son derece olumlu bir sınav verdiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"15 Temmuz bir demokrasi zaferidir. Bu zafer, herhangi bir kesimin veya partinin değil, tüm milletindir, hepimizindir. İktidarı ve muhalefetiyle siyasi partilerimizin hain darbecilere karşı birlik içinde olması, ülkemiz siyasetinin ulaştığı demokratik olgunluk düzeyini tüm dünyaya göstermiştir. Yaşanan bu tecrübe, tarihimizde bir ilktir ve gelecek nesillere bırakacağımız son derece anlamlı bir siyasi kazanım ve miras olacaktır. Yaşananlar hiçbir zaman unutulmayacak, 15 Temmuz 'Şehitleri Anma Günü' olarak idrak edilecektir. 15 Temmuz'dan sonra milletimiz ve demokrasimiz çok daha güçlü, ülkemiz çok daha itibarlıdır. Yaşananlar darbeyi engellediği gibi bundan sonra böyle haince eylemlere girişme gafleti gösterebileceklere de büyük bir ders olmuştur. Darbeci çete hiç beklemediği bu milli tavır karşısında ezilmiş ve zelil bir şekilde teslim olmak zorunda kalmıştır. Darbeciler süratle adalete teslim edilmiş, adli makamlarca çok sayıda tutuklama kararı verilmiştir."

- "Tedbiri elden bırakmamak gerekir"

Devlet içinde yuvalanmış FETÖ'ye karşı büyük ve kararlı bir temizlik operasyonu başlatıldığının da aktarıldığı açıklamada, ihaneti planlayanların, icra edenlerin, destek verenlerin, hukuk devleti içinde adil bir yargılama sürecinde hesap verecekleri belirtildi. Vatan ve millet düşmanlarının, yaptıklarının bedelini en ağır şekilde ödeyeceklerinin vurgulandığı açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"İhanet şebekesinin yurt dışında bulunan başını ülkemize getirmek ve adaletin önüne çıkarmak için gerekli tüm girişimler sürdürülmektedir. Darbe girişimi başarısızlık ile sonuçlanmış olmakla birlikte, tehlike ve tehdit henüz tam olarak ortadan kalkmış değildir. Bu şuurla, günlerdir meydanları dolduran aziz milletimiz, demokrasi nöbetine aralıksız devam etmektedir. Tehlike ve tehdit ortadan kalkıncaya kadar, demokrasi nöbetinin devam etmesi büyük önem taşımaktadır. Uykusuz geçen gecelerimiz, gelecek nesillerin rahat uyuması içindir. Başarısız darbe girişiminin devamında, hain çete ve işbirlikçileri milli birliğimizi ve istikrarımızı hedef alan yeni birtakım provokasyonlar yapabilirler. Etnik veya mezhebi ayrıştırma çabalarına karşı hepimizin uyanık olması şarttır. Puslu hava bekleyen terör örgütlerine karşı tedbiri elden bırakmamak gerekmektedir. Algı operasyonlarıyla toplumsal gerilim oluşturulmaya ve milli birliğimiz zedelenmeye çalışılmaktadır. Yalan ve kaynağı belirsiz haberlerle, darbe girişimini hafife alma ve anlamını saptırma çabası başarısızlığa mahkumdur. Teröre ve sanal ortamdaki saldırılara karşı tüm milletimizi teyakkuzda olmaya davet ediyoruz. Tankları kahramanca püskürten milletimiz, basireti ve feraseti ile kışkırtmaları ve sanal saldırıları da boşa çıkaracaktır."

Açıklamada, ekonomik spekülasyonlar üzerinden Türkiye'nin istikrarını bozmaya çalışanlara da asla izin verilmeyeceği kaydedildi. Uluslararası çevreleri etkisi altına almaya çalışan algı operasyonlarına karşı gerçekleri ortaya koymaya devam edileceği, bu çerçevede, sapkın FETÖ zihniyetini ve yapılanmasını tanıtmak için gerekli çalışmaların, güçlü ve etkin şekilde sürdürüleceği ifade edilen açıklamada şunlara değinildi:

"Ekonomi başta olmak üzere, halkımızın hayatını etkileyen tüm alanlarda darbe girişiminin oluşturduğu izleri en kısa sürede ortadan kaldıracağız. Gerekli adımları hızla atarak, eskisinden daha azimli bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Karşı karşıya bulunduğumuz tehlikenin ve tehdidin en kısa sürede tamamen bertaraf edilmesi temel hedefimizdir. Demokrasimizin korunması, halkımızın huzur ve güvenliğinin süratle sağlanması için hükümetimiz tarafından üç ay süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) kararı alınmış ve bu karar Meclisimizde onaylanmıştır. OHAL, esas itibarıyla FETÖ ve diğer terör örgütleri ile etkin bir mücadelenin hukuk içinde verilmesine hizmet edecektir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde ve Birleşmiş Milletler Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesinde yer alan OHAL mekanizması, ihtiyaç olduğunda birçok demokratik ülkede başvurulan hukuki bir mekanizmadır. Nitekim son dönemlerde Fransa terör saldırıları karşısında OHAL ilan etmiş ve bunu 6 ay uzatmıştır. Alınan OHAL kararı geçmişle karıştırılmamalıdır. Son OHAL kararı millete değil devlete yönelik olup, teröre ve devlet içinde yuvalanmış çetelere karşı uygulanacaktır. Kontrol tamamen sivil idarede olup, çıkarılacak tüm kararnameler ivedilikle Meclisimizin onayına sunulacaktır."

Açıklamada, OHAL ile mevcut tehdidin tümüyle bertaraf edilmesinin sağlanacağı, bunun, bir daha benzer ihanetler yaşanmaması için gerekli adımların atılmasına da hizmet edeceği vurgulandı.

- "15 Temmuz'da Türkiye kazanmıştır"

15 Temmuz'un şanlı bir halk direnişi ile "Demokrasi Bayramı" sıfatını hak eden bir gün olarak tarihe geçeceği ifade edilen açıklamada, şunlar yer aldı:

"Ülkemizi bu büyük badireden koruyan yüce Rabbimize şükrediyor, geleceğe çok daha emin adımlarla yürümemizi sağlayan aziz milletimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bizlere onurlu bir gelecek bırakmak için en değerli varlıklarını feda eden şehitlerimize Cenabı Allah'tan rahmet, yakınlarına ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı diliyoruz. Gazilerimize acil şifa, sağlık ve uzun ömürler niyaz ediyoruz. Şehitlerimizin bizlere bıraktığı kutlu emanetlerini bir an dahi yere düşürmeyeceğimize söz veriyoruz.

Kahramanlık ve demokrasi destanı yazan, tankların karşısında diz çökmeyen bu aziz milletin fertleri olmaktan dolayı büyük bir şeref duyuyoruz. Darbe girişiminin bertaraf edilmesinde duruşları ve eylemleri ile katkı veren tüm kişi ve kesimlere teşekkürü borç biliyoruz. Milletimizin direnişine liderlik yapan başkomutanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, hükümet üyelerine, darbeye karşı açık tavır alan tüm siyasi partilerimize ve milletvekillerimize, başta kahraman polis teşkilatımız olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, kanunsuz talimatlara boyun eğmeyen askerimize ve komutanlarımıza, yargı mensuplarına, halkımızın aldatılmasına izin vermeyen yazılı ve görsel yayın organlarımıza, darbecilere karşı halkla birlikte olan yerel yönetimlerimiz ve meslek kuruluşlarımız ile sivil toplum kuruluşlarına, en kalbi takdir ve şükranlarımızı sunuyoruz.

15 Temmuz'da milletimiz kazanmış, Türkiye kazanmış, milletimizin tüm fertleri kazanmıştır. İktidarı, muhalefeti ve bu vatanı seven tüm kesimler ile hep birlikte daha emin, özgür ve müreffeh bir gelecek inşa edeceğiz. İç siyasette milli birlik duygularını pekiştiren gelişmeler, farklı kesimler arasında oluşan diyalog, demokratik standartlarımızı yükseltme konusunda bizlere yeni imkanlar sunmaktadır. Bir yandan huzur ve güven ortamını tam anlamıyla tesis ederken, diğer yandan ülkemizin her alanda ilerlemesi için çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz. 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize ulaşma yolundaki proje ve reformlarımıza daha kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Hiçbir hain çete ve oluşum bizi kutlu yolumuzdan, bu aziz millete hizmet etmekten alıkoyamayacaktır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :