FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

CHP Bursa Milletvekili İrgil: - "15 Temmuz'da bu kalkışmayı yapanlar ve darbe girişiminde bulunanlar başarılı olsalardı, orduda, yargıda, emniyette, devlette yüzlerce insanı gözaltına alacak, görevden uzaklaştıracaklardı. Peki bugün olan ne, bunun farkı n

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, "15 Temmuz'da bu kalkışmayı yapanlar ve darbe girişiminde bulunanlar başarılı olsalardı, orduda, yargıda, emniyette, devlette yüzlerce insanı gözaltına alacak, görevden uzaklaştıracaklardı. Peki bugün olan ne, bunun farkı ne?" dedi.

İrgil, TBMM'de düzenlendiği basın toplantısında, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye'nin hem etnik terör hem DAEŞ terörü hem de ordu içindeki birtakım ihanet çetelerinin saldırısı altında olduğunu" belirten İrgil, darbe girişimini lanetledi.

Meclis'in bombalanacağı bir süreci hiç kimsenin aklının ucundan bile geçiremeyeceğine işaret eden İrgil, "Şu anda herkes darbenin verdiği travması ve verdiği öfkeyle büyük bir tepki ve reaksiyon içinde. Devlet de öyle, insanlar da öyle. Duygusal ve hamasi bir tavır da var." diye konuştu.

Her tür sivil ve askeri darbeye karşı demokrasi ve insan haklarının üstünlüğünü savunduğunu söyleyen İrgil, "Eğer 15 Temmuz'da bu kalkışmayı yapanlar ve darbe girişiminde bulunanlar başarılı olsalardı, orduda, yargıda, emniyette, devlette yüzlerce insanı gözaltına alacak, görevden uzaklaştıracaklardı. Peki bugün olan ne, bunun farkı ne? Benim sormak istediğim darbecilerden farkınız olması gerekmez mi?" ifadesini kullandı.

"Son iki gündür emniyetten, yargıdan, bakanlıklardan hatta Diyanet'ten binlerce insan açığa alındı." diyen İrgil, şöyle konuştu:

"12 Eylül 1980 darbesinden sonra dönemin devlet yöneticilerinin emriyle anarşist ilan edilen 1 milyon 683 bin kişi fişlenmişti. 210 bin davada 230 bin kişi yargılanmıştı. 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atılmıştı. 3 bin 854 öğretmen, 120 öğretim üyesi ve 47 hakimin işine son verilmişti. Bugün de aynı tutuma girildiğini görüyoruz. İki günde binlerce insanın görevden alınması, darbe girişimine karşı takınılan tavrın, bir cadı avına dönüşmesi ve hukuk sınırlarının dışına taşınması endişesini de beraberinde getirmektedir. Bir kişinin bile masum olma ihtimaline karşı insanların, ailelerin ve çocukların onuru için bu uygulamalarda daha dikkatli olunmasını rica ediyorum. Bu konuda iktidarı uyarıyorum."

- YÖK'ün dekanların istifasını istemesi

İrgil, Milli Eğitim Bakanlığında 12 bin 200 personelin görevden alınarak, haklarında soruşturma açılmasına ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının (YÖK) bin 577 dekanın istifasını istemesini de değerlendirdi.

Söylenti ve dedikodularla istifa taleplerinin, hukuken kabul edilebilecek bir şey olmadığını vurgulayan İrgil, "Eğer Hükümet, bu konuda yaşanan deneyimlerden bir ders çıkarmışsa ve samimiyetini göstermek istiyorsa yeni gelecek dekanları seçimle belirlemelidir. Mutlaka yeni gelecek dekanlar seçimle atanmalıdır. Yoksa yine bu şekilde atamalar yapılması haksız ve hukuksuz olacaktır. En önemlisi gelecekte 'Bunlar sizden miydi, bizden miydi?' tartışmaları sürecektir." açıklamasında bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :