FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

Başbakan Yıldırım: (4)"Dün akşam yaşanan olaydan sonra bu şahsın (Fetullah Gülen), bu adamın arkasında, bu çete liderinin, bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke, Türkiye'ye dost değildir, Türkiye'ye karşı

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Dün akşam yaşanan olaydan sonra bu şahsın (Fetullah Gülen), bu adamın arkasında, bu çete liderinin, bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke, Türkiye'ye dost değildir, Türkiye'ye karşı ciddi bir savaşın içindedir." dedi.

Yıldırım, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Çankaya Köşkü'ne geldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Haber alınamayan kuvvet komutanlarının olup olmadığının" sorulması üzerine Yıldırım, komutanlarla ilgili endişe edilecek herhangi bir durum olmadığını belirterek, "Durum tamamen kontrol altına alınmıştır. Kısa süre içerisinde komutanlarımız da normal sürece geçeceklerdir. Görevlerinin başındadır." ifadesini kullandı.

Askerlerin hangi suçtan yargılanacakları, cezalarının ne olacağı ve idamı geri getirmeyi düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soru üzerine ise Başbakan Yıldırım, vahim bir olayın sıcaklığının devam ettiğini söyledi.

- "Bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum"

Yıldırım, tutuklamaların, gözaltıların sürdüğünü, henüz bitmediğine dikkati çekerek, "İşlenen bu suçun karşılığı hukuk sisteminde, yargı sistemimizde açık ve seçik tanımlanmıştır. Bilindiği gibi idam cezası, Türk anayasasından, Türk hukuk sisteminden çıkarılmıştır. Bugün yüce Meclisimiz toplanacak ve burada ülkenin bu ve buna benzer çılgınlıklarla karşı karşıya kalmaması için ilave ne gibi tedbirler alınacaksa, hukuki düzenlemeler yapılacaksa bunları da diğer partilerimizle, parti liderleriyle değerlendireceğiz, üzerinde çalışacağız." diye konuştu.

Elde edilen ilk bilgilere göre darbecilerden de 20 civarında ölen olduğunu, 30'a yakın da yaralı bulunduğunu, rakamların kesin olduğunu belirten Yıldırım, ilerleyen saatlerde gerçek rakamların ortaya çıkacağını, rakamların bağlayıcı olmadığını söyledi.

Fetullah Gülen'in bir terör örgütünün başı olduğu ve bu konuda Milli Güvenlik Kurulu kararı da dahil her türlü alt yapı ve hukuki alt yapısı olan iade talebi yapılan birisi olduğunu dile getiren Yıldırım, "Dün akşam yaşanan olaydan sonra bu şahsın (Fetullah Gülen), bu adamın arkasında, bu çete liderinin, bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke, Türkiye'ye dost değildir, Türkiye'ye karşı ciddi bir savaşın içindedir." dedi.

- "Bir kez daha millet, devletinin değerini bilmiştir"

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterinin de gözaltına alındığının hatırlatılması ve sağlık durumunun ne olduğu yönündeki soruya Yıldırım, "Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri şu anda evine gitmek üzere yoldadır, herhangi bir sıkıntılı durum yok." karşılığını verdi.

Türk demokrasi tarihinde milli iradeye karşı yapılmış en büyük darbe girişiminin yaşandığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, başka darbe girişimlerinden en önemli farkının da vatandaşın bu darbe girişimine karşı olan darbe girişimi olduğunun altını çizdi.

Vatandaşın tankın önüne çıkarak, üzerine çıkarak darbe girişimini yapanlara adeta linç edecek şekilde büyük bir hiddetle üzerine gittiğini anlatan Yıldırım, vatandaşın kolluk kuvvetlerini beklemeden gözaltına aldığını ve kıskıvrak bağladığını ifade etti.

Böyle bir milletin ferdi olmaktan dolayı gurur duyduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu millet Türk milletidir. Bu millet içinde Türk vardır, Kürt vardır. Binbir mezhep, meşrep vardır ama değişmeyen tek şey ay yıldızlı bayrak. Tek vatan, tek millet, tek bayrak ve tek devlet. Bir kez daha millet, devletinin değerini bilmiştir, yanında yer almıştır."

Binali Yıldırım, "Sözde yurtta sulh komitesindeki isimlerden gözaltına alınanların ve bu isimlerden operasyonlarda hayatını kaybedenlerin olup olmadığının" sorulması üzerine de, görevden alınanların ve gözaltına alınanların ve arananların olduğunu söyledi.

İşin omurgasını oluşturan bütün isimlerin, işin beynini oluşturan bütün isimlerin alındığını ve kontrol altında olduğunu aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Doğru, bu bir müşterek çalışmanın ürünüdür. Kolluk kuvvetleri savcılarımızla çok güzel bir koordinasyon içinde çalışmıştır. Gece boyunca titiz bir çalışmayla darbe girişimine yeltenenler hakkında gerekli adli işlemleri geciktirmeden yapan bütün savcılıklarımıza, başsavcılarımıza teşekkür ediyorum. Çok güzel bir çalışma örneği gösterilmiştir. Bu ülkenin başkomutanı olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ilk andan itibaren, 'ölmek var dönmek yok, bu milletin geleceği için bir bedel ödenecekse o bedeli biz ödeyeceğiz' demiştir ve noktayı koymuştur. Bugün geldiğimiz sonuç, Allah'a şükür bizi utandırmayan mahcup etmeyen, milletimizi bir kez daha gururlandıran bir sonuçtur."

(Bitti)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :