FETÖ'den Kosova'da gerçekleri duyuran medyaya baskı

FETÖ'den Kosova'da gerçekleri duyuran medyaya baskı

FETÖ, Kosova'daki medya kuruluşlarını davalarla baskı altına almaya çalışıyor- Örgüt hakkında haberler yaptığı için hakkında tazminat davası açılan Prizren'deki BESA Televizyonu Müdürü Fusha:- "Bu dava sadece BESA'ya karşı değil, FETÖ karşıtı haber yapan

PRİZREN (AA) - Kosova'da Gülistan Eğitim Kurumları ve Atmosfer Eğitim ve Kültür Vakfı üzerinden faaliyetlerini sürdüren Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), ülkedeki medya kuruluşlarını etkisi altına almak için farklı yöntemleri deniyor.

Örgüt son olarak, Prizren'de yerel televizyon kanalı BESA hakkında, Gülistan Eğitim Kurumları aleyhine yapılan haberler nedeniyle tazminat davası açtı.

BESA Müdürü Mamer Fusha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kısa bir süre önce "taraflı" ve "gerçek olmayan" haberler yaptıkları iddiasıyla FETÖ uzantısı Gülistan Eğitim Kurumlarınca uyarıldıklarını, ardından da tazminat davası açıldığını söyledi.

Fusha, BESA TV tarafından yapılan tüm haberlerin gerçeklere dayandığını ve bu anlamda gerekli belgelere de sahip olduklarını kaydederek, "Bu dava sadece BESA'ya karşı değil, FETÖ karşıtı haber yapan ya da Türkiye aleyhine haber yapmayan medyaya gözdağı olarak açıldı." diye konuştu.

Yaptıkları haberlerde hiç kimseye saldırmadıklarının altının çizen Fusha, "FETÖ, Türkiye'yi medyaya baskı uygulayan bir ülke olarak göstermek ve böyle bir algı yaratmak istiyor. Oysa asıl baskı yapan onlar. Bu örgüt, Kosova ve Türkiye'de yaşananlar hakkında gerçekleri söyleyen medyaya baskı yapmaya çalışıyor." ifadesini kullandı.

Fusha, davaya konu olan haberlere de değinerek, ilk haberin Türkiye'nin artık FETÖ uzantısı okullarda okuyanların diplomalarını kabul etmeyeceği ve bu öğrencilerin öğrenimlerini Türkiye'de sürdüremeyeceği hakkında olduğunu söyledi.

Kosova'daki Gülistan Eğitim Kurumlarının açıkça FETÖ'ye bağlı olduğunu vurgulayan Fusha, yaptıkları haberde sadece bu okullarda okuyanların eğitimlerine Türkiye'de devam edemeyeceğini bildirdiklerini kaydetti. Fusha, bu konunun Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da ifade edildiğini anımsatarak, bu bilgiyi yayınladıkları için örgüt tarafından dava edildiklerini aktardı.

Suçlamalarla ilgili ikinci haberin de BESA'da yayınlanan bir haberde sözü geçen grubun "Gülen Tarikatı" olarak adlandırılmasına ilişkin olduğunu söyleyen Fusha, "Onlar gerçekten bir tarikat. Çünkü onlar ne bir din ne de bir siyasi partidir. Onlar bu grubun çıkarları için oluşturulan bir tarikattır." ifadelerini kullandı.

- Aile ve öğrencilere de baskı

Fusha, BESA'nın suçlandığı üçüncü haberin ise birçok ailenin çocuklarını örgüte bağlı okullardan almak istediği ancak bazı kişilerin bunu engellediği hakkındaki bir haber olduğunu belirterek, çocuklarını bu okullardan alan ailelerin, onları farklı bir okula, özellikle de devlet okullarına kayıt için geciktikleri ya da okullarda yer olmadığı gerekçesiyle kaydetmekte sorun yaşadıklarını ifade etti.

Halbuki devlet okullarının bu öğrencileri almak zorunda olduğunu vurgulayan Fusha, bazı okul müdürlerinin ve öğretim görevlilerinin FETÖ uzantısı eğitim kurumlarıyla işbirliği içerisinde oldukları için bunu yapmadıklarını kaydetti.

Fusha, yaptıkları araştırmalara göre öğrencileri büyük bir kısmının artık bu okullarda eğitim almak istemediğini ifade ederek, buna karşı bazı öğrencilerin söz konusu eğitim kurumlarında okumaya mecbur bırakıldığını söyledi.

FETÖ uzantısı Gülistan Eğitim Kurumları yetkililerinin ailelere sorun çıkardığını belirterek, "Edindiğimiz bilgiye göre, Gülistan Eğitim Kurumlarına bağlı okullarda okuyan çocukların ailelerine 'kayıt paralarını geri vermeyeceğiz', 'gerekli kayıt belgelerini vermeyeceğiz' diyerek baskı uyguladılar. Bu baskıları öğrenciler okullarından ayrılmasın diye yaptılar. Çünkü bu okullardan ayrılan çok sayıda öğrenci var." dedi.

Fusha, öğrencilerin artan ayrılma talebini okulların kapanma riski olarak gören kurum yetkililerinin çocuklara ve ailelere, "Bu okullardan mezun öğrenciler sadece kısa bir süreliğine Türkiye'de öğrenimlerine devam edemeyecek. Kısa bir zaman sonra bunu gerçekleştirebilecekler." dediklerini aktardı.

Ailelerin gerçeği bildiğini ancak paralarını geriye alamadıkları ve çocuklarını devlet okullarına da kayıt edemedikleri için onları mecburen bu okullarda okutmaya devam ettiklerini kaydeden Fusha, bu sorunu çözmek için Kosova Eğitim Bakanlığının yeni sınıflar açabileceğini ancak bunun da bazı kişisel çıkarlar nedeniyle gerçekleştirilmediğini vurguladı.

- "Davayı kazanacağız"

FETÖ'nün eğitim, sivil toplum ve bazı ticari kuruluşlar aracılığıyla Kosova'da farklı alanlarda etkin olduğunun altını çizen Fusha, Kosova'nın hala bu örgütün farklı devletlere sızma politikalarındaki amaçlarının ciddiyetini anlamadığını, Kosovalı bazı devlet adamlarının çocuklarının da burslu olarak örgüte bağlı okullarda okuduğunu ifade etti.

Fusha, örgütün Kosova'daki bazı medya kuruluşlarını da etkisi altına aldığını belirterek, bunu maddi yardımlarla ya da medya mensuplarının çocuklarını kendi okullarında okutarak yaptığını, bunun karşılığında da medya kuruluşlarının Türkiye'yi kötüleyen haberler yayınlandığını aktardı.

Aksi tavır alan BESA gibi yayın kuruluşlarının ise örgüt tarafından suçlandığını ifade eden Fusha, "Bizim yaptığımız tüm haberler gerçeğe dayalıdır ve hepsi hala elimizde mevcut. Onlar gönderdikleri ihtarla bu haberlerin yalan olduğunu ifade etmemizi ve gerçekliğini inkar etmemizi istediler, ama biz inkar etmedik. Çünkü bu haberlerin hepsi gerçek." şeklinde konuştu.

Mahkemeye çıktıklarında ellerindeki bütün delilleri sunacaklarını aktaran Fusha, "Onlardan özür dilememiz istendi ama biz bunu yapmayacağız. Asıl onlar kendi ülkelerine ihanet ettikleri için özür dilemeli." dedi.

Fusha, açılan tazminat davasını kazanacaklarına inancının tam olduğunu vurgulayarak, Türkiye'den gelen belgelere göre FETÖ'nün Türkiye'deki darbe girişiminin arkasında olduğunu ve terör örgütü olarak ilan edildiğini mahkemeye bildireceklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :