FETÖ'cü doktorlar yaralılara müdahale etmemiş

FETÖ'cü doktorlar yaralılara müdahale etmemiş

FETÖ'nün darbe girişimine karşı koyarken yaralanan Rıdvan Demir, tedavi için gittiği Turgut Özal Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kendisine, "Askere karşı çıkılır mı? Teçhizatımız yok." denilerek müdahale edilmediğini söyledi.

Demir'in hastaneyi Sağlık Bakanlığı'na şikayet etmesi üzerine, Bakanlık hastanenin kapatılması yönünde çalışma başlattı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi yaralanan Rıdvan Demir, tedavi gördüğü Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan kontrolleri sonrasında açıklama yaptı. Genel sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Demir, "Teröristlerin yaptığı kalkışmada hem millet, hem vatan, hem ümmet hem de hukukun üstünlüğünü korumak için elimizden gelebilecek başka bir şey yoktu. Onları durduramazdık ancak karşılarına çıkabilirdik. Bu şekilde onları bertaraf edebilirdik." diye konuştu.

Kimseye müdahale edilmemiş

Demir, milletin sağduyusunun galip geldiğini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Olay gecesi Ayrancı'daki evimdeydim. Üzerimizden jetler geçmeye başladığında bir şeylerin ters gittiğini anladık. Sonra televizyondan Sayın Başbakan'ın açıklaması ile olayın vahametini kavradık ve kendimizi sokaklara attık. Patronundan, profesöründen, işçisinden, gencinden, yaşlısından, her kesimden insanın dışarı çıkmasıyla birlikte, bizim de çıkmamız gerektiği kanaatine vardık ve biz de çıktık. Teröristlere karşı sağcısı, solcusu, ulusalcısı, muhafazakarı, başı açığı, başı kapalısı, sarıklısı, top sakallısı, cübbelisi, herkes oradaydı. Bu, gözden kaçırılmayacak bir detay."

FETÖ'nün darbe girişiminin arından başlatılan operasyonlar Sağlık Bakanlığı'nda da devam ediyor. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan OHAL Kararnamesi'ne göre kapatılan sağlık kurumlarındaki hastalar kamu hastanelerine naklediliyor. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle: "23 Temmuz 2016 Tarih ve 29779 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Olağanüstü Hal kapsamında alınan tedbirlere ilişkin Kanun Hükmünde Kararname gereği, bazı özel sağlık kurum ve kuruluşlarının hazineye devir işlemleri başlatılmıştır. Bakanlığımız, bu kurumlardan hizmet alan vatandaşlarımızın sağlık hizmet sunumu ve hasta bakımı açısından mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirleri almıştır. Söz konusu hastanelerde tedavi altında olan hastalarımızın da kamu hastanelerine nakilleri devam etmektedir."

 

'Askere karşı çıkılır mı?'

Beştepe'ye doğru hareket ettiklerini ama Külliye'ye ulaşamadıklarını ifade eden Demir, başından geçenleri şöyle anlattı:

"Jandarma Genel Komutanlığı'nın yüz metre kadar ilerisindeydik. Orada açılan ateşle yaralandım. En yakın hastane diye Turgut Özal Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gittim. Acil kısmında ışıklar söndürülmüştü. İçeri girdiğimizde o teröristlerin devamı niteliğindekiler, 'Askere karşı çıkılır mı, sokağa inilir mi? Hiçbir teçhizatımız yok, müdahale edemiyoruz' dedi. Bunları, orada bana müdahale etmesi gereken doktor söyledi. Sonra, kendi aracımızla Gazi Mustafa Kemal Hastanesi'ne gittik. Burada doktor şaşırdı ve 'Tetanos aşısı bile yapılmadı mı?' diye sordu. İlk müdahale yapıldıktan sonra Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldik. Tedaviye başlandı."

Demir, yaşadıklarının ardından Sağlık Bakanlığı'na şikayet dilekçesi verdiğini aktararak, "Anladığım kadarıyla Ankara ve İstanbul'da birçok insan o terörist grubun finanse ettiği hastanelere gittiğinde hiçbir şekilde tedavi edilmemiş ve yollanmış. Bunu basından takip ettim. Nitekim, benden sonra 5-6 kişi daha geldi. Hepimizi müdahale etmeden geri gönderdiler." dedi.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, yaralıları almaya giden ambulansların da hedef alındığı ortaya çıktı.Genelkurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki yaralılara müdahaleye giden sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu ambulanslara saldırıldığı belirlendi.Darbe girişiminde bulunan FETÖ üyesi askerler tarafından gerçekleştirilen saldılar sırasında, Genelkurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresindeki yaralıları almaya giden 9 ambulans zarar gördü. Ambulansların bazıları ağır silahlarla taranırken, bir kısmı da zırhlı araçlar tarafından hasara uğratıldı.Sağlık ekiplerine ateş ettilerDarbe girişimini engellemeye çalışanlardan 17 yaşındaki lise öğrencisi Sinem Çınar, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önünde toplanan vatandaşların darbeci askerler tarafından vurulduğu anları anlattı. Yaralılara müdahalede bulunmak için olay yerine sağlık ekipleri ve ambulansların geldiğini belirten Çınar, darbeci askerlerin onlara da ateş ettiğini söyledi.Çınar, "Ambulanslardan, 'Bizi de mi vuracaksınız, yaralıları alacağız' anonsları yapılıyordu. Buna rağmen ambulanslar hedef alındı. Yaralıların alınmasına müsaade edilmedi." diye konuştu. Yaralılara müdahale edilemediSinem Çınar, ambulansların bulunduğu bölgeye ateş edilmesi nedeniyle sağlık görevlilerinin yaralılara müdahale edemediğini bu nedenle de bazılarının olay yerinde hayatını kaybettiğini bildirdi.Yaralılara müdahalede bulunmak için olay yerine sağlık ekipleri ve ambulansların geldiğini belirten Çınar, darbeci askerlerin onlara da ateş ettiğini söyledi.Çınar, "Ambulanslardan, 'Bizi de mi vuracaksınız, yaralıları alacağız' anonsları yapılıyordu. Buna rağmen ambulanslar hedef alındı. Yaralıların alınmasına müsaade edilmedi." diye konuştu. Sinem Çınar, ambulansların bulunduğu bölgeye ateş edilmesi nedeniyle sağlık görevlilerinin yaralılara müdahale edemediğini bu nedenle de bazılarının olay yerinde hayatını kaybettiğini bildirdi.Bu arada, uluslar arası hukuk da acımasızlığın ve öldürme eylemlerinin kitleselleştiği savaş ortamlarında bile sivillere ve sağlık çalışanlarına yapılan saldırıları suç kabul ediyor. FETÖ'cü hastanede istifalar başladı

 

Darbeye yardım ve yataklık mı?

Demir, o gün yaşananların hukukla açıklanamayacağını, yaralı bir kişiye yardımının her şeyden önce insani bir görev olduğunu söyledi. Hekimlerin "Hipokrat yemini" ettiklerine dikkati çeken Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tıp fakültesinde teçhizatın olmaması zaten kabul edilemez. Tetanos da sağlık ocaklarında bile bulunabilen bir şeydir. Bu, teröristler açısından, 'Vurduğum insanları bir de tedavi mi ettireceğim?' gibi bir yaklaşımdır. O yüzden, zaten hukuki süreç Sağlık Bakanlığı tarafından işletilecek. Gerekli suç duyurularında da bulunacağız. Yanımda olan arkadaşım da bunun tanığıdır. Bakanlıktan başmüfettiş geldi. Hastanenin kamera kayıtlarını isteyeceklerini bildirdiler."

Demir'in aynı gece yanında bulunan Zekeriya Köse de, "Yaralanma, helikopterle açılan ateşle olmadı. Biz, ilk giden kafiledeydik. Tankın etrafındaki asker kıyafeti giyen teröristler ve Jandarma Genel Komutanlığı'nda bulunan teröristler tarafından üzerimize hedef gözetmeksizin yaylım ateşi yapıldı. Arkadaşım vurulunca, arabamla en yakın hastaneye gittik." diye konuştu.

Bakanlık, kapatılması yönünde çalışma başlattı

Sağlık Bakanlığınca, Demir'in yaptığı resmi şikayet üzerine söz konusu hastane ve ilgili personel hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, Bakanlık, ilgili merkezin kapatılması yönünde çalışma başlattı.