"FETÖ yeni nesil suç çetesidir"

"FETÖ yeni nesil suç çetesidir"

Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Budak, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili ABD'deki Boston Globe gazetesine makale yazdı- Budak: - "Şimdi tekrar birlik içinde olan Türk halkı, orduya, yargıya, diğer yapılara, hukukun üstünlüğü ve halkın menfaati pahasına a

ANKARA (AA) - Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Ömür Budak, "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), Türkiye'nin kontrolünü ele almayı ve din temelli bir rejimi kurmayı arzulayan yeni nesil bir suç çetesidir. Bu suça sadık taraftarları, Gülen'in Mesih olduğuna inanıyor ve çıkarlarını ilerletmek için herhangi bir hukuki, dini veya etik kuralı ihlal etmeye hazırlar." dedi.

Budak, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Boston Globe için "Darbe girişiminden bir yıl sonra Türkiye hala terörizmle mücadele ediyor" başlıklı makale kaleme aldı.

Makalesine "Güvenlik ve koruma için güvendiğiniz sizin en güvenilir hükümet teşkilatlarınızdan biri size saldırsa ne olurdu hayal edin?" diye başlayan Budak, bir yıl önce Türk halkının bu ihaneti yaşadığını anımsattı.

Budak, ancak Türk halkının, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmeye teşebbüs eden dış tehditlere karşı ülkesini korumak için yemin ettiğini ifade etti.

Darbe girişiminin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en kötü terör eylemi olduğunu vurgulayan Budak, kendisini "evrenin imamı" olarak adlandıran FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in silahlı müritlerinin darbe girişimi gecesi terör kampanyası yürüttüğünü kaydetti.

- "Halk, soruşturma sürecini destekliyor"

Budak, darbeye teşebbüs edenlerin TBMM, Cumhurbaşkanlığı konutu, polis merkezleri ve daha birçok yeri bombaladığını, demokrasiyi savunmak için sokağa çıkan sivillere karşı ordunun silahlarını kullandığını anımsattı.

Türk halkının ise tanklara karşı koyduğunu, yolları ve köprüleri kapattığını hatırlatan Budak, darbeye kalkışan askerleri başarıyla püskürten 250 kişinin hayatını kaybettiğini ve binlerce kişinin yaralandığını bildirdi.

Budak, makalesine şöyle devam etti:

"O gece Türk demokrasisinin gücü sınandı. Her türlü geçmişe ve politik görüşe sahip, darbe teşebbüsünde bulunanlara karşı koymuş tek vücut olan insanlarla gurur duyuyoruz. Şimdi tekrar birlik içinde Türk halkı, orduya, yargıya, diğer yapılara, hukukun üstünlüğü ve halkın menfaati pahasına acımasızca yayılan Gülen ağını ortaya çıkarmak için soruşturma sürecini destekliyor.

FETÖ, Türkiye'nin kontrolünü ele almayı ve din temelli bir rejimi kurmayı arzulayan yeni nesil bir suç çetesidir. Bu suça sadık taraftarları, Gülen'in Mesih olduğuna inanıyor ve çıkarlarını ilerletmek için herhangi bir hukuki, dini veya etik kuralı ihlal etmeye hazırlar."

- "Türkiye hala bu travmanın üstesinden gelmek için mücadele ediyor"

Her ne kadar bazıları bu tarz bir portre çizmek için çok çaba gösterse de FETÖ'nün iyi niyetli bir eğitim hareketi olmadığını vurgulayan Budak, güç ve egemenlik arzusuna sahip küresel bir girişim olan bu ağın, ABD dahil 150'den fazla ülkede okul, sivil toplum kuruluşları, medya organları ve şirketler aracılığıyla var olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin geçen yılki darbe girişiminden önce bu örgüte ve mali kaynaklarına karşı çoktan harekete geçtiğini ifade eden Budak, yine de bu tür gizli saklı bir yapının üstüne gitmenin kolay olmadığının altını çizdi.

Budak, "Bir yıl sonra Türkiye hala bu travmanın üstesinden gelmek için mücadele ediyor. Hükümet, darbe teşebbüsünde bulunanları tespit etmeye ve olası tehdidi ortadan kaldırmaya yönelik gerekli ve orantılı tedbirleri almak için gayretle çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Olağanüstü hal hızlı hareketi sağlamak için gerekliydi"

Diğer birçok hükümet gibi Türk hükümetinin, halkının özgürlüğünü korurken ülkenin güvenliğini sağlamak için çok çalıştığına işaret eden Budak, "Olağanüstü hal, devlete yönelik tehditlere karşı gelmeye yönelik hızlı bir hareketi sağlamak için gerekliydi. Bu durum, vatandaşlarımızın günlük yaşantılarına müdahale etmeyi amaçlamıyor." ifadelerini kullandı.

Budak, Türkiye'nin Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile yakın iş birliği içinde olduğunu belirterek, makalesinde "Demokratik kimliğimizi güçlendirmeye bağlıyız. Bunun, teröre karşı mücadelede bütün modellerde tek yol olduğunu biliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Boston'da da Türk Amerikan toplumunun, darbe girişiminde hayatını kaybedenleri anmak için bir araya geleceğini aktaran Budak, bu zor zamanlarda Boston halkı dahil dostlarının desteğine ve cesaret vermesine ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

Ülke içi meselelerin, Türkiye'nin geniş bir dünyayla bağını etkilemediğini de vurgulayan Budak, Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşa çözüm bulmak için çok çalışmaya devam ettiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"En önemlisi, çoğunluğu çatışmalardan ve DEAŞ'ın zulmünden kaçan Suriyelilerden oluşan 3 milyondan fazla mültecinin barınma, beslenme ve bakımlarını sağlamaya devam ediyoruz. Türkiye, insani yardımda en cömert ülke ve bölgesel istikrarın temel taşı olmaya kararlılıkla devam ediyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :