FETÖ Tanzanya'daki okul hisselerinin çoğunu devretti

FETÖ Tanzanya'daki okul hisselerinin çoğunu devretti

Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Eralp: - "FETÖ'nün Tanzanya'daki okul hisselerinin çoğunu Tanzanyalılara devrettiği bilgisini aldık"- "Türkiye, Tanzanyalılar tarafından tanınan ve ekonomisiyle gıpta edilen bir ülke"

DARÜSSELAM (AA) - TUFAN AKTAŞ - Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Yasemin Eralp, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Tanzanya'daki okul hisselerinin çoğunu Tanzanyalılara devrettiğini bildirdi.

Büyükelçi Eralp, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22-23 Ocak tarihinde ülkeye düzenleyeceği ziyaret öncesi Tanzanya ve Türkiye ilişkilerine dair AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

FETÖ'nün ülkede 11 okula ve bir de sözde iş adamları derneğine sahip olduğunu belirten Eralp, "FETÖ'nün Tanzanya'daki okul hisselerinin çoğunu Tanzanyalılara devrettiği bilgisini aldık." dedi.

Eralp, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkeye ziyaretinin okulların devri konusunda bir dönüm noktası olabileceğini de ifade etti.

Örgütle mücadelede gelinen noktanın ne olduğu sorusunu yanıtlayan Büyükelçi, mücadelenin 15 Temmuz'dan çok önceleri başladığını vurgulayarak, "15 Temmuz hızlandırıcı bir işlev gördü. Tehlikenin boyutu ve konunun bizler için ne kadar hassas olduğu Tanzanyalılar tarafından da net şekilde görüldü." diye konuştu.

- "Türkiye tanınan bir ülke"

Türkiye'nin Tanzanyalılar tarafından tanınan ve ekonomisiyle gıpta edilen bir ülke olduğunu kaydeden Eralp, iki ülke arasındaki etkileşimin gittikçe arttığını belirtti.

Eralp, Tanzanya'nın önemli bir turizm merkezi olduğuna dikkati çekerek, son yıllarda Türkiye'den ülkeye gelen turist sayısında ciddi bir artış görüldüğünü bildirdi.

Hükümetin bir süredir yürüttüğü Afrika'ya açılım politikasının bu etkileşime ciddi katkıda bulunduğunu anlatan Eralp, Türk Hava Yollarının (THY) başlattığı direkt uçuşların da Türkiye'ye giden Tanzanyalıların sayısında artışa sebep olduğunu vurguladı.

Eralp, Tanzanya'da Türk mallarının "Kaliteyle eş değer bir anlam" kazandığını, bavul ticaretinin de ciddi anlamda artış gösterdiğini belirtti.

Büyükelçi Eralp, 1984'te mali gerekçelerle kapatılan büyükelçiliğin 2009'da açılmasından sonra önemli anlaşmaların imzalandığına işaret ederek, "Siyasi olarak ilişkiler son derece tatmin edici seviyede. Ülkelerimiz arasında her anlamda ortak bir anlayış var." dedi.

- "Türk iş adamlarının ilgisi çok fazla"

Tanzanya'nın siyasi istikrarıyla bölgesinde farklı bir ülke olduğunu anımsatan Eralp, şunları söyledi:

"Tanzanya, Doğu Afrika Topluluğunun merkezi ve tarihinde hiç iç savaş yaşamamış, bağımsızlığa son derece barışçıl bir şekilde kavuşmuş bir ülke. Ülkedeki siyasilerin ve iş adamlarının Türkiye'den beklentisi sadece maddi konularda değil. Türkiye'nin bilgi ve tecrübesinden yararlanmak istiyorlar."

- "Yatırım yapılacak çok alan var"

Eralp, Tanzanya'da tarımdan enerjiye, turizmden alt yapı ve inşaata kadar yatırım yapacak çok fazla alan bulunduğunu belirterek, ülkeye gelen Türk iş adamlarına yol göstermeye çalıştıklarını anlattı.

Tanzanya'daki Türk iş adamlarının daha ziyade küçük ve orta ölçekli işletmelere sahip olduğunu vurgulayan Eralp, Türk iş adamlarının bölgeye ilgisinin giderek arttığını ifade etti.

Eralp, yakında büyük bir Türk şirketinin ülkede önemli bir projeye başlayabileceğini bildirerek, "Eğer bu proje gerçekleşirse, ülkede ilk defa böyle büyük bir çalışma yapılmış olacak. Bunu da dört gözle bekliyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkede gerçekleştireceği temasların, son yıllarda gelişmekte olan Türkiye-Tanzanya ilişkilerine ivme kazandırması bekleniyor.

Türkiye 1979'da açılan ve 1984'te kapatılan Darüsselam Büyükelçiliğini Mayıs 2009'da yeniden açtı. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Şubat 2009'da gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında açılan büyükelçilik, o günden beri ülkedeki faaliyetlerini sürdürüyor.

Ülke, coğrafi konumu, yeraltı kaynakları, turizmi ve tarıma elverişli alanlarıyla ekonomik anlamda önemli bir büyüme hızına sahip. Çok sayıda etnik ve dini farklılığın bir arada bulunduğu, siyasi istikrarıyla dikkati çeken ülke aynı zamanda Doğu Afrika bölgesinde en fazla yabancı yatırımcı ağırlayan ülke konumunda.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :