"FETÖ, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için tehdit"

"FETÖ, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için tehdit"

Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanı Softiç:- "Bu sorunun (FETÖ) sadece Türkiye'nin sorunu veya sadece Türkiye'yi tehdit eden bir örgüt olmadığını biliyoruz. Bu örgütün faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde ve Bosna Hersek için de bir tehdit olduğunu biliyoru

ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK - Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanı Safet Softiç, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sadece Türkiye'nin sorunu olmadığın veya sadece Türkiye'yi tehdit etmediğini belirterek, "Bu örgütün faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde ve Bosna Hersek için de bir tehdit olduğunu biliyoruz." dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Softiç ile Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Şefik Caferoviç, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Softiç, Sırp Cumhuriyeti'nde, Anayasa Mahkemesinin daha önceki yasağına rağmen 9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanması için referandum yapılması ve söz konusu tarihte yapılan kutlamaların ülkede gerginliğe yol açtığının hatırlatılması üzerine, referandumun o dönemde yapılacak yerel seçimlerde siyasi çıkar elde etmek amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Bosna Hersek'te bazı grupların sürekli bir ayrışma, bölme hareketi içinde olduğunu dile getiren Softiç, "Bu savaş çığırtkanlıklarının yapılması da bu sebeplerden dolayı. Burada onların saldırdığı iki kurum var. Bir tanesi Yüksek Temsilcilik, çünkü Bosna Hersek'teki barışın sağlanmasındaki en önemli figür. Diğeri de Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, çünkü Anayasa Mahkemesinin legalliğini sorgulatmak istiyorlar. Zaten elimizdeki bilgilere göre Sırplar yüzde 50'nin üzerinde bir katılım göstermediler bu referanduma." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin bu ve başka kararlarına karşı çıkılmasının "Anayasa Mahkemesinin geçerliliğinin yok sayılması hükmünde" olduğunu ifade eden Softiç, bunun zarar verici olduğunu daha önce de belirttiklerini anımsattı.

Softiç, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin kararlarına karşı gelmesi nedeniyle ABD'nin Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik'e uyguladığı yaptırımları "Bosna Hersek'i farklı taraflara çekmeye çalışan insanlara bir uyarı" şeklinde niteledi.

Müttefik olarak gördükleri Sırbistan'ın da bu tarz politikaların uygulanmasına karşı çıkacak bir taraf olduğunu kaydeden Softiç, "Bosna'nın dağılması için yapılan deneyler tarihte de başarılı olmamıştır, bu sefer de başarılı olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

- "Türk halkına olan hayranlığımızı dile getirmek için buradayız"

FETÖ'nün Bosna Hersek'teki yapılanmasına değinen Halklar Meclisi Başkanı Softiç, şöyle devam etti:

"Biz 15 Temmuz'dan önce bu örgütün nasıl bir örgüt olduğunu tam olarak bilmiyorduk. Biz İslam dinini, barış dinini kullanarak aslında sivil halka tanklarla ve tüfeklerle ateş açabilecek bir örgüt olduğunu da tahmin edememiştik. O gece çok korkunç bir geceydi. Size de şunu söyleyebilirim ki Bosna Hersek'te de o gece sabaha kadar birçok insan uyumadı ve olayları takip etmek için ayakta kaldılar. Biz bugün zaten öncelikle verdikleri mücadeleden dolayı Türk halkına olan hayranlığımızı dile getirmek için, Türkiye'nin olaylardan daha güçlü bir şekilde çıktığını görmek için ve hayatını kaybeden insanlar için başsağlığı dileklerimizi şahsi olarak iletmek adına buradayız."

Softiç, bu örgütün sadece Türkiye'de değil dünyada 170 ülkede faaliyet yürüttüğünü, bu nedenle örgütün gösterilenden çok farklı bir örgüt olduğunu anlayabildiklerini ifade etti.

Hem Başbakan Binali Yıldırım hem de TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın ile olan görüşmelerinde ülkedeki FETÖ yapılanması sorununu çözmek için çaba göstereceklerini ve ülke kanunları çerçevesinde mücadele edeceklerini teyit ettiklerini aktaran Softiç, "Bu sorunun sadece Türkiye'nin sorunu veya sadece Türkiye'yi tehdit eden bir örgüt olmadığını biliyoruz. Bu örgütün faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde ve Bosna Hersek için de bir tehdit olduğunu biliyoruz." diye konuştu.

- "Boşnakça'nın Türkiye'de okutulması çok güzel bir gelişme"

Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Şefik Caferoviç de Türkiye ile Bosna Hersek'in siyasi, kültürel, çok iyi ikili ilişkilere sahip dost ve kardeş ülkeler olduğunu belirterek, ilişkilerin daha da geliştirilmesi temennisinde bulundu.

Başbakan Yıldırım ve TBMM Başkan Vekili Aydın ile görüşmelerinde ekonomik ilişkilere odaklanıldığını anlatan Caferoviç, Bosna Hersek için Türkiye'den yapılacak yatırımların önemine vurgu yaparak, bu yatırımların Bosna Hersek'in AB kurumlarına entegrasyonuna da büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Her iki görüşmede de ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik iradenin kendilerine ifade edildiğini anlatan Caferoviç, kendilerinin de Bosna Hersek'in Türkiye'ye et ihracatına değindiklerini söyledi.

Türkiye ile Bosna Hersek Federasyonu arasında 2015'te imzalanan protokol kapsamında Boşnakça'nın, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren seçmeli ders olarak okutulacak olmasına ilişkin Caferoviç, ikili ilişkilerde eğitim ve dil konusunun da çok önemli olduğunu vurguladı. Caferoviç, Boşnakça'nın Türkiye'de okutulmasının çok güzel bir gelişme olduğunu belirtti. Caferoviç, Bosna'dan, eski Yugoslavya'dan ve Balkanlardan Boşnakça'yı ana dili olarak bilen yoğun bir göçmen nüfusuna sahip olan Türkiye'de, Boşnakça bilenlerin sayısının artmasının önemine dikkat çekti.

FETÖ'nün başarısız darbe girişimini de değerlendiren Caferoviç, bunu duyduklarında şok olduklarını söyledi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak desteğini ifade ettiğini hatırlatan Caferoviç, "Allah'a çok şükür ki demokrasi, Türkiye'nin demokratik kurumları ve Türk halkı kazandı." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek'in Türkiye ile ikili ilişkilerine çok önem verdiğini kaydeden Caferoviç, "Önündeki bütün engellere, terör saldırılarına, mülteci krizine ve etraftaki savaşa rağmen Türkiye'nin bu süreçlerden çok daha güçlü çıkacağına inancımız tam." dedi.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic'in Sırbistan'a yaptığı resmi ziyarete değinen Caferoviç, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'ın iş birliği yapmasının önemine vurgu yaptı.

Bosna Hersek'in iki ülkeyle de ilişkilerini geliştirmek için çaba göstermeye devam edeceğini vurgulayan Caferoviç, bu ziyaretin hem ikili ilişkilere hem de bölgesel iş birliğine katkı sağlayacağına yönelik inancını ifade etti. Caferoviç, Türkiye'nin üçlü mekanizmalar çerçevesinde önemli bir rol oynadığının altını çizdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :