FETÖ esnaftan "öşür" toplamış

FETÖ esnaftan "öşür" toplamış

Çorum'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, örgüt adına esnaf ve iş adamlarından "öşür" adı altında para toplandığı, vermek istemeyenlerin çeşitli yollarla iflas ettirildiği belirtiliyor-

 Çorum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, örgüt adına esnaf ve iş adamlarından "öşür" adı altında para toplandığı, vermek istemeyenlerin çeşitli yollarla iflas ettirildiği belirtildi.

Çorum Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmalar kapsamında örgütün mütevelli heyeti ve üst düzey yöneticilerini kapsayan 574 sayfalık iddianame, Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Örgütün "Çorum imamı" firari Gökhan D. ile mütevelli heyeti üyesi firari Memduh Ç. ve üst düzey yönetici oldukları belirlenen 16'sı tutuklu 32 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından 29 sanık hakkında 15 yıldan 22,5 yıla kadar, 3 sanık hakkında da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Örgütün Çorum yapılanması ve yöneticileri hakkında önemli bilgilere yer verilen iddianamede, müşteki, şüpheli ve gizli tanık olarak ifadesi yer alan kişilerin verdiği bilgiler, örgüte nasıl para akışı sağlandığını ortaya çıkardı.

Örgütün üst düzey yöneticisi ve esnaflardan sorumlu mütevelli heyeti üyesi olduğu belirtilen Memduh Ç'nin, FETÖ'nün sermayesini Çorum'da yöneten şahısların başında yer aldığı ve örgüte burs, yardım, himmet gibi adlar altında finans sağladığına dair bilgilere yer verilen iddianamede, esnaftan aldığı çek ve senet gibi kıymetli evrakları örgüt adına takasta kullandığı, para vermek istemeyenlere de ticari olarak zarar verilmesini sağladığı kaydedildi.

- Servetine servet katmış

İddianamede, FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösterdiği gerekçesiyle kapatılan Hitit Sanayici ve İşadamları Derneği'nin de yönetim kurulu üyesi olan Memduh Ç. ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

"A.E. isimli şahsa FETÖ/PDY silahlı terör örgütünden ayrılması sonrasında geri dönerek tekrardan burs ve benzeri yardım vermesi hususunda ısrar ve baskılarda bulunduğu, kabul etmeyince A.E'ye Merzifon'daki iş yerleri ile ilgili olarak soruşturmalar açıldığı ve örgüte yakın bazı çalıştığı firmalar tarafından ticari mallarının çalındığı, bütün bunları şüpheli Memduh Ç'nin iş dünyasında ve devletin, adliye ve emniyetindeki ayrıca vergi dairelerindeki adamları eliyle organize edilerek gerçekleştirildiği, netice itibarıyla A.E'ye davalar açıldığı ve şahsın suçlamalardan beraat ettiği hususunun anlaşıldığı, müştekiler R.Ü. ve S.T'nin, şüphelinin evinde örgüt toplantıları tertip ederek, 'öşür' ve 'burs' adı altında örgüte paralar topladığını, kendilerinden ödeyemeyecekleri miktarda para talep edip karşılığında çek aldığını, zamanında ödeyemedikleri için batmalarına sebep olduğunu, örgütten ayrılmak istemeleri üzerine vergi denetçilerini üzerlerine gönderip cezalar kestirdiklerini, kazandıkları davaları üst mahkeme aşamasında kaybetmelerini sağlayarak yüklü miktarda ceza kestirmelerine sebep olduğunu beyan ettikleri anlaşılmıştır. Şüphelinin cemaat adı altında yapılanan FETÖ/PDY silahlı terör örgütü içerisindeki konumunun yükselmesine paralel olarak servetinin de arttığı belirlenmiştir."

İddianamede müşteki olarak ifadesine yer verilen R.Ü, şüpheli Memduh Ç'nin örgüte eleman ve finans temin ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kurban, burs, fitre, zekat gibi adlar altında himmet ve yardım alan ayrıca FETÖ/PDY terör örgütü adına öşür (vergi) adı altında yıllık belirlediği bir meblağı tahsil eden kişidir. Taahhüdünü yerine getiremeyen kişileri ticari olarak iflasa sürüklemesi, şahsi olarak itibarlarını sarsması, bütün bunları da cemaat adına yaptığını, cemaatin Çorum'daki kasalarından birisi olduğunu biliyorum."

Müşteki S.T de Memduh Ç'nin örgüt adına esnaftan "öşür" adı altında yıllık belirlediği bir meblağı tahsil eden kişi olduğunu ve FETÖ'nün Çorum'daki kasalarından birisi olduğunu belirtti.

Şüpheli olarak ifade veren B.A. ise Memduh Ç'nin iş adamı olduğunu, akaryakıt istasyonları bulunduğunu dile getirerek, "Memduh Ç, esnaf mütevellidir. Örgüte Çorum'da en fazla para yardımı yapan şahıs olarak bilinirdi. Senelik 1-1.5 milyon lira maddi yardımda bulunduğunu söylediğini hatırlıyorum. Yani örgütün Çorum yapılanmasının ana finansörlerinden olduğunu öğrenmiştim." beyanında bulundu.

Müşteki A.E. de kendisine ait 3 bin metrekarelik bir mülkü, örgütün önde gelenlerinin baskı ve zorlamaya varan ısrarları sonrasında 1 milyon lira karşılığında FETÖ'nün kuruluşu olan Çorum Eğitim Hizmetleri AŞ'ye sattığını anlatarak, "Buranın ücretini 150 bin lira kesinti yaparak bir yıl içerisinde toplamış oldukları himmet paraları ile ödediler." ifadesini kullandı.

Hakkında yakalama kararı bulunan Memduh Ç'nin, geçen yıl Ocak ayında Atatürk Havalimanı'ndan yurt dışına çıktığı, ikamet adresi olarak Sudan'ı gösterdiği öğrenildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :