FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek:

FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek:

"Bugünkü provokasyon, hakaret ve komisyon çalışmamızı engellemelerini kınıyorum"- "Biz araştırma komisyonuyuz, soruşturma komisyonu değiliz. Yasama organının bir ünitesi olarak araştırma komisyonumuzda yargının bir soruşturmasına bir müdahalemiz olmamıştı

TBMM (AA) - FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, HDP'li milletvekillerinin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın gözaltına alınmasına gösterdikleri tepkiye ilişkin, "Bugünkü provokasyon, hakaret ve komisyon çalışmamızı engellemelerini kınıyorum." dedi.

Petek, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve bu darbe girişimini gerçekleştiren Fetullahçı Terör Örgütü'nü araştırmakla görevli komisyonun bugün 8. toplantısını yaptığını belirtti.

Komisyonun dünkü toplantısında zaman yetmediği için Hüseyin Gülerce'nin bugün dinlenmesinin kararlaştırıldığını ve usul gereği açılıştan itibaren Gülerce'nin özgeçmişinin okunup, dinlenmesine geçileceğini aktaran Petek, ancak salonda bulunan çok sayıda HDP'li milletvekilinin toplantı başlar başlamaz söz isteme talebinde bulunduğunu bildirdi.

Bir provokasyonla karşı karşıya kaldıklarını ve toplantının engellenmeye çalışıldığını vurgulayan Petek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Engelleme çalışmasının hemen bir iki dakika sonra sebebi anlaşıldı. Orada bulunan basın mensuplarımız da görüntüye aldılar. Şahsıma ve komisyonumuz üyelerine hitaben gerçekten hiçbir milletvekiline yakışmayacak tarzda hakaret, iftira içeren, 'darbeci' diyen sözcükler orada zikredildi, bundan üzüntü duyduk. Hatta oturduğum yere kadar gelerek kulağımı patlatırcasına 'Siz darbecisiniz, darbeci başkansın. Gültan Kışanak'ın gözaltına alınma talimatını siz verdiniz.' diyerek de bir iftira atıldı."

Petek, dün Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak'ın dinlendiğini hatırlatarak, 3 saate yakın bir süre tüm komisyon üyeleri ve üye olmayan milletvekillerine soru sorma imkanı tanındığını ifade etti. Kışanak'ın gözaltına alınmasından toplantı sonunda haberdar olduklarını belirten Petek, parlamentodaki tüm partilerin mutabakatıyla kurulan komisyonun, FETÖ'ye karşı demokrasi safında yer alan tüm siyasi partilerin ortak görüşü ile maddi gerçeği bulma noktasında samimi bir gayretle çalıştıklarına işaret etti.

Muhalefetten bir milletvekilinin başlangıçta "Komisyon ölü doğdu" gibi eleştiriler yaparken, sonradan "Komisyon gerçekten değerli bir çalışma yürütüyor, buradan bir netice alacağımızı umuyoruz." şeklinde açıklamalarda bulunduğuna dikkati çeken Petek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada iktidar muhalefet ayrımı yapmadan komisyon çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bugünkü provokasyon, hakaret ve komisyon çalışmamızı engellemelerini kınıyorum. Bu çalışmalara iştirak eden gerek HDP komisyon üyesi sayın milletvekili, gerek diğer milletvekillerinin tahrikkar tutumlarını, hakaret ederek orada fiili bir pozisyon ve kavga çıkarma gayretlerini gerçekten kınıyorum. Bu bizim çalışmamızı engellemeye yönelik bir provokasyondur. Yenikapı uzlaşma ruhunu devam ettirerek, bu darbe girişiminin sadece AK Parti'ye karşı değil, demokrasimize, milletimizin birlik ve beraberliğine yönelik bir kalkışma olduğunun, ülkemizi bölme, parçalama, dış güçlerin mandası veya güdümüne sokma girişimi olduğunun da farkındayız. Bu nedenle de biz birlik ve beraberliğimizi, bütünlüğümüzü, partiler arası hiçbir ayrım yapmadan sürdürmekte kararlıyız. Şunu da ifade edelim, burası bir hukuk devleti. Bu hukuk devletinde kimsenin keyfi olarak çalışmalarımızı engellemesine de müsaade edemeyiz. Anayasa vardır, TBMM İçtüzüğü vardır, TBMM'nin ve komisyonlarının çalışma temayülleri vardır, bu noktada çalışmalarımızı devam ettireceğiz."

Petek, Kışanak'ın gözaltı zamanlamasının hatırlatılması üzerine, "Biz araştırma komisyonuyuz, soruşturma komisyonu değiliz. Yasama organının bir ünitesi olarak araştırma komisyonumuzda yargının bir soruşturmasına bir müdahalemiz olmamıştır, olamaz. Bu konuda bir yorum yapmamız dahi Anayası'nın 138. maddesine göre doğru değildir." dedi.

FETÖ örgütü ve darbe girişimiyle ilgili Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde soruşturmaların devam ettiğini belirten Reşat Petek, bu soruşturma süreçlerine müdahale anlamına gelecek her türlü sözden, açıklamadan, tavırdan kaçınma noktasında hassas davrandıklarını vurguladı.

Reşat Petek, Kışanak'ın gözaltı kararının Diyarbakır Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında alındığını ve bunu kendisinin de herkes gibi Diyarbakır Başsavcılığının açıklamasıyla öğrendiğini kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :