Festivale "kuşdili" ile davet

Festivale "kuşdili" ile davet

Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy sakinleri, 23 Temmuz'da 20'ncisi yapılacak Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali'ne vatandaşları, ıslıkla haberleşme yöntemi olan kuşdiliyle davet etti

GİRESUN (AA) - Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy sakinleri, 23 Temmuz Pazar günü 20'ncisi yapılacak Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali'ne vatandaşları, ıslıkla haberleşme yöntemi olan kuşdiliyle davet etti.

UNESCO tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi"ne aday olan kuşdilinin gelecek yıllara taşınması için geleneksel olarak düzenlenen "Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali" öncesi Kuşköy halkı, Atatürk Meydanı'nda etkinlik düzenledi.

Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, yörede yüzyıllardır haberleşme amacıyla kullanılan kuşdili kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Köçek, kuşdilini tanıtmak amacıyla her yıl festival düzenlediklerini söyledi.

Festivalin yanı sıra kültürü gelecek nesillere aktarma adına çalışmalar da yürüttüklerini ifade eden Köçek, "Amacımız bu kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak." dedi.

Kuşdilinin çok eskilere dayanan bir kültür olduğunu, asırlar öncesine dayanan bir geçmişi bulunduğunu belirten Köçek, şöyle konuştu:

"Bölgedeki arazi engebeli. Yöre halkı uzaktaki insanlarla haberleşmek amacıyla bu dili oluşturmuş. Birbirleriyle haberleşmede kuşdili kullanıyor. Kuşdili konuşma aracı olarak Kuşköy köyünde düğün, cenaze, hastalık, imece çağırma durumlarında en önemli ve en kolay haberleşme türüdür. Karşıdan karşıya 3 kilometre mesafeden birbirine haber ulaştırmada en çok kullanılan yöntemdir."

Köçek, 23 Temmuz Pazar yapılacak olan festivale herkesi davet ettiklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :