Feride Berşe'nin davası Ereğli'de görülmeye başlandı

Feride Berşe'nin davası Ereğli'de görülmeye başlandı

Geçen yıl Haziran ayında Muğla'da komşusu tarafından kaçırılan ve Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde kendisini kaçıran Ahmet A. ile birlikte bulunan 21 yaşındaki Feride Berşe'nin davası Konya'nın Ereğli ilçesinde başladı.

Saat 09.30'da görülmeye başlayan dava için Ereğli Adliyesine Türkiye'nin dört bir yanından kadın hakları savunucuları geldi. Çeşitli dernek ve platformlar adı altında basın toplantısı düzenleyerek mahkeme öncesi slogan atan grup, Feride Berşe'yi kaçıran zanlılara en ağır cezanın verilmesini istedi. Gruba Ereğli CHP İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ile Eğitim Sen üyeleri destek verdi.

Feride İçin Kadın Dayanışması grubu adına konuşan Ezgi Çevik, "Feride'nin Haziran 2015'te Muğla'da kendisini uzun süredir taciz eden Ahmet A. tarafından kaçırıldığını mesaj yoluyla arkadaşlarına bildirerek yardım istediğini" hatırlattı.

Muğla emniyetine ihbar için giden Feride'nin arkadaşlarına emniyet tarafından ‘kendi isteği ile gitmiştir’ denildiğini ve teknik takip başlatma konusunda oyalandığını anlatan Çevik, şöyle konuştu: "Bir kadının hayatının tehlikeye atılması üzerine kadınlar harekete geçerek büyük bir kamuoyu baskısı kurmuştur. Sosyal medya üzerinde başlatılan eylem, kadınların tepkisi ve milletvekillerinin baskısı ile kaçıranlar hakkında teknik takip başlatılmıştır. Kadınların kurduğu kamuoyu ile 24 saat içinde Feride bulunmuş ve sanık Ahmet A. ile Savaş Ö. tutuklanmıştır. Feride kaçırıldığında Türkiye'nin dört bir yanında seferberlik ilan eden kadınlar, kız kardeşlerinin hayatını kurtarmıştır. Kadınlar yaşam hakkına hep beraber sahip çıkmıştır. Her gün kadınların tacize, tecavüze uğradığı, katledildiği, erkek yargı ve medya tarafından adeta ‘suçlu’ ilan edildiği ülkemizde kadın mücadelesi bir kez daha umut olmuştur. Kadın düşmanlığını ilmek ilmek örenler, erkeklere tecavüz, taciz ve şiddet için cesaret vermekten geri durmuyor. Onlar konuştukça kadınlar öldürülüyor, tecavüze uğruyor, şiddet görüyor.”

Çevik açıklamasının devamında, “Ancak kadınlar, kadın dayanışmasının verdiği güçle yaşam haklarına birlikte sahip çıkıyor, birlikte tacize, şiddete, tecavüze karşı mücadele ediyor. Biz kadınlar bugün burada Feride nezdinde adalet istiyoruz. Biliyoruz ki bu dava yaşam hakkına sahip çıkan, kadınlar üzerindeki tüm baskılara rağmen inatla direnen ve adalet isteyen kadınların davasıdır. Yargının erkeklerden değil gerçek adaletten yana tavır almasını istiyoruz. Kadınların yaşamlarını görmezden gelmeden suçluların hak ettiği cezayı almasını istiyoruz. Biz kadınlar mutluyuz çünkü buraya kadın dayanışmasıyla geldik. Umutluyuz çünkü kadınlar örgütlü mücadele ettiğinde kazanıyoruz. Feride'yi bulduğumuz gibi, Gizem'i bulduğumuz gibi şimdi kız kardeşimiz için adalet sağlanmasını istiyoruz. Bir kez daha söylüyoruz; Erkek egemenliğin, kadına yönelik şiddetin ve baskının sonunu getireceğiz.”

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Gülsüm Filorinalı yaptığı açıklamada, “Yüreğin kadını ve erkeği yoktur, bir mert olanı vardır bir de namert olanı. Biz tüm mert yürekleri insanlara sesleniyoruz ki kadın sorunlarına sahip çıkalım, kadına karşı saldırıyı ve kadın cinayetlerini önleyelim. Bizim devletten de tek bir isteğimiz var, kadına karşı şiddette ve kadın cinayetlerinde gerekli caydırıcı cezaların uygulanabilmesi için hukuki yaptırımların bir an önce yasalaşması gerekmektedir. Yani Özgecan Yasasının bir an önce uygulamaya geçmesidir” diye konuştu.

Açıklamadan sonra gelen gruptan bazı üyeler duruşmayı takip etmek için içeriye geçti.