Ferguson’da ordu devrede

Ferguson’da ordu devrede

ABD’nin Missouri eyaletinde polisin geçen hafta silahsız siyahi bir genci öldürmesinden sonra başlayan ayaklanma şiddetini artırınca ordudan yardım istendi.

Sokağa çıkma yasağına rağmen protesto gösterileri şiddetini artırırken, California eyaletinin Los Angeles şehrinde siyahi bir genç daha, polis kurşunlarının kurbanı oldu. Bu arada Michael Brown’ın ön otopsi raporu da açıklandı. Buna göre Brown ikisi başından olmak üzere 6 kurşun darbesi almış.

Dış ülkelerdeki hükümet karşıtı eylem ve ayaklanmalara basınıyla birlikte destek veren ABD, ülkesindeki polis şiddetine tepki gösteren Siyahilere karşı hoşgörüsüz olduğunu bir kere daha ispatlandı. Özellikle Türkiye’deki Gezi ayaklanmasına destek veren açıklamalarıyla dikkati çeken ABD yönetimi, Missouri eyaletinde polisin geçen hafta silahsız siyahi bir genci öldürmesinden sonra başlayan ayaklanmayı bastırmak için hemen orduyu devreye soktu.

İlan edilen ‘olağanüstü hal’e rağmen gösterilerin sürmesi Missouri Valisi’ni harakete geçirdi. Vali Jay Nixon, geçen hafta 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’ın polis tarafından öldürüldüğü St. Louis kentinin Ferguson semtine Ulusal Muhafız birliği konuşlandırılması emrini verdi.

St. Louis kentinin çoğunlukla siyahilerin yaşadığı Ferguson Mahallesi’nde 9 Ağustos’da 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown, silahsız olduğu sırada beyaz bir polis memuru tarafından vurularak öldürülmüştü. Olayın ardından Ferguson semti, hafta boyunca gösterilere sahne olmuştu.

Polisin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği göstericiler ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman çatışmalar yaşanmıştı. Missouri Valisi Nixon, Ferguson’da olağanüstü durum ve sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Obama tatilini yarıda kesti

Semt önceki gece yine polisle göstericiler arasında çatışmalara sahne olmuş, ABD Başkanı Barack Obama, tatilini iki günlüğüne yarıda keserek Washington’a dönmüştü. Obama’nın Washington’da Ferguson’daki gelişmeler hakkında Adalet Bakanı Eric Holder’la görüşeceği bildirilmişti.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Brown’ın cesedine federal otopsi yapılması talimatı vermiş, otopside siyahi gencin vücudunda ikisi kafasında olmak üzere 6 kurşun izine rastlanmıştı.

Brown’ın otopsi raporu yayınlandı

ABD’nin Missouri eyaletine bağlı St. Louis kentinde geçen hafta bir polis tarafından öldürülen 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’ın cesedinde yapılan otopside ikisi kafasında olmak üzere 6 kurşun izine rastlandı.

6 polis kurşunu ile öldürüldü

New York Times’ın haberine göre, özel olarak yaptırılan otopsinin ön raporuna göre silahsız genç, Ferguson semtinde 6 polis kurşunuyla hayatını kaybederken, kurşunlardan ikisinin gencin kafasına, diğerlerinin ise sağ koluna isabet ettiği açıklandı. Mermilerin tamamının kurbanın ön kısmına geldiği ve ilk belirlemelere göre yakından olmadığı kaydedildi.

ABD polisi ikinci defa siyahi bir genci öldürdü

Bu arada Missouri eyaletinde siyah bir gencin geçen hafta polis tarafından vurularak öldürülmesi üzerine başlayan gösteriler sürerken, önceki gün de California eyaletinin Los Angeles kentinde 25 yaşında bir siyahi erkek polis ateşiyle öldürüldü. Olay üzerine yaklaşık 500 kişi dün Los Angeles polis müdürlüğü önünde gösteri yaptı.

Los Angeles’te öldürülen Ezell Ford’un ailesi ve arkadaşları, Ford’un zihinsel sorunlu olduğu için normalden daha yavaş tepki veren bir kişi olduğunu söyledi.

YENİ AKİT