Felluce'yi DAEŞ'ten kurtarma operasyonu

Felluce'yi DAEŞ'ten kurtarma operasyonu

Haşdi Şabi güçleri, "hedef gözetmeksizin saldırılar düzenlemek ve sivillerin ölümüne neden olmakla" suçlanıyor

BAĞDAT (AA) - Irak'ın batısındaki Enbar vilayetine bağlı Felluce kentini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmaya yönelik devam eden operasyonlar sırasında Haşdi Şabi güçlerinin saldırlarında hedef gözetmediği ve sivillerin ölümüne neden olduğu belirtildi.

Enbar İl Meclisi Güvenlik Komitesi üyesi Raci Berakat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Haşdi Şabi güçleri, Felluce'ye hedef gözetmeksizin roket saldırıları düzenledi. Bu saldırılar, sivillerin ölmesine, kentte maddi kayıp ve yıkımlar oluşmasına neden oldu." dedi.

Berakat, Başbakan Haydar el-İbadi'den, Haşdi Şabi unsurlarını, görev tamamlanana kadar Felluce'nin kurtarılması operasyonundan çekmesini istedi.

Felluce'yi DAEŞ'ten kurtarma operasyonunun başladığı günden bu yana hükümet ve Haşdi Şabi güçlerinin Felluce'de düzenlediği saldırılarda toplam 19 sivil öldü, onlarcası da yaralandı.

BM Genel Sekreteri Sözcü Ferhan Hak, daha önce yaptığı açıklamada, Felluce'deki siviller için endişeli olduklarını belirtmişti.

Felluce'de yaklaşık 50 bin insan bulunduğunu belirten Hak, tarafları "sivillerin can güvenliğinin sağlanması için gereken tedbirleri almaya" çağırmış, kendilerinin de bu konuda Irak hükümetinden güvence almaya çalıştıklarını ifade etmişti.

ABD askeri verilerine göre, Felluce'de 60 ila 90 bin sivilin yaşadığı tahmin ediliyor.

Ordu güçleri, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve aşiret güçleri (Sünni), 2014'ten bu yana terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan Felluce'yi geri alma operasyonunda yer alıyor. Irak hükümeti, Felluce'yi alıp ardından DAEŞ'in ülkedeki ana karargahı olan Musul'u kurtarmayı amaçlıyor

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :