Fed New York Şubesi Başkanı Dudley:

Fed New York Şubesi Başkanı Dudley:

"Enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine çıkması için, ekonominin ısınmasına bir süre daha izin vermemiz gerekiyor"

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi Başkanı William Dudley, "faiz artırımı için sabırlı olunması gerektiğini, enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaşması için ekonominin ısınmasına bir süre daha izin verilmesi" gerektiğini söyledi. 

Dudley, New York Association for Business Economics'in düzenlediği konferansta yaptığı konuşmada, faiz artırımı için acele edilmemesi gerektiğini ve bunun için birçok nedeninin bulunduğunu ifade etti.

"Bence sabırlı olunması için ilk neden, faiz artırımı gerçekleştiğinde başarılı olacağınızdan emin olmak istemeniz. Faizi yükseltip, ekonominin zayıflamasına yol açarak, bu eylemi tersine çevirmek zorunda kalmayacağınızdan emin olmalısınız" diyen Dudley, faiz oranının uygun olduğu müddetçe sıfıra yakın seviyede tutulması görüşünde olduğunu belirtti. 

Dudley, istihdam sektörünün halen tam istihdama uzak olduğunu ve konut sektöründeki durgunluğun devam ettiğini kaydederek Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu konudaki düşüncelerine katıldığını gösterdi. 

"Enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine çıkması için, ekonominin ısınmasına bir süre daha izin vermemiz gerekiyor" değerlendirmesini yapan Dudley, faiz artırımının yavaş ve kademeli olarak gerçekleşeceğini ve bunun ekonomik ve finansal şartlara bağlı olacağının altını çizdi. Dudley şunları kaydetti: 

"Eğer, finansal şartların (parasal) sıkılaştırma politikalarına tepkisi ılımlı olursa bu (uygulama) hızını artırabilir. Tam tersine, tahvil getirileri geçen senenin bahar dönemindeki gibi keskin artışlar gösterirse daha tedbirli bir yaklaşım izlenir."

Dudley, hem yatırımcıların hem de Fed'in ilk faiz artırımının 2015'in ortalarında olmasını beklediğini, bunun istihdam sektöründeki atıl kapasitenin giderilmesine ve enflasyonun hızına göre ayarlanacağını ifade etti. 

-"Faiz oranı tarihi ortalamanın altında kalır"-

Fed New York Şubesi Başkanı Dudley, "faiz oranının uzun vadede yüzde 4,25 olan tarihi ortalamanın çok daha altında olmasını beklediğini" açıklayarak bunun nedenlerini şöyle sıraladı:

"Bir: Büyük durgunluk hane halkını ve iş yerlerini korkutarak daha fazla birikim ve daha az yatırım yapmalarına neden oldu. İki: İşgücüne katılım oranı yaşlanan nüfus ve düşen verimlilikle yavaşladı. Üç: Bankaların sermaye zorunlulukları artırıldı."

Dudley, Fed'in tam istihdam hedefine ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi: "Enflasyonun ne seviyede olduğuna bağlı olarak, işsizliğin Fed'in maksimum istihdam olarak kabul ettiği oranın altına indiği bir senaryoyu kesinlikle hayal edebiliyorum." 

Öte yandan, konut sektöründeki iyileşmenin beklenenden yavaş olduğuna dikkati çeken Dudley, bunun konut kredisi faizlerinin ve öğrenci borçlarının geçmiş yıllara kıyasla daha yüksek olmasının yanı sıra konut fiyatlarının, inşaat maliyetinin altında seyretmesinden de kaynaklandığını sözlerine ekledi. 

Uzmanlar, Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinden Fed New York Şubesi Başkanı Dudley'in, Fed'in en etkili isimlerinden biri olduğunu ve bankanın gevşek para politikasını sona erdirme stratejisinde önemli rol oynadığını belirtiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı