Fed New York Şube Başkanı Dudley:

Fed New York Şube Başkanı Dudley:

"Son yıllardaki kültürel ve etik problemler, ABD'nin finansal hizmetler sektörünü olumsuz etkiledi ve güvenilirliği azalttı"- "Sektörde kültürel reformun asıl hedefi güvenilirliği yeniden sağlamak olmalı"

NEW YORK (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şube Başkanı William Dudley, ABD finansal sisteminde güvenilirliğin azaldığını söyledi.

Fed'in New York şubesinde bugün başlayan "Finansal Hizmetler Endüstrisinde Kültür ve Davranışta Reform" adlı konferansta açılış konuşması yapan Dudley, ABD'nin bankacılık ve finansal sektörlerinde yaşanan sorunları dile getirdi.

Dudley, son yıllardaki kültürel ve etik problemlerin ABD'nin finansal hizmetler sektörünü olumsuz etkilediğini ve güvenilirliği azalttığını belirterek, yatırım bankacılığı, menkul kıymetler borsası ve bireysel bankacılık alanlarında kötü yönetimle karşılaşıldığını bildirdi.

Kötü yönetim nedeniyle ödenen mali cezaların kaynakları erittiğine dikkati çeken Dudley, yasal krizlere harcanan zamanın daha yapıcı çözümlere zaman ayıramamaya neden olduğunu ve sektördeki etik probleminin endüstriye yetenekli yeni kişileri çekmekte sorun yaratacağını ifade etti.

Dudley, güvenilir bir finansal hizmetler sektörünün üretkenliği artırarak ekonomiyi destekleyeceğini savunurken, sektörde kültürel reformun asıl hedefinin güvenilirliği yeniden sağlamak olması gerektiğini vurguladı.

Sektörün etik değerlerinin ve kültürünün, bankaların ve finansal kurumların İcra Kurulu Başkanları (CEO) tarafından değiştirelemeyeceğini söyleyen Dudley, insanların, fazilet ve değer yargıları hakkındaki beyanlardan çok "teşvik ve hesap verme zorunluluğuna" daha olumlu tepki verdiklerine dikkati çekti.

Dudley, teşviklerin davranışları biçimlendirdiğini, davranışların da sosyal normları belirleyerek kültürü hareket ettirdiğini sözlerine ekledi.

Dün yaptığı bir konuşmada da, Dudley, ABD'de "sahte hesap skandalı" ile gündemde olan ülkenin en büyük ikinci bankası Wells Fargo'daki skandalın ülkede bankacılık kültürüyle ilgili endişeleri geri getirdiğini ve bu alanda daha çok iş yapmalarının gerektiğini bildirmişti.

Wells Fargo, 2011 yılından bu yana 2 milyonu aşkın mevduat ve kredi kartı hesabını müşterilerinden izinsiz ve gizli açtığı gerekçesiyle 185 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı.

Bankanın eski Üst Yöneticisi John Stumpf ise kamuoyundan ve ABD Kongresi'nden gelen baskılar üzerine, 41 milyon dolar değerindeki Wells Fargo hisseleri ve 2016 ikramiyesinden vazgeçmiş ve geçen hafta emekli olmuştu.

Bu hafta ortaya çıkan iki mektupta ise, Wells Fargo'nun eski bir çalışanının 2007'de banka yöneticilerini uyarmaya çalıştığını ortaya koyarken, yasa dışı uygulamanın yaklaşık 10 yıllık geçmişinin olduğunu ortaya çıkarmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :