Fed başkanlarından faiz açıklaması

Fed başkanlarından faiz açıklaması

Fed'in 3 bölgesel başkanı faiz artışına aralıkta başlanmasını destekledikleri sinyalini verdi

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) üç bölgesel başkanı, faiz artışına aralık başlanmasını destekleyen açıklamalarda bulundu. 

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, bugün New York'ta katıldıkları konferansta yaptıkları konuşmalarda faizlerin kısa süre içinde artırılması yönünde görüş bildirdi.  

Lockhart, küresel finansal ve ekonomik dalgalanmaların durulduğuna işaret ederek, "Küresel piyasaların sakinleşmesinden memnunum ve faizlerin kısa süre artırılması konusunda rahatım" dedi. 

Ekonomik şartların yeni politika dönemine yakın zamanda geçilmesini uygun kılacağına inandığını belirten Lockhart, Fed'in faizleri kademeli olarak artıracağını vurguladı. 

Benzer şekilde, Cleveland Fed Başkanı Mester da, Amerikan ekonomisinin faiz artışına dayanacak güce sahip olduğunu kaydederken, "Ekonominin aralıkta küçük bir faiz artışını kaldırabileceğini düşünüyorum" ifadesini kullandı. 

Ayrıca, ABD basınından CNBC'ye konuşan Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, tüketici harcamalarının "olağanüstü derecede güçlü" olduğunu dile getirirken, "Tüketici harcamalarındaki büyümenin son 2 yıldır yüzde 3'ün üstünde olması ekonominin daha yüksek faiz oranlarına ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor" şeklinde konuştu. 

Lacker, bir soru üzerine, Paris'te gerçekleşen terör saldırılarının küresel ekonomiye yönelik olumsuz etkilerinin "geçici" olacağını ifade ederken, Fed'in faiz artışına bir an önce başlaması gerektiğini söyledi. 

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy hakkına sahip olan Lacker, eylül ve ekim toplantılarında faiz artışından yana oy kullanmıştı. 

Bu arada, ekim ayı FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar bugün TSİ 21:00'de yayımlanacak. 

Analistler, piyasaların tutanaklarda faiz artışına aralık toplantısıyla başlanıp başlanmayacağına yönelik ipuçları arayacağını belirtiyor. 

FOMC'nin bu yılki son toplantısı, 15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Fed Başkanı Janet Yellen, kritik toplantının ardından basın toplantısı düzenleyerek, alınan kararları değerlendirecek. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı