Fed Başkan Yardımcısı Fischer:

Fed Başkan Yardımcısı Fischer:

"FOMC üyeleri faiz artırımına bu yıl içinde başlanmasını öngörüyor"

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, faiz artışının bu yıl içinde başlayacağını bildirirken, bankanın yaklaşık 4,5 trilyon dolarlık bilançosunun bu süreçte bazı sorunlara neden olabileceğine işaret etti. 

Fischer, Chicago Üniversitesi tarafından New York kentinde düzenlenen para politikası panelinde, Fed'in ilk faiz artırımını bu yıl içinde gerçekleştireceğini belirtti.

"FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) üyeleri faiz artırımına bu yıl içinde başlanmasını öngörüyor" diyen Fischer, buna karşın 6 yıl boyunca sürdürülen parasal genişlemeyle birlikte yaklaşık 4,5 trilyon dolara kadar yükselen bilançonun, normalleşme sürecini zorlaştırabileceği öngörüsünde bulundu.

Fischer, tahvil alım programının ekonominin iyileşmesinde kritik rol oynadığını vurgularken, "Elimizdeki tahvillerin yüksek seviyede olması, parasal normalleşme için bazı sorunlara neden olacak, ancak faiz artışına doğru zaman ve hızda başlamak için gerekli olan araçlara sahip olduğumuzdan şüphemiz yok" ifadelerini kullandı. 

Fischer, ayrıca yüksek seviyedeki tahvillerin ve düşük faiz oranlarının finansal istikrar için çeşitli riskler yaratabileceğine dikkati çekerek, Fed'in parasal normalleşmede ortaya çıkabilecek potansiyel sorunları, ilave araçların kullanılmasıyla dengelemeye çalışacağını anlattı. Fed'in politika faizine ilaveten kullanabileceği tamamlayıcı araçlar arasında gecelik repo alımları ve rezerv faizleri yer alıyor. 

Fed Başkan Yardımcısı Fischer, Fed'in para politikalarında Başkan Janet Yellen'ın ardından en etkili isim olarak gösteriliyor. 

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasalar Komitesi'nin bir sonraki toplantısı, 17-18 Mart tarihlerinde yapılacak. Yellen, söz konusu toplantının ardından basın konferansı düzenleyerek, alınan kararları değerlendirecek.

Kaynak:Haber Kaynağı