"FCB Escola İstanbul Avea" projesinin tanıtımı yapıldı

"FCB Escola İstanbul Avea" projesinin tanıtımı yapıldı

Avea Üst Yöneticisi Akdemir:

İSTANBUL (AA) - Avea ile İspanyol kulübü Barcelona işbirliğiyle kurulan futbol okulu "FCB Escola İstanbul Avea" projesinin tanıtımı yapıldı. 

Shangri-La Bosphorus'ta düzenlenen basın toplantısına Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, Barcelona Kulübü Ekonomi ve Statejiden Sorumlu Birinci Başkan Yardımcısı Javier Faus ile FCB Escola Direktörü Xevi Marce katıldı.

Erkan Akdemir, burada yaptığı konuşmada, Barcelona Kulübü ile yaptıkları işbirliğini duyurmanın heyecanını yaşadıklarını dile getirerek, "Barcelona ile 3 yıldır devam eden bir işbirliğimiz var. Şimdi ise dev bir projeye imza atıyoruz. Üç sene önce koyduğumuz vizyonun bugün gerçekleştiğini görüyoruz. Türk Telekom ve Avea olarak 10 yılda spora ciddi destekler verdik. Toplamda ödediğimiz tutar 135 milyon doları geçti. Bu uzun süreçte spor desteğimizi başka bir mecraya kaydırıyoruz. Sporda takımlara değil, altyapıya yöneldik" diye konuştu.

Akdemir, Barcelona ile 3 yıl önce başlattıkları kamp projesinin okullaştığını anlatarak, "Barcelona Kulübü ile işbirliği yaptığımız 3 yıla çok şey sığdırdık. 2011 yılından bu yana düzenlediğimiz kamplar okullaşıyor. Türkiye'de yabancı bir kulüple işbirliği yapılarak kurulan ilk spor okulu olacak. Avea ile Barcelona'nın örtüşen yaklaşımları, bu okulun kurulmasında önemli rol oynadı" dedi.

İstanbul'da Avrupa ve Asya yakalarında birer tesiste hizmet vereceklerini belirten Akdemir, şunları kaydetti:

"FCB Escola İstanbul Avea, Maltepe ve Maslak'ta 2 ayrı okulda hizmet verecek. Projeye başka kulüpte lisanslı olmayan çocuklar katılabiliyor. Barcelona'dan gelecek 2 antrenör yıl boyunca İstanbul'da kalarak eğitim verecek. 600'den fazla öğrenci eğitim alacak. Avea olarak bu konuda öğrencileri özgür bırakıyoruz. Herhangi bir kontrat yapmıyoruz. Bu projeyle Türkiye'de birçok yıldızın parlayacağına inanıyoruz. Futbolda dünyanın en iyi futbol okulunu Türkiye'ye getirip, Türkiye'nin ihtiyacı olduğu sürdürülebilir bir modeli göstermek istiyoruz."

Futbol kulüpleriyle olan sponsorluk sözleşmelerinin bittiğini hatırlatan Erkan Akdemir, sözleşmeleri yenilemediklerini belirterek, "Futbol kulüpleriyle sponsorluk anlaşmamız bu sene bitti. Bu kulüplerle kontrat yenilemedik. Spor kulüpleriyle desteğimiz, sürekli devam ediyor. Kanal değiştiriyoruz. Forma sponsorluğu yerine altyapıya destek veriyoruz. Bundan sonra yapacaklarımızın bir işareti" ifadelerini kullandı.

 

- Faus: "Arda Turan'ın transferi ile ilgilenmedik"

Barcelona Kulübü Başkan Yardımcısı Javier Faus da İspanya'nın Atletico Madrid takımında forma giyen milli futbolcu Arda Turan'ın yaz döneminde Barcelona'ya transfer olacağı yönünde haberler çıktığının hatırlatılması üzerine, "Arda, güzel bir oyun çıkarıyor. Bizce çok iyi bir oyuncu ama hiçbir zaman Arda Turan'ın transferi ile ilgilenmedik. Teknik direktörümüz bu oyuncunun pozisyonunun dolu olduğunu düşündü ama çok iyi bir oyuncu" değerlendirmesini yaptı.

Faus, Escola sistemlerinin birçok ülke tarafından talep edildiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Farklı yollardan bu ülkelere ulaşmamız talebi geliyor. Herkes, yeni bir Messi, Xavi, İniesta ve Puyol çıkabileceğini düşünüyor. Ancak bu, bu kadar kolay veya hızlı değil. Bu nesli elde etmek hem Barcelona hem de İspanya Milli Takımı için mucize oldu. Nereye gideceğimizi seçerken çok dikkatliyiz. Biz, bir marka zinciri olmak istemiyoruz. Hamburger zinciri değiliz. Üç bin okulumuzun olmasını istemiyoruz. Çünkü çocukların özel bir ilgiye ihtiyacı oluyor."

Başka kulüplere nazaran eğitim sistemlerinin çok farklı olduğunu vurgulayan Faus, Türkiye'nin stratejik açıdan önemli olduğunu vurguladı. Faus, "Bir yıl içinde en fazla 5 okul açmayı planlıyoruz. Ortaklarımızı da bu özenle seçiyoruz. Bu çerçevede Türkiye, stratejik bir ülke. Futbol için tutkunun var olduğu bir ülke. Sizin önemli tarihi ekipleriniz var. Bunun için iyi bir futbol izleme geleneğine sahipsiniz. Buradaki araştırmalarımız, Barcelona'nın en çok takip edilen yabancı takım olduğunu gösteriyor. İstanbul kulüplerinin dışında Barcelona, en fazla taraftarı olan kulüp. Türkiye, onun için her zaman öncelikli listemizde yer aldı. Ortağımızı seçerken de özen gösteriyoruz. Avea, özel bir keşif oldu. Değerlerimizi paylaşan bir şirketle karşılaştık. 10 yıllık bir yaşamı var ancak iddialı ve önemli küresel bir oyuncu olmak isteyen şirket" diye konuştu.

Javier Faus, transfer ettikleri isimlerle altyapıdan çıkan oyuncularını birleştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Kulüp olarak beceriye ve yeteneğe değer veriyoruz. Satın alıyoruz. Bunu Neymar ve Suarez'de görebiliriz. Ancak bu yeteneği her zaman evde geliştirdiğimiz yetenekle birleştirmek istiyoruz. Genç takımdan A takıma gelen oyuncularla gördük" değerlendirmesinde bulundu.

 

- "Avrupa'daki ilk 5 ligden birisi olması gerektiğini düşünüyorum"

Türkiye'nin Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi dünyaca tanınan kulüplere sahip olduğunu vurgulayan Katalan kulübünün yöneticisi, "Türkiye liginin, Avrupa'daki ilk 5 ligden birisi olması gerektiğini düşünüyorum. Buna engel de görmüyorum. Yeterli futbol tutkusu var" dedi.

Faus, Spor Toto Süper Lig'in potansiyel olarak daha güçlü olması gerektiğinin altını çizerek, "Türkiye'nin yeterli potansiyeli ve nüfusu var. Yakın bir etki alanına sahip. Bu futbolseverleri de çekebilir. Çalışanların profesyonelleşmesi ve yayın hakları çok önemli. Türkiye, dünyaca tanınan 3 önemli takıma sahip. Çok güçlü 3 ekip aynı şehirde rekabet ediyor. Televizyon ve sponsorluk sözleşmeleri de bu 3 takım tarafından bölünüyor. Umarım önümüzdeki yıllarda Türk ligi önemli yerlere gelecek" ifadelerini kullandı.

Barcelona Kulübü'nün FIFA'dan aldığı transfer yasağının haksızlık olduğunu savunan Javier Faus, şöyle devam etti:

"Transfer yasağının tamamen karşısındayız. Adil olmadığını düşünüyoruz. Kendimizi savunuyoruz. CAS'tayız ve bir karar bekliyoruz. Bu yasak, kalkmazsa bununla ilgili yapmamız gereken yatırımları yaptık. 8 oyuncu transfer ettik. Bunlar, yıllık ortalamamızdan fazla. Normalde 3-4 transfer yapıyorduk. Bu sezon 8 kişi aldık. Yasak kalkmazsa yatırımlarımızı tamamlamış durumdayız." 

Faus, gelecek yıllarda yeni bir Messi'nin çıkmasının çok zor olduğunu anlatarak, okuldaki derslerinde başarılı olamayan futbolcuları altyapıya almadıklarını söyledi. Katalan yönetici, amaçlarının futbolcudan ziyade iyi insan yetiştirmek olduğuna vurgu yaparak, "Başka hiçbir kulüp, çocukların eğitimine bizim kadar özen göstermiyor. Bunun sonucunda Avrupa ligindeki bütün takımlar, bizim ağımızdaki oyuncular arasından balık tutmaya çalışıyor. Daha yüksek paralara kaçmaması için çalışıyoruz. Bizim en büyük farkımız, altyapımızdan çıkan oyuncunun aynı zamanda çok büyük bir Barcelona hayranı olması" diye konuştu.

 

- Marce: "Türkiye'den bir şeyler öğrenmeye geldik"

FCB Escola Direktörü Xevi Marce ise kendilerinin Türk futboluna vereceği katkını yanı sıra Türkiye'den de öğreneceklerinin olduğunu söyledi.

Avea ile gerçekleştirdikleri projeden dolayı çok heyecanlı olduklarını anlatan Marce, şöyle konuştu:

"Çok fazla çaba sarf ettiğimiz proje oldu. Farklı bölgelerde çalıştık ama şimdi daha iddialı bir adım olan bu projeyi tanıtma şansına sahibiz. İstanbul'da 2 merkez açacağız. Alçakgönüllülükle Türkiye'den bir şeyler öğrenmeye geldik. Türk halkıyla bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Türklerin yetenekli olduğunu biliyoruz. Bu iki merkezde toplam 300'er öğrenci olacak. Sistemimizi ve oyunumuzu gerçekleştireceğiz. Çocukların topla mutlu olmasını ve antrenörlerin bizlerle beraber çalışmasını sağlayacağız. Aynı zamanda birçok Türk antrenörün bizim metotlarımızı öğrenmesini sağlayacağız. Biz de onlardan bazı şeyler öğreneceğiz. İki meslektaşın Türkiye'ye gelip burada yaşamaya başlayacak."

 

- Avea, 180 yetenekli çocuğa burs sağlayacak

Avea ve Barcelona'nın yeni projesinde maddi açıdan okul programına katılmakta güçlük çeken yetenekli çocuklar, uzman bir ekip tarafından belirlenecek ve öğrenciler bu okullarda Avea'nın sağladığı burs ile eğitimlerini alacak.

Yıl boyunca toplam 180 yetenekli çocuk Avea'nın kesintisiz desteğiyle eğitimlerini tamamlamış olacak. Yapılacak seçmelerle, FCB Escola Camp Avea Projesi'nde olduğu gibi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bakıma muhtaç çocuklar için hayata geçirilen Sevgi Evleri'nden çocuklar da yine projeye dahil edilecek. Avea, yetenekli ve dezavantajlı gruptaki çocukların ücretsiz yararlanmasına imkan sağlayacak.

Kaynak:Haber Kaynağı