Seyit Küçükbezirci

Seyit Küçükbezirci

Fatma Çakmak’ın “Katre’i Levn Atölyesi”nden Gizemli Ebrular Sergisi

Konya’nın sanat ve kültür vadilerinde öyle dolu dolu günler yaşanıyor ki... Sergiler, konferanslar, açık oturumlar, ödül törenleri; hepsine yetişmek istiyor gönül, ama, ne mümkün.. Yazar Fatma Şeref’in gecenin el ayak çekildiğinde, Mevlana’nın Mekanı’nın kâh kapısı önünden kâh duvarlarına yaslanıp on gün boyunca Mevlana’dan şiirlerinle yaptığı davetlerle bitirdik “Şeb-i Arus”u.. Hayırlı olsun... Her gün yazsam yinede eksik kalacak kültür ve sanat etkinliklerinin birinden söz edeceğim; bu yazıda.. Fırsat bulup göremeyenler için ebru sanatçısı Fatma Çakmak’ın “Ebru Sergisi”nden söz açacağım. Birlikte buyuralım…

***

Fatma Çakmak, 8 Aralık 2015 de, saat 16’da Novotel Salonu’nda açılacak sergi için davetiyesinde,  “-Derununuzdaki Nakkaşın Tekneden Yansıttıklarını Seyirlerinize Sunmaktan Onur Duyar, Ebru Sergimize Teşriflerinizi Bekleriz” diyor…

“Katre’i Levn Sanat Atölyesi”nde Fatma Çakmak’ın el emeği, göz nuru, gönül yansılarının, bilim ve sanat adamlarının, gazetecilerin, “Kadim İmparatorluk Sanatı Tutkunları”nın yoğun ilgisini sergi Novotel’de “Mevlana Haftası” boyunca açık tutuldu.

***

“Ebru Nedir?” üstüne bir çift söz ettikten sonra; size, Ebru sanatçısı Fatma Çakmak Hanım’ı; onun ebru atölyesi “Katre’i Levn”i tanıtacağım…

“-Ebru; kitre ile yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kağıt üzerinde geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır.”

Ebru Atölyesi Katre’i Levn hakkında Fatma Çakmak şöyle açıklama yapıyor: “Katre’i Levn Sanat Atölyesi 2013 yılında açılmıştır. Erenköy civarında bulunan atölyemizde 12 tane Ebru öğrencimiz mevcuttur. Öğrencilerinize Gelenekli Sanatlardan olan Ebru eğitimi yanında Selçuklu Halk Eğitim Merkezi ile yaptığımız protokol gereği Ebru Sertifikası da vermekteyiz. Bu sertifika ile öğrencilerimize iş imkânı sağlamış oluyoruz.”

“Kadim sanatlarımızda öğrenciye sanat eğitimi yanında adap ve kişisel gelişim ile ilgili eğitimlerde verilmektedir. Derslerimiz Cumartesi öğleden sonra ve Pazar günleri sabah olmak üzere iki gündür.”

“Sanat Atölyemizde bazı sanatçı arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız işlerde mevcuttur. Hat sanatında birlikte çalıştığımız Hocamız Hattat Osman Duran, Arapzamkı Akkase  Ebrusunda Tuğrakeş İsmet Keten, Katı’ ve diğer pek çok konuda teknik desteğimiz Hattat Salim Gül ile çok keyifli çalışmalar yapmaktayız”

***

Fatma Çakmak’ın yaşamı, öğrenimi, ebru sanatı vadilerinde seyri, en kısa anlatımla şöyle olabilir:

1968 yılında Konya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamladı. Selçuk Üniversitesi M.Y.O. Sağlık Hizmetleri Tıbbi Laboratuar bölümünü bitirdi. Konya asker Hastanesinde laboratuar teknikeri olarak çalıştı.^^

“2004 – 2010 yılları arasında Destegül Güzel Sanatlar Mektebinde Ebru Sanatı ve Hüsn-i Hat dersleri aldı. 2010 yılında Neyzen ve Ebru Sanatçısı Sayın Sadreddin Özçimi’den Ebru İcazeti aldı. Ebru Sanatının içrası ve tanıtımı için, Malezya, Hollanda, Fransa ve Amerika’da bulundu. Anadolu Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümünü bitirdi”

“Kavania’dan Konya’ya Kültür Çınarları” adında Konya’nın kadim kültürünü ve folklorunu konu alan belgesel film çalışmasının hazırlıklarını yürütmekle beraber; Konya Dokumacılığı ve Konya Bezi hakkında araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam etmektedir.

Ebru sanatkârı olarak ve sosyal sorumluluk projeleri kapsamında pek çok televizyon programına katılmış, muhtelif dergilere röportajlar vermiştir.

***

Bu yazım parlak kağıtlara renkli olarak basılabilseydi Fatma Çakmak’ın sanatındaki derinliği, duyguyu, düşünceyi, sezgiyi, gönül titreşimlerini özümseyebilir; onlarca ebru eserin sanatsal tadına ulaşabilirdiniz.. Ama, maalesef; siyah/beyaz baskı ile bu kağıtta ebru gibi nazenin bir sanatı sunmak gerçekten olacak iş değil... Ama yazar Fatma Şeref’in Fatma Çakmak’ın 8 -17 Aralık arası facebook yayımlarına ulaşmamız mümkün olursa; birbirinden güzel, anlamlı onlarca “Fatma Çakmak Ebrusu”na ulaşabilirsiniz.

***

Ebrularına geometrik kadim şekillerle, minyatürlerle, ebru ruhuna uygun mısralarla yenilikler katan Fatma Çakmak, - Bu sergi ile gençlere Esmaül Hüsna’yı anlatmayı da hedeflerini belirtti.

“Katre’i Levn Ebru Atölyesi”nde Fatma Çakmak’ın kitre ile yoğunlaştırılmış su üstünde özel boyalarla kâğıt üstünde canlandırılan ebrularının sergisini Konya Valisi Muammer Erol’un açması; açılışta Konya İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir’in, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan’ın, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Konya İl Müdürü ve Cemil Paslı’nın bulunması sanata ilgi açısından sevindirici bulundu.

Bir “Başkent”in ihya edilmiş kadim güzel sanatlar en önemli zihniyetidir. Resmi, hattı, çiniyi de bekliyoruz. 

7982.jpg

seyit-kucukbezirci-013.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.