Fas'taki Libya uzlaşı görüşmeleri

Fas'taki Libya uzlaşı görüşmeleri

BM Libya Özel Temsilcisi Leon:

RABAT (AA) - BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Fas'ta düzenlenen Libya uzlaşı müzakerelerinde "büyük ilerleme kaydedildiğini" söyledi.

Leon, Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar ile düzenlediği ortak basın toplantısında, iki gün içinde anlaşmaya varmanın zor olduğunu söyledi.

Müzakerelerde bir an önce mutabakat sağlanması temennisini dile getiren Leon, "Görüşmelerde, ulusal birlik hükümetinin oluşturulması ve güvenlik dosyaları konusunda büyük ilerleme kaydedildi" dedi. 

Fas Dışişleri Bakanı Mizvar da Libya'da birliğin ve diyaloğun sürdürülmesi için taraflara çağrıda bulunarak, Fas ve Arap dünyasının, birlik içinde ve istikrarlı bir Libya'ya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Uzlaşının sağlanması ve anlaşmaya varılmasını umduğunu ifade eden Mizvar, ülkesinin Libya'daki bakış açılarını yakınlaştırmaya, yapıcı diyaloğu ve istikrarı korumaya çalıştığını da sözlerine ekledi. 

BM Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) gözetiminde, Libya'daki çatışan taraflar arasında yürütülecek müzakereler, başkent Rabat'taki es-Sahirat bölgesinde dün başlamıştı.

Ülkedeki krize siyasi çözüm bulmak için BM öncülüğünde taraflar arasında başlatılan Trablus'taki MGK üyelerinin katılmadığı diyalog görüşmelerinin birinci ve ikinci turları İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılmış, Trablus yönetiminin, müzakerelerin ülke içerisinde yapılması şartını öne sürmesinin ardından, Libya'nın Gadamis kentinde BM gözetiminde dolaylı olarak yürütülen görüşmelerde temsilcileri ve zamanı belirlenen müzakerelerin Fas'ta yapılacağı açıklanmıştı. 

Kaynak:Haber Kaynağı