Fas’taki bölgesel kalkınma talebi gösterileri

Fas’taki bölgesel kalkınma talebi gösterileri

Fas Başbakanı Osmani:- "Jarada kentinde 1998 yılında kapatılan kömür ocaklarından, usulsuz bir şekilde kömür çıkarıldığı için bu madenlerde çalışan tüm şirketlerin ruhsatlarının iptal edilmesi yönündeki çalışmamız tamamlanmak üzere"

FAS (AA) - Fas Başbakanı Sadeddin el-Osmani, Jerada kentinde halkın tepkilerini anladıklarını ve bölgenin gelişmesine yönelik sosyal ve ekonomik kararlar aldıklarını duyurdu.

Başbakan Osmani, Jerada kentinin 63 km kuzeyinde yer alan Vecde’de yerel yöneticiler ile bir araya geldi. Osmani, görüşmede yaptığı açıklamada, Jerada kentinde halkın tepkilerini anladıklarını ve bölgenin gelişmesine yönelik sosyal ve ekonomik kararlar aldıklarını belirterek şunları söyledi:

"Jarada kentinde 1998 yılında kapatılan kömür ocaklarından, usulsuz bir şekilde kömür çıkarıldığı için bu madenlerde çalışan tüm şirketlerin ruhsatlarının iptal edilmesi yönündeki çalışmamız tamamlanmak üzere. Ayrıca madenin kapatılmasında işçilerin mağdur olmaması için 2,5 milyar dirhem (275 milyon dolar) bütçe ayırdık.” dedi.

Bölgesel kalkınma çerçevesinde genç girişimcilerin destekleneciğini de belirten Osmani, 2000 hektarı gençlerin kullanımına verilmek üzere toplam 3000 hektarlık tarım alanının ayrılacağını kaydetti.

Jerada’da bulunan metruk kömür ocağından kömür çıkarmaya çalışırken iki kardeşin göçük altında kalarak yaşamını yitirdiği 22 Aralık 2017'den bu yana "bölgenin kalkındırılması" talebiyle gösteriler düzenleniyor. Azalan gösteriler, 1 Şubat'ta bir gencin daha kömür madeninde hayatını kaybetmesinin ardından tekrar başlamıştı.

Fas Kömür Ocakları Şirketinin 1998'de kapatılmasının ardından bölgede yaşam koşullarının kötüleştiği ve gençlerin kömür ocaklarında güvenli olmayan şartlar altında çalışmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :