Fas'ta "düşük maaş" protestosu

Fas'ta "düşük maaş" protestosu

Kazablanka'da "işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve maaşlarının arttırılması" talebiyle gösteri düzenlendi

Fas'ta "işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve maaşlarının arttırılması" talebiyle binlerce kişi Kazablanka'da bir araya geldi. 

Aralarında bağımsız işçi sendikalarının da yer aldığı dört sendika tarafından düzenlenen eylemde en-Nasr Meydanı'nda toplanan göstericiler, 5. Muhammed Caddesi'ne doğru yürüdü. Göstericiler, "özel ve kamu alanında çalışma şartlarının iyileştirilmesi, işçilerin haklarının gasbedilmemesi, sendikaların reform sürecinde yer alması, sendikalar ile hükümet arasındaki görüşmelerin hızlandırılmasına" ilişkin ifadelerin yer aldığı dövizler taşıdı. 

Sendikalar tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, işçi ve emeklilerin maaşlarında artışa gidilmesi, emeklilere yönelik reform sürecine sendikaların da katılımı istendi, ülke genelinde fiyatlardaki artış kınandı.  

Demokratik Emek Birliği Sendikası üyesi El-Arabi Bukantıri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gösteriyi, gıda ürünlerindeki artış, kamu çalışanlarına tanınan bazı kazanımların geri alınması ve sendikalara ilişkin kanun hazırlanmamasını protesto amacıyla düzenlediklerini ifade ederek, "Bu gösteri, hükümete uyarıdır. Taleplerimize karşılık bulamazsak daha sert adımlar atılacaktır" dedi. 

Bukantıri, "hükümet karşısında daha etkin olunabilmesi" için tüm sendikalara birlik çağrısında bulunarak, "Emekli fonlarının işçiler hesabından düzenlenmemesi gerekiyor. Ayrıca hükümet emeklilik yaşını 60'dan 63'e çıkarmak istiyor" diye konuştu.  

AA

Kaynak:Haber Kaynağı