Fas'ta 7. Marakeş Güvenlik Forumu

Fas'ta 7. Marakeş Güvenlik Forumu

Tunus Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü Salim:- "Radikalliğin sebepleri arasında marjinalleşme, gençlerin sosyal ve ekonomik olarak topluma entegre olamaması, eğitimin yetersizliği ve gençleri şiddete teşvik eden bazı din adamlarının söylemler

MARAKEŞ (AA) - Fas'ta düzenlenen 7. Marakeş Güvenlik Forumu'nda terör örgütü DAEŞ ve gençler üzerindeki etkisi ele alındı.

Fas Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Afrika Stratejik Araştırmalar Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen ve 2 gün sürecek forum Marakeş kentinde başladı. Forumun "DAEŞ ve Taraftar Toplama Yolları" başlıklı oturumunda, radikal grupların gençleri yanına çekerken başvurduğu yöntemlere dikkat çekildi.

Çok sayıda uluslararası örgüt temsilcisi ile askeri ve güvenlik yetkililerinin de hazır bulunduğu oturumda konuşan Tunus Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü Hatim bin Salim, terörün uluslararası düzeyde bir tehdit oluşturduğuna işaret ederek, "Radikalliğin sebepleri arasında marjinalleşme, gençlerin sosyal ve ekonomik olarak topluma entegre olamaması, eğitimin yetersizliği ve gençleri şiddete teşvik eden bazı din adamlarının söylemleri yer alıyor" dedi.

İspanya'daki Elcano Kraliyet Enstitüsü Radikalizm Programı Müdürü Fernando Reinares ise Avrupa'da yaşayan 2 ve 3. nesil Müslüman nüfusun, DAEŞ ve diğer radikal gruplara katıldığına vurgu yaptı. Reinares, "Avrupa'dan gelen bu savaşçıların yaşadığı kimlik sorununun yanı sıra kahramanlık ve başarı elde etme duygusu da radikal gruplara meyletmelerini kolaylaştırıyor" ifadesini kullandı.

İspanya'nın Akdeniz'in güneyindeki Melilla ile Ceuta kentlerinden DAEŞ'e katımak isteyen İspanyollardan yüzde 74'ünün yakalandığını belirten Reinares, toplumda bir kenara itilmiş ve dışlanmış gençlere el uzatılması ve iletişim kanallarının açık tutulması çağrısında bulundu, aşırılığın tehlikelerine karşı gençlerin uyarılması, onları bu noktaya iten sosyal ve ekonomik etkenlerin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

NATO'ya bağlı Havayolu Taşımacılığı Startejisi Programı üyesi Olivier Kempff de "İşsizlik, dışlanma, rüşvet, sosyal adaletin yoksunluğu ve diktatör rejimlerin olumsuz yansımaları DAEŞ ile diğer radikal grupların türemesine katkı sağladı" diye konuştu.

Avrupa ülkelerinden "aşırılıkla mücadelede" Tunus'a destek vermelerini isteyen Kempff, ülkenin bu olguyla yalnız başına bırakılmaması uyarısında bulundu.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Amerikan Üniversitesi öğretim üyesi Nuha Bekr de DAEŞ'e Arap dünyası ile Fransa, İsveç, Avusturya, Almanya, İtalya, İsviçre ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinden katılanların olduğuna dikkati çekti.

İşsizlik ve hayallerin gerçekleşmesi umuduyla radikal gruplara yönelimin fazla olduğunu belirten Bekr, "Gençler en çok hedef alınan kitle. Bunu engellemek için onları kendimize nasıl çekebileceğimizi öğrenmemiz şart" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :