Fas’ta 10. El-Cedide At ve Binicilik Fuarı başladı

Fas’ta 10. El-Cedide At ve Binicilik Fuarı başladı

EL CEDİDE (AA) - Fas’ta bu yıl 10’uncusu düzenlenen El-Cedide At ve Binicilik Fuarı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 ülkenin katılımıyla...

EL CEDİDE (AA) - Fas’ta bu yıl 10’uncusu düzenlenen El-Cedide At ve Binicilik Fuarı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 ülkenin katılımıyla başladı.

Fas Kralı 6. Muhammed’in himayesinde bu yıl "Binicilikte gurur ve sevgiyle 10 yıl" temasıyla düzenlenen fuar, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Fuarda ziyaretçilere, saraçlık, nalbantlık ve binicilik sporunda kullanılan aletlerin imalatının yanı sıra hayvan besleme ve veteriner laboratuvarlarının tanıtımı gibi birçok etkinliğe katılım imkanı sunuluyor.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 33 ülkeden 100 kurum ve firmanın refakatinde binden fazla at ve 600 binicinin katılacağı fuarda, birçok at yarışının yanı sıra atları konu alan resim, sanat eserleri ve el yazması eserlerin sunulduğu sergi ve konferansların düzenlenmesi bekleniyor.

- Türkiye fuara ilk defa katılıyor

Bu yıl ilk defa Türkiye’yi temsilen Dünya Etnospor Konfederasyonu ve Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Rabat Türk Kültür Merkezi de çeşitli faaliyetlerle fuarda yer alıyor.

YEE Rabat Kültür Merkezi Müdürü Ensar Fırat AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Her yıl düzenlenen El-Cedide At ve Binicilik Fuarı, 250 bin civarında ziyaretçinin katıldığı büyük bir organizasyon. Biz de YEE olarak Erzurum Büyükşehir Belediyesinin katkısıyla fuarda stant kurduk. Milli sporlarımızdan cirit sporunu tanıtmak için çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyoruz." dedi.

Fas'ta YEE’yi tanıtmak istediklerini ifade eden Fırat, "Aynı zamanda milli sanatlarımızdan ebru, hat ve naht ile alakalı uygulamaları yapmak üzere Türkiye’den Mesut Dikel hocamızı davet ettik. Önümüzdeki senelerde fuara daha kapsamlı bir faaliyetle katılmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Geleneksel Türk sanatlarını tanıtmak üzere fuara katılan Nahhat Mesut Dikel de "YEE'nin davetlisi olarak fuara katıldım. Hüsn-i Hat, ebru, tezhib ve naht sanatlarını yapıyorum. Son yıllarda hüsn-i hat ve sedef oymacılığı sanatlarına ağırlık verdim. Ziyaretçilerin yoğun ilgisi olan standımızda geleneksel Türk sanatlarını tanıtma imkanı buluyoruz. Arapça yani İslam harflerinin istiflenmiş güzel yazının metale ve sedefe dökülmesi ziyaretçilerimize farklı geliyor. İnşallah fuar süresince burada naht sanatının yanı sıra ebru ve hüsn-i hat sanatlarını uygulamalı olarak ziyaretçilere sunacağız." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl 200 binden fazla kişinin ziyaret ettiği fuar, bu yıl 22 Ekim'e kadar devam edecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :