Fas'ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas'ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Adalet ve Kalkınma Partisi, gerginliğin, devlete ve seçilmiş kurumlara güvenin azalması nedeniyle yaşandığını belirtti- Parti, "Siyonist oluşumun Aksa'ya saldırıları, saygınlığının ihlal edilmesi ve ibadete kapatılmasını" kınadı

RABAT (AA) - Fas’ta koalisyon hükümetinde yer alan Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), ülkenin kuzeyinde 8 aydan bu yana devam eden gerginliğin, devlete ve seçilmiş kurumlara güvenin azalması nedeniyle yaşandığını belirtti.

Partinin Ulusal Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Huseyme kentindeki gösterilerin sebebinin, vatandaşların iradesine ve seçimlere yapılan müdahale olduğu, insanların aldatıldığı ifade edildi.

Tüm bunların vatandaşlarla seçilmiş meclisler ve siyasi partiler arasında güvenin azalmasına neden olduğu ifade edilen açıklamada, gösterilerin bitirilmesi için gerginliğin arkasındaki sebepleri çözüme kavuşturacak bir yakınlaşma olması gerektiği aktarıldı.

Bu kapsamda tutuklular meselesine çözüm bulunması, vatandaşlar, devlet ve seçilmiş kurumlar arasında güven tesisi, meşru taleplere cevap verilmesi, yasalara saygı çerçevesinde barışçıl gösteri hakkının güvence altına alınması şeklinde önerilerde bulunulan açıklamada, barışçıl gösteri hakkı ve ifade özgürlüğünün engellenmesine karşı olunduğu kaydedildi.

- İsrail'in Aksa'daki uygulamaları kınandı

İsrail yönetiminin Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarının da eleştirildiği açıklamada, "Siyonist oluşumun Aksa'ya saldırıları, saygınlığının ihlal edilmesi ve ibadete kapatılması" kınandı.

Arap ve Müslüman ülkelerle halklarına "işlenen bu suça" karşı ortak tavır belirlemeleri çağrısında bulunulan açıklamada, Arap ülkeleri arasındaki ayrılıklardan esef duyulduğu aktarıldı.

El-Huseyme kentinde Ekim 2016'da bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından çok sayıda gösteri düzenlenmişti.

Bölgesel kalkınma için söz verilen projelerin hayata geçirilmediği gerekçesiyle mayıs ayında yeniden başlayan gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu birçok kişi yaralanmıştı.

Fas hükümet sözcüsü Mustafa el-Halfi ise gösterilerde gözaltına alınanların sayısının 176'ya yükseldiğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :