Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Adalet ve Kalkınma Partisinin davetçi kanadı Islah ve Birlik Hareketi, Rif Hareketinin taleplerini desteklediğini duyurdu

RABAT (AA) - Fas'ta Adalet ve Kalkınma Partisinin davetçi kanadı Islah ve Birlik Hareketi, ülkenin kuzeyinde "kalkınmanın oluşması ve marjinalleştirmenin sona erdirilmesini" isteyen Rif Hareketinin taleplerini desteklediğini duyurdu.

Hareketten yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki El-Huseyma ve diğer kentlerde devam eden gösterilerin dikkatle izlendiği ve "meşru taleplere" destek verildiği kaydedildi.

Gerginliğin giderilmesi, barış ve daimi bir girişimin temeli olan güven atmosferinin oluşturulması çağrısı yapılan açıklamada, düzenlenen gösterilerde tutuklanan "siyasi tutukluların" serbest bırakılması istendi.

Diyalog ve anlaşmadan yana kapsamlı bir çözüm yolunun esas alınması gerektiği kaydedilen açıklamada ayrıca Rif Hareketi yöneticileri ve harekete destek veren güçlere "sakinleştirici bir girişim" ilan etmeleri ve barışçıl sürecin tahrif edilmesi çabalarının karşısında durmaları çağrısı yapıldı.

Geçen yıl ekim ayında ülkenin kuzeyinde yer alan El-Huseyma’da bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından El-Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. Gösteriler mayıs ayında yeniden başlamıştı.

Eylemcilerle emniyet güçleri arasında zaman zaman çatışmaların yaşandığı gösteriler, başta El-Huseyma olmak üzere birçok kentte devam ediyor.

Fas Adalet Bakanı Muhammed Ucar, geçen salı günü yaptığı açıklamada, Huseyma’daki olaylarda gözaltına alınanların sayısının 104’e ulaştığını belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :