Fas'ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas'ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas'ta "devletin birlik ve bütünlüğünü hedef aldıkları" suçlamasıyla 20 kişinin gözaltına alınması ülkenin farklı bölgelerinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi

RABAT (AA) - Fas'ta "devletin birlik ve bütünlüğünü hedef aldıkları" suçlamasıyla 20 kişinin gözaltına alınması, başta El-Huseyma ve En-Nadur illeri olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Gece teravih namazından sonra başlayan ve sabaha kadar süren gösterilerde eylemciler, gözaltıları kendi bölgelerine yönelik "ötekileştirme" ve "militarize etme" çabası olarak nitelendirdi ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

El-Huseyma İstinaf Mahkemesi Savcılığı, dün yaptığı açıklamada, cuma ve cumartesi günü savcılık talimatıyla "yurt dışından aldıkları mali destek ile "devletin birlik ve bütünlüğünü hedef aldıkları" şüphesiyle 20 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Gözaltına alınanlar arasında bölgedeki gösterileri organize ettiği belirtilen Nasır ez-Zefzafi'nin de yer aldığı aktarılmıştı.

Geçen yıl ekim ayında Huseyma'da Muhsin Fikri isimli bir balıkçının polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. Son olarak 18 Mayıs Perşembe günü düzenlenen gösterilere 40 bin kişinin katıldığı açıklanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :