Fas’ın kuzeyinde toplumsal gerginlik

Fas’ın kuzeyinde toplumsal gerginlik

Devletin bütünlüğüne ve birliğine kastettikleri şüphesi ile 20 kişi gözaltına alındı

EL HUSEYMA (AA) - Fas'ta güvenlik güçlerinin, "yurt dışından aldıkları mali destek ile devletin bütünlüğüne ve birliğine kastetmek" suçlamasıyla 20 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

El-Huseyma İstinaf Mahkemesi Savcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, cuma ve cumartesi günü savcılık talimatı üzerine güvenlik güçlerinin, devletin bütünlüğüne ve birliğine kastettikleri şüphesi ile 20 kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

Zanlıların yurt dışından gönderilen mali destek ile ülkenin istikrarını bozmaya, bölgede kargaşa çıkarmaya ve halkı güvenlik güçlerine karşı kışkırtmaya çalıştıkları şüphesi ile gözaltıların gerçekleştirildiği aktarılan açıklamada, zanlıların polis merkezindeki sorgusunun devam ettiği ve güvenlik güçlerinin bölgede işlenen suçlara ilişkin delil topladığı belirtildi.

Fas İslami İşler ve Vakıflar Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyinde yer alan Huseyma'da bir camide hutbe sırasında cemaatin kışkırtılması sonucu cuma namazının kılınamadığını ifade edilmişti.

Sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan videoda, bölgedeki gösterileri organize eden kişilerden Nasır Ez-Zefzafi'nin cuma hutbesi esnasında ayağa kalkarak, hutbede geçen "fitneye karşı uyanık olun", "ülke birliğini koruyun" ve "yolları kapatmak suretiyle düzenlenen gösterilerden kaçının" sözlerini protesto ederek imamı susturmaya çalıştığı ve cemaati dışarıya davet ettiği görülüyor.

Bu görüntülerin yayılması üzerine, Huseyma İstinaf Mahkemesi Savcılığının Zefzafi için gözaltı kararı aldığı duyurulmuştu.

Bu gelişmeler üzerine Huseyma’nın çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerine taşlı saldırılar gerçekleşmişti.

Geçen yıl ekim ayında Huseyma'da balıkçılık yapan Muhsin Fikri, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmişti.

Balıkçının hayatını kaybetmesinin ardından Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. En son geçen hafta perşembe günü düzenlenen gösterilere 40 bin kişinin katıldığı açıklanmıştı.

Gösterilerin ardından halkın taleplerini yerinde görmek ve bazı kalkınma projelerini ilan etmek üzere aralarında 7 bakanın da olduğu heyet, Huseyma kentini ziyaret ederek, bölgede kalkınma projelerinin en kısa zamanda hayata geçirileceği sözü vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :