Fas-Cezayir sınırındaki Suriyeli sığınmacıların durumu

Fas-Cezayir sınırındaki Suriyeli sığınmacıların durumu

RABAT (AA) - Fas Kuzey İnsan Hakları İzleme Derneği, Cezayir ile Fas arasındaki sınır bölgesinde mahsur kalan Suriyeli sığınmacıların ülkeye...

RABAT (AA) - Fas Kuzey İnsan Hakları İzleme Derneği, Cezayir ile Fas arasındaki sınır bölgesinde mahsur kalan Suriyeli sığınmacıların ülkeye alınması için hükümete çağrıda bulundu.

Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada, Fas hükümeti, yaklaşık iki haftadır sınırda bekleyen 50'den fazla Suriyeli için sorumluluk üstlenmeye davet edilerek sığınmacıların bir an önce Fas'a alınması için girişim başlatılması istendi.

Açıklamada, "Fas ile Cezayir sınırında mahsur kalan Suriyeli sığınmacılar arasında çocuk ve kadınlar da bulunuyor. Yaklaşık iki haftadır zor şartlarda bölgede yaşamaya çalışan sığınmacılar için büyük endişe duyuyoruz. İki ülke arasında siyasi krize neden olan bu insani trajedinin sona ermesi için Faslı ve Cezayirli yetkililerden sığınmacılara yardım eli uzatmalarını talep ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Fas, 19 Nisan'da Cezayir'in, Suriyeli sığınmacıların yasa dışı yollarla kendi topraklarına geçmesine göz yumduğunu hatta sığınmacıların Fas sınırına ulaşması için yardım ettiğini iddia etmişti.

Cezayir'in Rabat Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağıran Fas, bu iddialarını bölgede çekilen görüntülerle destekleyerek büyük endişe duyduklarını iletmişti.

Fas'ın iddialarını reddeden Cezayir de Fas'ın Cezayir Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Fas'ın resmi basın aracılığıyla Cezayir aleyhinde kampanya yürüttüğünü ve bunun iyi komşuluk ilkelerine aykırı olduğunu bildirmişti.

Dışişleri, Göç ve Yurt dışında Yaşayan Faslılardan Sorumlu Delege Bakan Abdulkerim Bin Atik ise geçen hafta yaptığı açıklamada, söz konusu Suriyelilere yardım etmek istediklerini, fakat sığınmacılar Cezayir sınırları içinde olduğundan müdahale edemediklerini belirtmişti.

Cezayir ile Fas sınırı arasında mahsur kalan 50'den fazla Suriyeli sığınmacı, 17 Nisan'dan bu yana Fas'ın güneydoğusundaki Fegig kenti kırsalı ile Cezayir'in Beni Venif kenti yakınındaki sınır bölgesinde bekliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :