Farklı milletlerden öğrenciler "15 Temmuz" için sahneye çıkacak

Farklı milletlerden öğrenciler "15 Temmuz" için sahneye çıkacak

Yönetmeni Azeri, senaristi Türk, solisti Amerikalı, oyuncuları ise dört farklı milletten öğrencilerden oluşan ve FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini anlatan tiyatro oyunu, yarın Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da sahnelenecek- Oyunun yönetmeni Mehdiye

SARAYBOSNA (AA) - EMRE BAŞTUĞ - Yönetmeni Azeri, senaristi Türk, solisti Amerikalı, oyuncuları ise dört farklı milletten öğrencilerden oluşan ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Türk halkının verdiği destansı mücadeleyi anlatan tiyatro oyunu, yarın Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da sahnelenecek.

Bosna Hersek'te Türk girişimciler tarafından kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) bünyesindeki Sınırların Ötesinde Uluslararası Gençlik Kulübü (IYBB) çatısı altında buluşan yaklaşık 100 öğrenci, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde yaşananları "Bu Devlet; Bizim" isimli tiyatro oyunu ile sahnelemeye hazırlanıyor.

Dört aydır yoğun şekilde çalışmalarına devam edilen tiyatro oyunu, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimini ve Türk milletinin o geceki destansı mücadelesini Bosnalılara anlatmayı hedefliyor.

Yaklaşık 100 öğrenciden oluşan ekibin hazırladığı oyunda, Bosna Hersek, Türkiye, Azerbaycan, ABD ve Moritanya'dan amatörler performanslarını sergileyecek.

Sahnelerinde Boşnakça ve Türkçenin de kullanılacağı tiyatro oyununda, Boşnakçanın konuşulduğu tiratlarda Türkçe altyazı, Türkçenin konuşulduğu tiratlarda ise İngilizce ve Boşnakça altyazı olacak.

- "Bosna Hersek halkının o gece tam olarak neler yaşandığını anlamasını istedik"

IUS öğrencisi ve aynı zamanda oyunun yönetmeni Efrail Mehdiyev, 15 Temmuz gecesi gerçekten yaşanmış olayları tiyatro oyununa döktüklerini belirterek, halkın darbe karşısındaki beraberliği ile o gece verilen şehitlerin de sahnede anlatılacağını aktardı.

Yaklaşık 100 kişilik bir ekiple gece-gündüz çalıştıklarını anlatan Mehdiyev, hazırlık aşamasında sıkıntılar yaşansa da oyunu bugünkü haline getirebildiklerini kaydetti.

Mehdiyev, yeni neslin birçok şeyin farkında olduğuna dikkati çekerek, "Bu oyunla demokrasi karşıtı eylemlere karşı her zaman dik durulacağını göstermek istedik. Bu projede öğrencilerin hiçbiri bizi yalnız bırakmadı. Hepsi canla başla çalıştı." diye konuştu.

FETÖ'nün Bosna Hersek'te de faaliyet gösterdiğini söyleyen Mehdiyev, Bosna Hersek halkının o gece tam olarak neler yaşandığını anlamasını istediklerini ve ülkedeki insanların FETÖ mensuplarına karşı durarak, doğruların yanında olmalarını istediklerini ifade etti.

Oyunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korumasını canlandıran Bosna Hersekli Ermin Halilcevic de 15 Temmuz gecesi yaşananları televizyondan takip ettiğini belirterek, o gece Türkiye'de bir iç savaş çıkacağını düşündüğünü ve endişe ettiğini dile getirdi.

İnsanların bu oyunla o gece neler olduğunu daha iyi anlayacağını kaydeden Halilcevic, "O gece gerçekten Erdoğan'ın koruması olup, onun yanında olmak isterdim." dedi.

Saraybosna'daki Bosna Kültür Merkezi'nde yerel saatle 17.30'da sahnelenecek tiyatro oyunu, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği himayesinde, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının destekleriyle hazırlandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :