FAO'dan dünyaya bir milyar dolarlık yardım çağrısı

FAO'dan dünyaya bir milyar dolarlık yardım çağrısı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, 26 ülkede açlıkla mücadele eden insanlara yardım edebilmek için bir milyar dolarlık fona ihtiyaç duyuyor- FAO Acil Durum ve Rehabilitasyon Bölümü Müdürü Burgeon:- "Milyonlarca insan hala açlıktan ölmenin eşiğinde.

ROMA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 26 ülkede açlıkla savaşan insanlara yardım edebilmek için dünyaya bir milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu.

FAO'dan yapılan yazılı açıklamada, çatışma ve iklim sebepli karışıklıkların, küresel gıda güvenliğine çok ciddi zarar verdiği belirtildi.

Çatışma ve iklim kaynaklı karışıklıkların, yıllardır istikrarlı şekilde azalan dünya açlık seviyesinin tekrar yükselmesine yol açtığının vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"FAO, 26 ülkede yaşanan açlıkla mücadele edebilmek ve hayat kurtarabilmek için bir milyar dolara ihtiyaç duyuyor. Hayırseverlerin desteğiyle FAO, geçimleri tarıma bağlı 30 milyondan fazla insana ulaşmayı hedefliyor. FAO, ihtiyaç bölgelerine yapacağı müdahaleyle yerel gıda üretimini yeniden canlandırarak beslenmeyi iyileştirmeyi amaçlıyor."

İhtiyaç sahibi bölgelerde tarım yapılabilmesi için tohum, araç ve diğer materyallerin sağlanacağının kaydedildiği açıklamada, bu kapsamda çiftlik hayvanlarının veteriner bakımıyla korunacağı, gelişmiş üretim, işleme, toprak ve su yönetimine yönelik halkın eğitileceği ve ihtiyaç sahibi ailelere acil gıda gereksinimlerini karşılayabilmeleri için nakit para yardımında bulunulacağı bildirildi.

Dünyada gıda güvencesizliğinin had safhada olduğu 26 ülkedeki korunmasız insanlara yardım edileceğinin altının çizildiği açıklamada, FAO'nun Yemen'de 5,7 milyon, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 2,8 milyon, Güney Sudan'da 3,9 milyon, Suriye'de 2,3 milyon, Somali'de 2,7 milyon insana ulaşmayı hedeflediği belirtildi.

- "Milyonlarca insan açlıktan ölmenin eşiğinde"

Açıklamada ifadelerine yer verilen FAO Acil Durum ve Rehabilitasyon Bölümü Müdürü Dominique Burgeon, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Direniş, şiddetin yayılması ve çatışmalar, acil insani ihtiyaçların tırmanmasına yol açıyor. Bunun olumsuz etkileri, iklimle ilişkili şoklar nedeniyle daha da kötüleşiyor ancak gerçek şu ki 2017'deki ani insani müdahale sayesinde milyonlarca insanın hayatı kurtarıldı. Milyonlarca insan hala açlıktan ölmenin eşiğinde. İnsanların açlıktan ölmelerini engellemek için gıda üretimini devam ettirmek ve tarımı tekrar hayata geçirmek şart. Bu sayede insani krizlerin ortasındaki kişilere bir çıkar yol sağlayabiliriz."

Küresel açlık üzerine yayımlanan son BM raporunda, dünyadaki aç insanların 2016 yılında 815 milyona yükseldiği açıklanmıştı.

Raporda, Irak, Güney Sudan, Suriye ve Yemen'de devam eden çatışmaların yanı sıra Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Myanmar'da baş gösteren şiddetin de açlık seviyesinin bu denli artmasında büyük rol oynadığına işaret edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :