Fahrelnisa Zeid'in eserleri Berlin'de sergileniyor

Fahrelnisa Zeid'in eserleri Berlin'de sergileniyor

Sanatçının, İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu'nda yer alan 44 eseri, 25 Mart 2018'e kadar görülebilecek

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de modern sanatının öncülerinden Fahrelnisa Zeid'in eserlerinin yer aldığı "Fahrelnisa Zeid Retrospektifi", Berlin'deki Deutsche Bank KunstHalle'de sanatseverlerle buluştu.

Sanatçının, İstanbul Modern Sanat Müzesi Koleksiyonu'nda yer alan eserleri, 25 Mart 2018'e kadar ziyaret edilebilecek.

Kerryn Greenberg’in küratörlüğünü üstendiği sergide, Zeid'in 40 yıllık sanat hayatında, empresyonist ve soyut dönemlerinden portrelere dönüşünü kapsayan 44 yapıtı görülebilecek.

Sergi, Berlin'den önce Londra'daki ünlü galeri Tate Modern'de sanatseverlerin beğenisine sunulmuştu.

- Fahrelnisa Zeid

Fahrelnisa Zeid, 7 Ocak 1901'de Osmanlı döneminde Sadrazam Cevat Paşa'nın yeğeni olarak Büyükada'da dünyaya geldi.

"Halikarnas Balıkçısı" olarak tanınan yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı ve ressam Aliye Berger'in kardeşi olan sanatçı, 14 yaşında resim yapmaya başladı.

Seramik sanatçısı Füreya Koral'ın da teyzesi olan Zeid, işgal yıllarında Sanayi-i Nefise'nin ilk kadın öğrencileri arasında yer aldı.

Sanatçının, 1920'de yazar İzzet Melih Devrim ile evliliğinden ressam Nejad Devrim ve yönetmen, tiyatro sanatçısı Şirin Devrim dünyaya geldi. Eşiyle birlikte Avrupa'ya seyahat etme, yazar ve entelektüellerle tanışma fırsatı bulan Zeid, resim öğrenimini Paris'te Ranson Akademisi Stalbach Atölyesi'nde ve Türkiye'de Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail atölyesinde sürdürdü.

İkinci evliliğini 1934'te, Irak'ın Ankara temsilcisi ve Irak Kralı I. Faysal'ın kardeşi olan Emir Zeid ile yapan sanatçının oğlu Raad dünyaya geldi. Diplomat olan eşinin görevi nedeniyle Türkiye'den ayrılan sanatçı, resim kariyerini Avrupa'nın çeşitli kentlerinde sürdürdü. Zeid, ilk kişisel sergisini 1944'te İstanbul'da kendi evinde açtı. Bu sergiyi, Paris, Londra, New York, Brüksel gibi kentlerde açtığı onlarca sergi izledi.

Eşi 1970'te vefat eden sanatçı, 1976'da oğlu Raad'ın yaşadığı Amman'a yerleşti. Bu kentte kendi adıyla anılan bir sanat enstitüsü kurdu ve son döneminde portreler üzerinde yoğunlaştı.

Eserlerini son olarak 1988'de İstanbul'da, 1990'da Fransa ve Almanya'da sergileyen Zeid, 5 Eylül 1991'de hayatını kaybetti ve Amman'da El Rağdan Sarayı Kraliyet Mezarlığı'na defnedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :