Fadik Sevin Atasoy, Uluslararası Müzede Selfie Günü etkinliğine katıldı

Fadik Sevin Atasoy, Uluslararası Müzede Selfie Günü etkinliğine katıldı

Oyuncu Fadik Sevin Atasoy:- "Fatih (Sultan Mehmet) İstanbul'u, Rumeli Hisarı da bizim gönlümüzü fethetti. Bu kadar geniş, büyük bir açık hava müzesinin içinde, böyle bir yapının içinde olmak muazzam bir duygu"- "Kültür turizmi bizim için çok önemli. Bunla

Dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu Fadik Sevin Atasoy, dünya genelinde müzelere ilgiyi artırmak amacıyla sosyal medya üzerinden başlatılan "Uluslararası Müzede Selfie Günü" etkinliğine katıldı.

Başarılı oyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Müzede Selfie Günü" dolayısıyla Rumeli Hisarı'ndaki Hisarlar Müzesi'ni gezerek kendi üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyleyerek, bu anlamda çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Hisarlar Müzesi'nin kendisi için çok anlamlı bir yer olduğunun altını çizen Atasoy, "Rahmetli babacığım, seneler evvel, bir oyun için buraya gelmişti. Ben o zaman çok küçüktüm. Beni arıyorlar, bulamıyorlar. Fatih'in (Sultan Mehmet) toplarının içine girmeye çalışırken buluyorlar. O nedenle benim için çok anlamlı bir yer. Bir de İstanbul'un göz bebeği Rumeli Hisarı. Fatih İstanbul'u, Rumeli Hisarı da bizim gönlümüzü fethetti. Çok önemli. Tarihi açıdan da kendi içinde bir anlam taşıyor. Bu kadar geniş, büyük bir açık hava müzesinin içinde, böyle bir yapının içinde olmak muazzam bir duygu. Yurt dışındaki arkadaşlarıma da ben burayı hep söylüyorum, geldiğinizde görün diye." dedi.

Sanatçı, müzelerin Türkiye'nin en kıymetli yapıları olduğunu kaydederek, "Onları değerlendirmek, paylaşmak ve onlara dikkati çekmek çok önemli." ifadelerini kullandı.

- "Bunlar bizim kültürel mirasımız. Sahip çıkmalıyız"

Herkesin cep telefonuyla müzede selfie fotoğrafı çekmesini isteyen genç sanatçı, "Türkiye de bu tanıtımın bir parçası olsun. Çok güzel bir proje. Bunun bir parçası olmak beni gururlandırıyor." diye konuştu.

Fadik Sevin Atasoy, müze gezmeyi çok sevdiğini ve gün içinde bütün müzelere gitmek istediğini ifade ederek, "Çocukluğumdan beri, babam bütün müzeleri gezdirmiştir. Hepsinin hikayesini bilirim. Çok da meraklıyımdır. Her gelen arkadaşımı da götürürüm. Kültür turizmi bizim için çok önemli. Bunlar bizim kültürel mirasımız. Sahip çıkmalıyız. Tanıtmalı ve paylaşmalıyız mutlaka." değerlendirmesinde bulundu.

Çocuk yaşta müze gezmenin önemine de değinen sanatçı, şu bilgileri verdi:

"Öncelikle nasıl bir coğrafyanın içine doğduğunu biliyorsun. Tarihinin zenginliğiyle gururlanıyorsun. Bir öz güven kazandırıyor çocuğa. İkinci olarak da hayal gücünü genişletiyor müzeler. Senden önceki nesillerin yarattıklarını gördüğünde, arkeoloji müzesi için söylüyorum bunu, o taşların üzerine ben ne ekleyebilirim diye düşünüyorsun. Modern sanat müzelerinde, dünyanın, çağın neler ürettiğini takip edebiliyorsun. Dolayısıyla müzeler bir çocuğun gelişimindeki en önemli eğitim noktaları. Sadece çocuğun da değil. Müzelerin aynı zamanda arındırıcı bir özelliği de var. Derdiniz, sıkıntınız varsa müzeye gidin. Hakikaten, su kenarında oturmak gibi, insanın ruhunu temizleyen, aydınlatacak bir özelliğe sahip."

Atasoy, çektiği selfie fotoğraflarından ikisini sosyal medyadaki hesabında, "Haydi herkes müzeye! Sen de bir selfie çek. Uluslararası Müzede Selfie Günü. (Museum Selfie Day) Kültürel miraslarımızı hatırlayalım. Bugün yani 15 Ocak günü 2020 Çarşamba, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı 300'den fazla müze ve ören yerinde tüm dünyada eş zamanlı kutlanıyor. Ben de Rumeli Hisarı Müzesi'ne geldim (30 dönümlük bir açık alan müzesi)." sözleriyle takipçileriyle paylaştı.

- Ünlü isimlerden Müzede Selfie Günü'ne yoğun ilgi

Uluslararası Müzede Selfie Günü Etkinliği kapsamında,yazar, Prof. Dr. İskender Pala Türk İslam Eserleri Müzesi'ni, oyuncu Ekin Koç Kariye Müzesi'ni, BKM oyuncularıEzgi Özyürekoğlu, Cihan Talay ve Gürhan Altundaşar İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni, Oyuncu ve oyun yönetmeni Seren Fosforoğlu ile küçük kızı Nil Fosforoğlu Galata Mevlevihanesi'ni, oyuncu Asuman Dabak da Hisarlar Müzesi'ni ziyaret etti.

- "Müzede Selfie Günü" için Kültür ve Turizm Bakanlığından ödüllü yarışma

Kültür ve Turizm Bakanlığı da "Müzede Selfie Günü" etkinliği kapsamında Türkiye'deki müzelerin uluslararası alanda tanıtımı ve yediden yetmişe tüm vatandaşların müze bilincini geliştirmek için sosyal medya üzerinden ödüllü bir yarışma düzenledi.

Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça dillerinde duyurusu yapılan yarışma kapsamında bu gece yarısına kadar katılım sağlanabilecek.

Ülkedeki müzelerden, belirlenen etiketlerle Instagram, Twitter ve Facebook üzerinden paylaşılan öz çekimlerden Bakanlıkça seçilen öz çekim sahiplerine ödül verilecek.

Yarışma neticesinde birinci olan Türk katılımcıya MüzeKart, uluslararası katılımcıya ise Türkiye'de bulunacağı tarihte Devlet Opera ve Balesinin etkinliklerinden davetiye armağan edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığının bu etkinliğine katılmak isteyen sosyal medya kullanıcılarının, Türkiye’deki müzelerden #museumselfiedayturkey ve #müzedeselfiegünü etiketleri ile öz çekimlerini paylaşması gerekiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :