Ezidi Kültür Vakfı Başkanı Barış:

Ezidi Kültür Vakfı Başkanı Barış:

"Bu toprakların en kadim etno-dinsel grubu olan ve tarihleri boyunca tam 72 kez yok edilmek istenen, katliama uğrayan Ezidilere, 2014 ağustosundan itibaren gerçek bir soykırım uygulanmıştır"

Ezidi Kültür Vakfı Başkanı Azad Barış, "Bu toprakların en kadim etno-dinsel grubu olan ve tarihleri boyunca tam 72 kez yok edilmek istenen, katliama uğrayan Ezidilere, 2014 ağustosundan itibaren gerçek bir soykırım uygulanmıştır" dedi. 

Ezidi Kültür Vakfı, terör örgütü DAEŞ'in, Irak'ta Ezidi halkın yaşadığı yerleşim alanlarına saldırmasının birinci yılı dolayısıyla Cezayir Salonu'nda toplantı düzenledi. 

Toplantıda konuşan Barış, 3 Ağustos 2014'te DAEŞ üyelerinin Irak'ta Ezidi halkın yaşadığı yerlere saldırdığını hatırlatarak, "Bu toprakların en kadim etno-dinsel grubu olan ve tarihleri boyunca tam 72 kez yok edilmek istenen, katliama uğrayan Ezidilere, 2014 ağustosundan itibaren gerçek bir soykırım uygulanmıştır" ifadelerini kullandı. 

DAEŞ'in saldırılarından kurtularak kaçabilen halkın gittikleri yerlerde de zor koşullarda yaşadığını savunan Barış, Türkiye'deki beş ayrı kampta yaklaşık 10 bin Ezidi'nin barındığını kaydetti. 

Uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunan Barış, şunları söyledi:  

"Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Masası, halkımızın bu dramına karşı özellikle kayıtsız kalmış ve kurumsal yükümlülüklerden kaynaklı hiçbir sorumluluğunu yerine getirmemiştir. Soykırımın birinci yıl dönümünde hem BM hem de diğer bütün uluslararası kurumları bu bağlamda yeniden sorumlu ve adil davranmaya çağırıyoruz. 

Tüm dünya kamuoyunu, gözleri önünde kadim bir tarihe ve renkli bir kültüre sahip olan halkımıza karşı gerçekleştirilen bu soykırımı, yüzyılımızın utancı olarak tanımaya çağırıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni de bu soykırımın tüm devletler tarafından kabul edilmesi için Birleşmiş Milletler nezdinde girişimde bulunmaya çağırıyoruz" 

Toplantıya, HDP Milletvekili Ali Atalan ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı