Ezici bir çoğunluk var... İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti'nin!

Ezici bir çoğunluk var... İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti'nin!

31 Mart seçimleri sonrası İstanbul'da heyecan bir başka cephede daha devam ediyor. İstanbul'da Binali Yıldırım ve Ekrem İmamaoğlu arasındaki yarış 23 bin farkla sürerken Meclis üye sayılarındaki tahmini dağılım da büyük oranda belli oldu.

Türkiye'nin nefesini tutarak izlediği İstanbul'da kazananı Yüksek Seçim Kurulu'na yapılacak itirazlar belirleyecek.

Binali Yıldırım karşısında Ekrem İmamoğlu 23 bin oy farkı ile önde görünürken, İstanbul'un yönetiminde büyük oranda etkili olacak olan Belediye Meclisi üyeliklerinde de sayılar büyük oranda belli oldu.

Buna göre AK Parti'nin 6'sı MHP'den olmak üzere 186 üye, CHP'nin de 127 üye ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde temsil edileceği tahmin ediliyor.

Meclis üye sayılarındaki dağılım, ilçelerde açıklanacak kesin sonuçlara göre şu şekilde sıralanacak...

Yerel seçimlerde ilçelerde kaç meclis üyesinin olacağı, nüfusa göre belirleniyor. Nüfusu 20 – 50 bin arası ilçeler 15 üye, 50 – 100 bin arası ilçeler 25 üye, 100 – 250 bin arası ilçeler 31, 250 – 500 bin arası ilçeler 37 üye ve 500 bin – 1 milyon arası ilçeler de 45 üyeden oluşuyor.

İlçe meclis üyeliklerinin 5’te 1’i Büyükşehir Belediye Meclisine gönderiliyor. Doğal üüye olarak kabul edilen ilçe belediye başkanı ve onun tayin edeceği +1 kontenjan üye düşüldükten sonra kalan üyelikler, partilerin aldığı oya göre paylaşılıyor.

Meclis üyeliği seçilirken ilçelerdeki geçerli oyların yüzde 10’u da baraj kabul ediliyor. Barajı aşamayan partiler meclis üyeliği çıkaramıyor.

 

Etiketler :