EXPO'da, Almanya Milli Günü kutlaması

EXPO'da, Almanya Milli Günü kutlaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:- "Dünyada insanlık gıdaya erişme konusunda çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Açlık var, 800 milyon insan aç. Bir milyar insan yoksul, neredeyse dünyanın nüfusunun üçte biri gıdaya erişim ve gıda elde etme açısı

ANTALYA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Dünyada insanlık gıdaya erişme konusunda çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Açlık var, 800 milyon insan aç. Bir milyar insan yoksul, neredeyse dünyanın nüfusunun üçte biri gıdaya erişim ve gıda elde etme açısından çok ciddi sorunlarla karşı karşıya." dedi.

Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı EXPO 2016 Antalya sergi alanında, Bakan Çelik ile Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt, VIP Salonu'nda ziyaretçi defterini imzaladı, ardından karşılıklı hediyeler takdim edildi.

Golf araçlarıyla sergi alanını gezen Bakan Çelik ile Schmidt, EXPO Kulesi'ne çıkarak, alanı izledi. Ardından, Osmanlı Bahçesi'ndeki çeşmeyi ve alandaki bitki heykellerini inceledi.

Almanya bahçesinde düzenlenen "Almanya Milli Günü Kutlama" programına katılan Çelik, burada yaptığı konuşmada, Antalya'nın turizm, tarım, kültür ve tarih şehri olduğunu belirterek, EXPO 2016 Antalya'nın Antalya'ya, Antalya'nın da EXPO'ya çok yakıştığını ifade etti.

Çelik, ülke bahçeleri başta olmak üzere, uzun mesai çalışmalar neticesinde muazzam eserin ortaya çıktığını vurgulayarak, 2016 yılının binbir türlü talihsizliklerle kendilerini karşı karşıya bıraktığını kaydetti.

Birçok olumsuzlara rağmen, EXPO 2016 Antalya'nın başarılı bir şekilde devam ettiğini anlatan Çelik, sergi alanını 4 milyon yerli ve yabancı ziyaretçinin gezdiğini bildirdi.

Çelik, EXPO'nun başarısının her yerde ifade edildiğine dikkati çekerek, "EXPO'da ülke bahçeleri, ülke çiçekleri, ülke bitkileri yan yana, bize mesajlar veriyor. Bitkiler, bahçeler, ülkeler yan yana demek ki birlikte yaşanabiliyor. O halde 'Bu kavgalar, bu çatışmalar neden' diye bize tabiat ve bitkiler haykırıyor. Duyan kulaklar için bunun bir anlamı var, eğer kulaklar sağırsa tabii ki bitkilerin bize söylemeye çalıştığını anlamak çok zor." diye konuştu.

- "Almanya'da 3 milyon Türk vatandaşı yaşıyor"

16 Ekim'in Dünya Gıda Günü olduğunu hatırlatan Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Dünyada insanlık gıdaya erişme konusunda çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Açlık var, 800 milyon insan aç. Bir milyar insan yoksul, neredeyse dünyanın nüfusunun üçte biri gıdaya erişim ve gıda elde etme açısından çok ciddi sorunlarla karşı karşıya. Tarıma ve tabiata duyarsızlığın önümüzde daha büyük sorunlar çıkaracağını hiçbir zaman unutmamalıyız."

Çelik, dost ve müttefik ülke Almanya'da 3 milyon Türk vatandaşın yaşadığını belirterek, Antalya ve Almanya arasında muazzam bir bağ kurulduğuna dikkati çekti.

Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt de 15 Temmuz darbe girişiminde ve bütün terör olaylarında hayatını kaybedenleri anarak, savaş bölgelerinden kaçan mültecilerle ilgili sorunların halledilmesinin ne kadar zor olduğunu bilen iki ülke olduklarını kaydetti.

Bakanlar, konuşmaların ardından Almanya'nın bahçesi ziyaret ederek, milli gün kutlamaları kapsamında verilen kokteyle katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :