EXERGY, Türkiye'de büyümeye odaklandı

EXERGY, Türkiye'de büyümeye odaklandı

EXERGY Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Quaia:- "Bu yılın sonuna kadar jeotermal santrallerine 100 megavat kurulu güç daha eklemeyi hedefliyoruz, 2017 için de benzer beklentiler içindeyiz"- "Türkiye'de 300 megavat kurulu güce katkı sağladığımız jeotermal pa

ANKARA (AA) - EBRU ŞENGÜL - EXERGY Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Matteo Quaia, yaklaşık 600 megavat kurulu güce sahip olan Türk jeotermal pazarına yıl sonuna kadar 100 megavat daha katkı sağlamayı planladıklarını belirterek, "2017 için de benzer beklentiler içindeyiz. Türkiye'de 300 megavat kurulu güce katkı sağladığımız jeotermal pazarında büyümeye odaklandık." dedi.

İtalya'dan sonra ikinci fabrikasını Türkiye'ye kuran İtalyan türbin üreticisi EXERGY Türkiye şirketinin Genel Müdür Yardımcısı Quaia, Türkiye'nin jeotermal enerji potansiyeli ve şirketin ülkedeki çalışmalarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde 2014'te kurduğu fabrikayla türbin üretimine başlayan EXERGY Türkiye'nin şu anda 100 milyon lirayı geçen bir iş hacmi olduğunu ifade eden Quaia, EXERGY’nin kendisine ait patentlere sahip yenilikçi Radyal Dışa Akış Türbini’ni içeren Organik Rankine Çevrimi Sistemleri’ni (ORC) kullandığını ve bu teknolojinin bileşenlerinin neredeyse tamamını yerel olarak ürettiklerini dile getirdi.

EXERGY Türkiye'nin ürettiği ORC teknolojisinin, sadece EXERGY santrallerine özel olduğunu ve sektördeki en yenilikçi ve en verimli türbin teknolojisi olduğunu belirten Quaia, bu teknolojinin jeotermal enerji, atık ısı geri kazanım tesisi, biyokütle ve güneş enerjisi dahil yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilmesi için kullanıldığını kaydetti.

Başlangıçta, şirketin Türkiye'deki projeleri için ve santrallerin işletilmesi sırasında hızlı ve etkili bir satış sonrası destek sağlamak için yerel bir firma kurduklarını, daha sonra türbinlerin ve diğer ekipmanların yerel olarak üretilmesi imkanlarını araştırdıklarını anlatan Quaia, "Bu çalışmaların sonucu oldukça pozitifti, bu yüzden Türk müşterilerimize en iyi kalitede yerel ürünler sağlayabilmek için imalat fabrikası da kurmaya karar verdik." dedi.

- "En büyük pazarımız Türk jeotermal pazarı"

Türkiye'nin jeotermal enerji alanındaki önemine dikkati çeken Quaia, "En önemli pazarımız ve ana odağımız sektörün yüzde 50'sine sahip olarak büyük bir başarı yakaladığımız Türk jeotermal pazarı. Bu yılın sonuna kadar jeotermal santrallerine 100 megavat kurulu güç daha eklemeyi hedefliyoruz, 2017 için de benzer beklentiler içindeyiz. Türkiye'de 300 megavattan fazla kurulu güce katkı sağladığımız jeotermal pazarında büyümeye odaklandık." ifadelerini kullandı.

Yerli türbin üretimi dışında Türk cam fabrikalarından çıkan baca gazını enerjiye geri dönüştürebilmek ve bu tesislerin daha çevreci olabilmesi için çok sayıda atık ısı geri kazanım tesisi sağladıklarını kaydeden Quaia, "Bizim Türkiye'deki deneyimimizin diğer yabancı firmalar için de teşvik edici olduğunu düşünüyoruz. İtalya ve Türkiye'nin enerji sektörleri ufak farklılıklar dışında çok benziyor. Bunlar da pozitif, iş birlikçi ve saygılı bir yaklaşımla üstesinden gelinebilecek şeyler. Tüm bu sebeplerden ötürü, Türkiye'ye İtalya'dan yatırım yapılmasını her zaman öneriyoruz." diye konuştu.

Türkiye’nin 2008 yılında 30 megavat olan jeotermal güç üretim kapasitesi, 2016’da 648 megavata ulaştı. Son 7 yılda jeotermal güç üretim kapasitesini 600 megavattan fazla artırarak bu alanda büyük gelişim gösteren Türkiye, dünyada jeotermal enerji sektöründe ilk 10 ülke arasına girmeyi hedefliyor.

Türkiye'de işletmedeki 21 jeotermal enerji santralinin tamamı, Ege ve Marmara Bölgesinde bulunuyor. Ülkede geçen yıl jeotermal enerji santrallerinden yaklaşık 3 milyar 225 milyon kilovatsaat elektrik üretildi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :