Ev hanımlığından patronluğa

Ev hanımlığından patronluğa

Hatay'da 8 yıl önce kullandığı 150 lira tutarındaki mikro krediyle tandır ekmeği yapmaya başlayan Semire Okyay, kurduğu imalathanede 10 kadına da istihdam sağladı- Tandırda pişirdiği ürünleri Türkiye'nin pek çok iline pazarlayan Okyay: - ''Birçok sıkıntı

HATAY (AA) - HALİT DEMİR - Aile bütçesine katkı için mikro kredi kullanarak tandır ekmeği yapmaya başlayan Hataylı Semire Okyay, 8 yıl önce açtığı işyerinde hem kendi işinin patronu oldu hem de 10 kadına daha çalışma imkanı sağladı.
Merkez Antakya ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Okyay (48), 8 yıl önce eşinin açtığı markette ona yardımcı olurken, büyüyen çocuklarının masraflarını karşılayabilmek için ek iş arayışına girdi.
Bu süreçte başvurduğu mikro kredinin onaylanmasıyla hayatı değişen Okyay, açtığı dükkanda tandır ekmeği üretmeye başladı ve kendi işinin patronu oldu. Okyay, zaman içinde istihdam sağladığı 10 kadınla pişirdiği gözleme ve ekmekleri Türkiye'nin bir çok iline gönderir hale geldi.
-Maddi sıkıntılar çalışmaya itti
Okyay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maddi sıkıntıların kendisini iş bulmaya yönlendirdiğini söyledi.

Arayışlarının sonucunda yöreye özgü tandır ekmeği yapmaya karar verdiğini anlatan Okyay, şunları kaydetti:
"Maddi sıkıntılardan dolayı çalışmam gerekiyordu. Bunun için yaptığım araştırmalarla mikro kredi uygulamasını öğrendim. Başvurum sonucu aldığım 150 lira krediyle tandır ekmeği işine başladım. O zaman kimseye verecek param olmadığı için üniversitede okuyan kızımla çalışıyordum. Ekmek yapmasını bilmediğim halde deneme yanılma yoluyla işi öğrendim. Hatta bir çok kez elimi yaktım. 8 yıl önceye göre bugün çok iyi yerlere geldim. Ekmekle başladığımız işe şu an köfteden çökeleğe, saç oruğundan gözlemeye ve katıklı ekmeğe kadar birçok ürün ekleyerek Türkiye'nin birçok yerine gönderir hale geldik."
Çökelek, biber salçası, kimyon ve kekik gibi çeşitli baharatlarla pişirdikleri katıklı ekmeğe ve kıyma, ceviz, maydanoz, soğan, ince bulgur ve unla hazırladıkları oruğa talebin yoğun olduğunu ifade eden Okyay, yaptığı iş sayesinde kentin yöresel ürünlerini başka şehirlerdeki insanların da tatmasına imkan sağladığını kaydetti.
Mikro kredi uygulamasıyla açtığı iş yerinin başka kadınlara da ekmek kapısı olduğunu belirten Okyay, 10 kadına istihdam sağladığını ve çok mutlu olduğunu söyledi.
- "Hiç bir zaman pes etmedim"
Üniversite okuyan 3 çocuğunun eğitimini, yaptığı iş sayesinde sürdürdüğünü dile getiren Okyay, şöyle dedi:
"Birçok sıkıntı yaşadım, ama hiç bir zaman pes etmedim. İşletmemi daha da büyüterek farklı yerlerde de hizmet vermek istiyorum. Yaptığım ürünleri Türkiye'nin bir çok iline pazarlıyorum. Hedefim, işimi daha büyüterek, daha çok kadına istihdam sağlamak. İşe ilk başladığımda çok tepki aldım. 'Bu kadın ne yapmaya çalışıyor' diyenler oldu, ama ben hiç yılmadım. Kaldırımın bir kenarında bir tandırla ekmek yapmaya başladım. İnsanlar belli bir süre sonra buna alıştı. Şimdi işimin zirvesine doğru yol alıyorum. Mutluyum ve işimi severek yapıyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :