Eurovision'da "yasaklı bayraklar listesi" tartışması

Eurovision'da "yasaklı bayraklar listesi" tartışması

ISESCO, İsveç'te yapılacak Eurovision 2016 Şarkı Yarışması'nda Filistin bayrağının çıkarılmasını kınadı

İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO), mayıs ayında İsveç'te yapılacak Eurovision 2016 Şarkı Yarışması'nda Filistin bayrağının çıkarılmasını kınadı.

ISESCO, yaptığı yazılı açıklamada, Filistin bayrağının İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek Eurovision 2016 Şarkı Yarışması'nda açılmasının yasaklanmasını kınayarak, söz konusu kararın Birleşmiş Milletlerin (BM) Filistin'i bir ülke ve UNESCO'nun üyesi olarak tanıyan uluslararası kanuna aykırı olduğunu belirtti.

İsveç hükümeti ve parlamentosunun Filistin'i tanıyan Avrupa parlamentoları arasında yer aldığı ifade edilen açıklamada, Eurovision'a söz konusu kararı iptal etmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

İsveç'in başkenti Stockholm'de 14 Mayıs'ta yapılacak 2016 Eurovision Şarkı Yarışması öncesinde Stockholm Globe Arena ve AXS'nin resmi internet sitesinde yayınlanan "yasaklı bayraklar listesinde", Filistin, Kosova, Kırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Bask bayraklarının isimleri sıralanmıştı. Bu bayrakların "devlet bayrağı olmadıkları" gerekçesiyle yarışma sırasında açılamayacakları belirtilirken, ayrıca terör örgütü DAEŞ'in flaması ile Rusya yanlısı milislerin Ukrayna'nın doğusunda kurduğu sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti bayrağı da yasaklı listesinde yer almıştı.

Eurovision, İspanya'dan gelen tepkiler sonrasında, ilk açıkladığı yasaklı bayraklar listesinden Bask bayrağını çıkarmak zorunda kalmıştı. Yarışmanın gerçekleşeceği salonda yerel, bölgesel, ticari, siyasi veya dini mesaj içeren bayraklar ve pankartlarla ayrımcılık, hakaret mesajları içeren bayrak ve pankartların da yasaklandığı açıklanmıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :