EUROsimA 2019 Konferansı

EUROsimA 2019 Konferansı

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı:- "Türkiye AB'ye üye olduğunda bu, en işe yarayan, en anlamlı ve en faydalı katılımlardan biri olacak"- AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger:- "Türkiye'yi kilit bir par

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, "Türkiye AB'ye üye olduğunda bu, en işe yarayan, en anlamlı ve en faydalı katılımlardan biri olacak." dedi.

Kaymakcı, ODTÜ Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler Topluluğunca (DPUİT) düzenlenen Avrupa Birliği İletişim Stratejisi (ABİS) kapsamında 9 Mayıs Avrupa günü etkinlikleri çerçevesinde AB Başkanlığınca desteklenen "EUROsimA 2019 Konferansı"nın açılışında konuştu.

Öğrencilere Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ilişkin anket yaparak 9 soru yönelten Kaymakcı, anket sonuçlarını öğrencilerle değerlendirdi.

Türkiye-AB ilişkilerinin halen canlı olduğunu vurgulayan Kaymakcı, Türkiye'nin AB'ye üye olmayı hedeflemeye devam ettiğini söyledi.

Kaymakcı, AB tarafından bazı yanlış hesaplamaların ikili ilişkileri mevcut duruma getirdiğini belirterek, "Ancak Türkiye hala AB'ye aday önemli bir ülke." şeklinde konuştu.

AB'nin Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olduğuna işaret eden Kaymakcı, Birliğe katılımın hem Türkiye hem de AB için faydalı olduğunu vurguladı.

Kaymakcı, Türkiye'nin Avrupa Konseyinin kurucu üyesi ve birçok Avrupa kurumunun parçası olduğuna işaret ederek, Avrupa Konseyinin bütün değerlerine önem verdiklerini belirtti.

Türkiye AB'ye üye olsaydı Irak ve Suriye'deki durumun daha farklı olabileceğine dikkati çeken Kaymakcı, nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Türkiye'nin AB'ye üye olmasının Birliğin İslam dünyasına daha rahat ulaşmasını sağlayacağını kaydetti.

Kaymakcı, gençlerin AB'nin Türkiye'yi Birliğe kabul etme olasılığını düşük görseler bile üyeliğe karşı çıkmamaları gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinin en zorlu ve karmaşık süreçlerden biri olduğunu söyleyen Kaymakcı, "Ancak Türkiye AB'ye üye olduğunda bu, en işe yarayan, en anlamlı ve en faydalı katılımlardan biri olacak." ifadesini kullandı.

- "Türkiye'yi kilit partner olarak görüyoruz"

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de Birliğin kuruluş sürecinden bahsederek AB'nin değerler üzerine kurulu olduğunu kaydetti.

"AB barış projesidir." diyen Berger, Türkiye ile AB ilişkilerinin eski bir tarihi olduğunu söyledi.

Berger, "Yakın temaslarımıza devam etmekte fayda var. Türkiye'yi kilit partner olarak görüyoruz. Bunun bir üyeliğe evrilmesini tabii ki biz de istiyoruz." şeklinde konuştu.

Avrupa'nın karşılaştığı güncel sorunların tartışılacağı konferansta, çeşitli üniversitelerden öğrenciler, AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Komisyonu, Dış İlişkiler Konseyi, Genel İşler Konseyi, Adalet ve İçişleri Konseyi, Fütüristik Avrupa Komisyonu ve Tarih Kriz Komitesi simülasyonları gerçekleştirecek.

Öğrenciler, AB'nin genişleme politikası, yeni uluslararası güvenlik bağlamında AB-NATO ilişkilerini tekrar değerlendirmek, Avrupa şüpheciliği, AB'de siber güvenlik ve kişisel bilgilerin korunması, İran nükleer anlaşmasının korunmasında AB liderliği ve İran-AB ticari ilişlileri, AB entegrasyonu gibi konularda değerlendirmelerde bulunacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :