Etiyopya’daki yağmalamalar

Etiyopya’daki yağmalamalar

Güvenlik güçleri, şiddet ve yağmalama olaylarına karıştığından şüphelenilen bin kişiyi gözaltına aldı

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya güvenlik güçlerinin, aralarında Türk firmalarının da yer aldığı çok sayıda fabrika ve iş yerini yağmaladıkları iddia edilen bin kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Etiyopya'nın FANA haber ajansında yer alan habere göre, Oromo eyaletinin Sebbeta kasabasında, kamu malına zarar vermek ve şiddet suçlamasıyla en az bin kişi gözaltına alındı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan kasabanın Belediye Başkanı Ararsa Merdasa, “Gözaltına alınanların çoğunluğu Oromo eyaletine dışarıdan gelenler, kasabanın yerlisi olanların sayısı 40 ile 50 kişiyi geçmiyor.” şeklinde konuştu.

Olayla ilgisi olmadığı tespit edilen şüphelilerin bir an önce serbest bırakılacağını açıklayan Merdasa, şüphelilerin tespitinde kasaba sakinlerinin önemli rol oynadığını kaydetti.

Öte yandan, şiddet olayları nedeniyle Olağanüstü halin (OHAL) sürdüğü Etiyopya'da, hükümet tarafından, Addis Ababa'daki diplomatlara şehir dışına çıkma yasağı getirildiği belirtildi.

OHAL kapsamında, muhalif yayın organlarının izlenmesine de yasak getirilirken, izinsiz gösterilerin doğrudan tutuklanma sebebi sayılacağı belirtildi.

MEDREK muhalefet koalisyonu Başkan Yardımcısı Gebru Gebremariam, yaptığı açıklamada, atılması gereken ilk adımın serbest, adil ve şeffaf bir seçim olduğunu söyledi.

Parlamentonun açılışında konuşan Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome ise ülkedeki seçim yasasında reform yapılacağı sözü verdi.

Başkent Addis Ababa'ya yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Sebbeta kasabasında geçtiğimiz haftalarda çok sayıda fabrika yağmalanmış, olaydan sonra bölgede sıkı güvenlik tedbirleri alınmıştı.

Gösterilerin yaşandığı iki eyalette yaşayan Oromo ve Amhara halkı, Etiyopya’nın en büyük etnik grupları olma özelliğini taşıyor. 100 milyona yakın nüfusa sahip Etiyopya’da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 35'ini Oromolar oluştururken, Amharalar ise yüzde 27'lik bir kısmını teşkil ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :