Etiyopya'daki şiddet olaylarından Mısır sorumlu tutuldu

Etiyopya'daki şiddet olaylarından Mısır sorumlu tutuldu

Hükümet Sözcüsü Reda:- "Bazı grupların Mısır'da eğitildiği ve oradan maddi destek aldığına dair yeterli delilimiz var"- "Son olaylardan etkilenen tüm yatırımcıların zararları karşılanacak"

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya, ülkede artan şiddet olaylarından Mısır ve komşusu Eritre'yi sorumlu tuttu.

Etiyopya Hükümet Sözcüsü Getachew Reda, ülkede cumartesi gecesi ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) konusunda basına bilgi verdi.

OHAL kararının sivilleri hedef alan gösteriler sebebiyle alındığını ve güvenlik güçlerinin bu karar doğrultusunda yeniden koordine edildiğini dile getiren Reda, OHAL'in askeri bir yönetim anlamına gelmediğini, sivil anayasanın yürürlükte olduğunu söyledi.

Reda, sivil halkı etkileyen hiçbir yasağın söz konusu olmadığını vurgulayarak, iki hafta içinde kabinede bazı değişiklilerin olabileceğini kaydetti.

- Yatırımcıların zararları karşılanacak

AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Reda, yaşanan şiddet olaylarında zarar gören tüm yatırımcıların zararlarının karşılanacağını ve yatırımlarının sürmesi için çalışacaklarını ifade etti.

- Göstericiler "Mısır'da" eğitildi

Eritre'nin ülkedeki eylemcileri eğittiğini ve maddi destek sağladığını söyleyen Reda, son günlerde olaylarda Mısır'ın parmağının olduğuna ilişkin basına yansıyan haberlerinin sorulması üzerine, "Bu tür şeylerde bir ülkeyi suçlarken dikkatli olmalıyız. Ancak bazı grupların Mısır'da eğitildiği ve oradan maddi destek aldığına dair yeterli delilimiz var. Bu grupların doğrudan hükümetle bağlantısının olup olmaması önemli değil. Terörist gruplar, Mısır'dan her çeşit yardımı alıyorlar." diye konuştu.

Reda ayrıca, yabancı güçlerin protestocuları kullanarak, Etiyopya'nın son yirmi yılda kaydettiği ilerlemeyi hedef aldığını söyledi.

- Ülkedeki internet kısıtlaması

Reda, Etiyopya'da internet kısıtlaması konusunda da "Bu durumdan herkesin muzdarip olduğunu biliyorum. Ben de herkes gibi mağdurum." değerlendirmesinde bulundu.

Gerekli görüldüğünde bazı bölgelerde kısıtlamanın büyüyebileceğini söyleyen Reda, durumun güvenlikle alakalı olduğunun altını çizdi.

Başkent Addis Ababa'ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta Sebbeta'da geçen hafta çok sayıda fabrika yağmalanmış, olaylar sırasında Türk firmaları da zarar görmüştü.

Etiyopya'da bir haftadır mobil ağlardan internete erişim sağlanamıyor. Kısıtlı olarak bağlanılan bazı hatlarda da Twitter ve Facebook gibi sosyal medya ağlarına girilemiyor.

- Kasımdan bu yana sular durulmuyor

Etiyopya'da geçen yıl kasım ayında hükümetin Addis Ababa'nın sınırlarını genişletme planı sonrası eylemler patlak vermişti.

Oromolu çiftçiler, planın topraklarını kaybetmelerine yol açacağı endişesiyle protesto gösterileri düzenlemişti.

Hükümet gösterilerden sonra plandan vazgeçtiğini açıklasa da göstericiler ülkeyi azınlık bir grubun yönettiğini ileri sürerek protestolara devam etti.

Protestolarda çok sayıda insanın ölmesi ve bazı muhalif isimlerin hapse atılması, tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Protestolar, çoğunlukla Etiyopya'nın en büyük etnik grupları olma özelliğini taşıyan Oromo ve Amhara halkının yaşadığı iki eyalette yaşanıyor. 100 milyona yakın nüfusa sahip Etiyopya'nın nüfusunun yaklaşık yüzde 35'ini Oromolar, yüzde 27'sini de Amharalar oluşturuyor.

Muhalif gruplar, hükümet ve ordunun ülkenin sadece yüzde 6'sını oluşturan Tigray etnik grubu tarafından kontrol altında tutulduğunu savunuyor ve adil seçimlerin yapılmasını istiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :