Etiyopya'daki şiddet olayları

Etiyopya'daki şiddet olayları

Muhalif göstericilerin, Oromo eyaletindeki fabrika ve iş yerlerini yağmalaması 40 bin kişiyi işsiz bıraktı

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya'da muhalif göstericilerin yabancı şirketlere saldırılarının 40 bin kişinin işsiz kalmasına neden olduğu belirtildi.

Medya kuruluşu FANA'da yer alan haberde, Oromo'nun Sebbeta bölgesinde yağmalanan 11 fabrikanın faaliyetlerine ara verdiği ve fabrikalarda çalışan 40 bin kişinin işsiz kaldığı bildirildi. Söz konusu tesislerin tekstil ve plastik sanayisinde üretim yaptıkları kaydedilen haberde, bölgede 62 aracın da saldırganlarca ateşe verildiği ifade edildi.

Öte yandan, Sebbeta kasabasının yetkilileri bölge halkını ve iş dünyasını çalışmalarına devam etmeye çağırdı. Saldırılar hafta sonu Oromo bölgesine bağlı Dberzit kentinde düzenlenen "Şükran Bayramı" etkinliklerinde yaşanan izdiham sonucu 50'den fazla insanın hayatını kaybetmesi sonrasında gerçekleşmişti.

Başkent Addis Ababa'nın yaklaşık 30 kilometre uzağındaki Sebbeta'da salı günü çok sayıda fabrika yağmalanmış, olaydan sonra bölgede sıkı güvenlik tedbirleri alınmıştı. Buradaki Türk firmalarını da yağmalayan göstericiler aynı zamanda çiçek tarlalarına da zarar vermişti.

- Eylemleri sınır değişikliği planları başlattı

Etiyopya'da geçen yıl kasım ayında başlayan gösterilerin ana omurgasını hükümetin Addis Ababa’nın sınırlarını genişletme planı oluşturuyor. Oromolu çiftçiler, planın topraklarını kaybetmelerine yol açacağı korkusuyla sokaklara çıkıyor. Hükümet her ne kadar bu plandan vazgeçmiş olsa da göstericiler ülkeyi azınlık bir grubun yönettiğini ileri sürerek protestolara devam ediyor.

Protestolarda çok sayıda insanın ölmesi ve bazı muhalif isimlerin hapse atılması ise tansiyonun düşmesi yerine yükselmesine neden oluyor.

Ülke etnik köken ve dil temelli sınırlarla 9 eyalete ayrılmış durumda. Ülkede bunların dışında Addis Ababa ve Dire Dawa gibi iki farklı özel yönetimli şehir bölgesi bulunuyor. Ancak Addis Ababa'nın Oromo eyaleti sınırları içerisinde olması göstericilerin hükümet tarafından tehdit olarak görülmesine yol açıyor.

Gösterilerin yaşandığı iki eyalette yaşayan Oromo ve Amhara halkı Etiyopya’nın en büyük etnik grupları olma özelliğini taşıyor. 100 milyona yakın nüfusa sahip Etiyopya’da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 35'ini Oromolar oluştururken, Amharalar ise yüzde 27'lik bir kısmını teşkil ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :